11
Ψωμί και ζύμες ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΑΡΙ / Re: Από πού να αγοράσω μονόκοκκο αλεύρι (Einkorn)?
« Last post by Θανάσης Αποστόλου on November 18, 2023, 10:08:56 AM »Γιατί είναι τόσο ακριβό το αλεύρι μονόκοκκου σιταριού;
Αυτή είναι μία ερώτηση που λαμβάνω αρκετά συχνά και την έχω συζητήσει και με τους παραγωγούς τους εκπληκτικού αυτού σιτηρού.
Οι λόγοι είναι κυρίως 2:
α) Ο σπόρος μετά το αλώνισμα δεν βγαίνει έτοιμος, καθαρός όπως στο κοινό στάρι, αλλά έχει επάνω του κολλημένο ένα περίβλημα (λέπυρο), που πρέπει να απομακρυνθεί με άλλο μηχάνημα. Αυτή η έξτρα διαδικασία αυξάνει λίγο τον κόπο που απαιτείται, άρα και το κόστος.
β) Ο κύριος λόγος για την αυξημένη τιμή όμως είναι άλλος: Η χαμηλή παραγωγή στο χωράφι. Ένα στρέμμα με κοινό σιτάρι βγάζει περίπου 600 κιλά προϊόν, ενώ ένα στρέμμα με μονόκοκκο βγάζει μόνο 150-200 κιλά. Έτσι το να αφιέρωνε κάποιος τη γη του για να παράξει μονόκοκκο σε ίδια τιμή με το κοινό σιτάρι, θα ήταν οικονομική ζημιά. Δε θα έφτανε η γη του για να βιοποριστεί, εκτός αν επρόκειτο για μεγαλοκτηματία (που κι αυτός δε θα ήθελε να θυσιάσει τα κέρδη που θα είχε με το κοινό σιτάρι). Για να είναι οικονομικά βιώσιμη η παραγωγή μονόκοκκου, θα πρέπει το προϊόν να κοστίζει ακριβότερα.
γ) Ένας ακόμα λόγος είναι η μικρή ζήτηση. Ο κόσμος δεν γνωρίζει την αξία του μονόκοκκου (και τα προβλήματα του μοντέρνου σιταριού), οπότε διαμορφώνεται μικρή ζήτηση, πράγμα που ενδεχομένως αυξάνει το κόστος (λιγότερες επενδύσεις στην επεξεργασία, λιγότερες καλλιέργειες). Φυσικά και η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση μονόκοκκου θα έφερνε εκτόξευση των τιμών, οπότε ας θεωρήσουμε προς το παρόν "ουδέτερο" αυτόν τον παράγοντα.
Υπάρχει όμως και ένας παράγοντας που ΜΕΙΩΝΕΙ το κόστος του μονόκοκκου! Το ότι η καλλιέργεια μονόκοκκου δε χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφάρμακα! Όμως δυστυχώς αυτό, μόνο ελάχιστα επηρεάζει την τελική τιμή του προϊόντος. Βλέπεις, τα φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν τεράστιο κόστος στην υγεία μας (ακόμα και σε μικροποσότητες), έχουν όμως ελάχιστο οικονομικό κόστος για τον αγρότη...
Αυτή είναι μία ερώτηση που λαμβάνω αρκετά συχνά και την έχω συζητήσει και με τους παραγωγούς τους εκπληκτικού αυτού σιτηρού.
Οι λόγοι είναι κυρίως 2:
α) Ο σπόρος μετά το αλώνισμα δεν βγαίνει έτοιμος, καθαρός όπως στο κοινό στάρι, αλλά έχει επάνω του κολλημένο ένα περίβλημα (λέπυρο), που πρέπει να απομακρυνθεί με άλλο μηχάνημα. Αυτή η έξτρα διαδικασία αυξάνει λίγο τον κόπο που απαιτείται, άρα και το κόστος.
β) Ο κύριος λόγος για την αυξημένη τιμή όμως είναι άλλος: Η χαμηλή παραγωγή στο χωράφι. Ένα στρέμμα με κοινό σιτάρι βγάζει περίπου 600 κιλά προϊόν, ενώ ένα στρέμμα με μονόκοκκο βγάζει μόνο 150-200 κιλά. Έτσι το να αφιέρωνε κάποιος τη γη του για να παράξει μονόκοκκο σε ίδια τιμή με το κοινό σιτάρι, θα ήταν οικονομική ζημιά. Δε θα έφτανε η γη του για να βιοποριστεί, εκτός αν επρόκειτο για μεγαλοκτηματία (που κι αυτός δε θα ήθελε να θυσιάσει τα κέρδη που θα είχε με το κοινό σιτάρι). Για να είναι οικονομικά βιώσιμη η παραγωγή μονόκοκκου, θα πρέπει το προϊόν να κοστίζει ακριβότερα.
γ) Ένας ακόμα λόγος είναι η μικρή ζήτηση. Ο κόσμος δεν γνωρίζει την αξία του μονόκοκκου (και τα προβλήματα του μοντέρνου σιταριού), οπότε διαμορφώνεται μικρή ζήτηση, πράγμα που ενδεχομένως αυξάνει το κόστος (λιγότερες επενδύσεις στην επεξεργασία, λιγότερες καλλιέργειες). Φυσικά και η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση μονόκοκκου θα έφερνε εκτόξευση των τιμών, οπότε ας θεωρήσουμε προς το παρόν "ουδέτερο" αυτόν τον παράγοντα.
Υπάρχει όμως και ένας παράγοντας που ΜΕΙΩΝΕΙ το κόστος του μονόκοκκου! Το ότι η καλλιέργεια μονόκοκκου δε χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφάρμακα! Όμως δυστυχώς αυτό, μόνο ελάχιστα επηρεάζει την τελική τιμή του προϊόντος. Βλέπεις, τα φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν τεράστιο κόστος στην υγεία μας (ακόμα και σε μικροποσότητες), έχουν όμως ελάχιστο οικονομικό κόστος για τον αγρότη...