Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10
21

Εικόνα: Η τελευταία παραγγελία μου!

Οι Έλληνες καλλιεργητές μονόκοκκου είναι ευσυνείδητοι επαγγελματίες και παράγουν μάλλον την καλύτερη ποιότητα μονόκοκκου παγκοσμίως, αυτήν με το (αποτυχημένο) όνομα "Καπλουτζάς". Οι παρακάτω βιοκαλλιεργητές είναι άτομα από τα οποία εγώ ή φίλοι έχουμε αγοράσει και δοκιμάσει, και σας τους προτείνω ανεπιφύλακτα! Εγώ από αυτούς αγοράζω κυρίως μονόκοκκο (Einkorn) και σε μικρότερη αναλογία αλεύρι σίκαλης (παλιά παραδοσιακή ποικιλία).

Πάρτε τους τηλέφωνο απ' ευθείας και παραγγείλτε τα άλευρά σας. Θα μείνετε απολύτως ευχαριστημένοι! Όμως μην τους απασχολείτε για μικροποσότητες. Καλό είναι να παραγγέλνετε από 20 κιλά και πάνω, ώστε να αξίζει τον κόπο η διαδικασία. Αλλιώς μπορείτε να παραγγέλνετε και από online καταστήματα (σχεδόν με την ίδια τιμή).

Εγώ παραγγέλνω κάθε φθινόπωρο, γύρω στα 200 κιλά μονόκοκκο, με τα οποία αρτοποιώ για 3 οικογένειες για όλη τη χρονιά. Από Ιούλιο και μετά έχει τελειώσει ο θερισμός, και οι αγρότες διαθέτουν νέο φρέσκο προϊόν.

Χαλάλι το έξτρα κόστος σε σχέση με τα προϊόντα του σουπερμάρκετ! Είναι ελάχιστα τα χρήματα για αυτό που πετυχαίνεις. Κάνεις το 30% της διατροφής σου βιολογικό τρόφιμο υψηλών προδιαγραφών με ελάχιστα λεφτά, ενώ για να μετατρέψεις πχ. σε βιολογικά τα φρούτα και τα λαχανικά σου, χρειάζεσαι τριπλάσια λεφτά κάθε μήνα, παρόλο που (φρούτα, λαχανικά) αποτελούν ΜΟΝΟ ΤΟ 1% ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΜΑΣ! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο οικονομικά είναι τα άλευρα αυτά, παρόλο την φαινομενικά υψηλή τιμή (σε σχέση με το κοινό στάρι).

Οι προτάσεις μου:

Γιώργος Δούμος. (το περιβόλι της Ειρήνης). Αυτή είναι η πρώτη μου προτίμηση. Ο Γιώργος είναι συνειδητοποιημένος βιοκαλλιεργητής, και προσφέρει άριστη ποιότητα σε λογικές τιμές. Τα χωράφια του είναι στην Πέλλα.

Δημήτρης Κιζιρίδης, Ένας ακόμα παραγωγός από τον νομό Κιλκίς. Πριν αρκετά χρόνια είχα παραγγείλει μεγάλες ποσότητες μονόκοκκου αλευριού από αυτόν και σε καλές τιμές.

Δίκαια Γη. Τα κτήματα βρίσκονται στην άκρη της Ελλάδας, στην Ορεστιάδα του Έβρου. Έχουν καλές τιμές, αλλά δεν έχω πάρει ποτέ από αυτούς λόγω υψηλών μεταφορικών (έχουν όμως πάρει φίλοι και ήταν ευχαριστημένοι). Νομίζω ότι για κατοίκους από Θεσσαλονίκη και πάνω μπορεί να γίνει μία συνεννόηση για αποστολή μέσω μεταφορικής, που είναι πάντα φθηνότερα.

Αγρόκτημα Αντωνόπουλου. Μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Είχα παραγγείλει πριν πολλά χρόνια. Τώρα στην σελίδα δε βλέπω τιμές. Πιθανώς μπορείτε να λάβετε τιμοκατάλογο αν τους το ζητήσετε μέσω τηλεφώνου.



Υπάρχουν κι άλλοι τους οποίους δεν ξέρω και δεν έχω δοκιμάσει προϊόντα τους. Θα τους προσθέσω κι αυτούς στην παραπάνω λίστα όταν δοκιμάσω τα προϊόντα τους. Γράψτε όσοι θέλετε, την εμπειρία αγοράς που είχατε, από τις παραπάνω ή άλλες πηγές!
22
Συχνές Απορίες
Εδώ θα έχω συγκεντρωμένες τις απαντήσεις που δίνω σε ερωτήματα που έχω λάβει σχετικά με την παρασκευή του Επιούσιου Άρτου (ΕΠΑ).

1) Το προζύμι μου δεν διπλασιάζεται. Σημαίνει ότι απέτυχε;
ΑΠ: Όχι, μια χαρά είναι το προζύμι σου. Κοίτα για φουσκάλες και την χαρακτηριστική οσμή ξινίλας ή ξυδίλας. Αν τα έχεις, αυτό σημαίνει ότι το προζύμι σου είναι μια χαρά, ας μην φουσκώνει πολύ.

Το αν θα διπλασιαστεί ή απλά θα αυξηθεί ένα προζύμι, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Με λευκό σταρένιο αλεύρι φουσκώνει περισσότερο. Με σίκαλη ή κριθάρι, λιγότερο. Άλλος παράγοντας είναι η υγρασία. Με λίγο περισσότερο νερό, το προζύμι γίνεται υγρό και δε κρατάει τη δομή που χρειάζεται για να φουσκώσει, ενώ αν είναι λίγο πιο στεγνό (όπως είναι η τελική ζύμη του ψωμιού μας) φουσκώνει περισσότερο.

2) Το προζύμι μου είναι αδύναμο. Δε βλέπω πολλές φουσκάλες ούτε έντονη οσμή.
ΑΠ: Το προζύμι δυναμώνει εύκολα, αν το αφήνουμε για μεγαλύτερα διαστήματα εκτός ψυγείου.
Πχ. έφτιαξες ψωμί, και όπως είπαμε τροφοδοτείς το προζύμι και το αφήνεις λίγες ώρες έξω, πριν το βάλεις ψυγείο. Λύση: Αντί για λίγες ώρες, άστο μια μέρα έξω.

Το ίδιο και την παρασκευή νέου ψωμιού, όπου είπαμε να το βγάλεις λίγες ώρες έξω απ' το ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσεις ώστε να ενεργοποιηθεί. Λύση: Αντί να το βγάλεις έξω μόνο λίγες ώρες, βγάλτο μία μέρα, και θα γίνει "φωτιά".

Ένα άλλο που θα πρέπει να κάνεις αν βλέπεις αδύναμο το προζύμι, είναι να μην χρησιμοποιείς τόσο πολύ στο ψωμί, αλλά να αφήνεις μεγαλύτερη ποσότητα στο βάζο, ώστε να κυριαρχούν ευκολότερα και γρηγορότερα τα καλά μας μικρόβια σε κάθε νέα τροφοδοσία. Αυτό που έχουμε πει για τροφοδοσία 80+80 δεν χρειάζεται αυστηρή τήρηση. Και 100+100 είναι καλά και 50+50 είναι καλά... Επίσης δε χρειάζεται άγχος αν θα σου πέσει λίγο παραπάνω αλεύρι ή νερό. Εγώ μερικές φορές το φτιάχνω με το μάτι. Ρίχνω μερικές κουταλιές αλεύρι και λίγο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει σαν πηχτό γιαούρτι.

3) Υπάρχει ο κίνδυνος να "πέσει" η ζύμη αν την αφήσω περισσότερες ώρες στο τελικό φούσκωμα;
ΑΠ: Όχι, αντίθετα με όσα ακούτε από άλλα βίντεο, η ζύμη δεν πρόκειται να πέσει αν αφεθεί περισσότερες ώρες για ωρίμανση. Συχνά αφήνω το Σάββατο το βράδυ ως για 10 ώρες τη ζύμη (σε φούρνο με σβηστό λαμπάκι), και η ζύμη δεν πέφτει καθόλου την Κυριακή το πρωί που ψήνω. Δε θα την άφηνα όμως για περισσότερο από 10 ώρες, ιδίως σε μια ζεστή μέρα, γιατί τότε ενδέχεται να αρχίσει να χάνει το φούσκωμά της και να βγει υπερβολικά ξινό το ψωμί.

4) Άφησα την τελική ζύμη για 3 ώρες και φούσκωσε ελάχιστα.
ΑΠ: Το τρίωρο είναι ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ χρόνος που πρέπει να αφεθεί η ζύμη για να ωριμάσει, κι αυτό μόνο αν επικρατούν πολύ ζεστές συνθήκες. Τον χειμώνα, αφήνω το ψωμί όλο το βράδυ σε (σβηστό) φούρνο για το τελικό φούσκωμα, δηλαδή 8-10 ώρες. Να ξέρετε ότι όλα εξαρτώνται από την θερμοκρασία που φυλάσσεται η ζύμη. Αν τη βάλεις στο ψυγείο, μπορείς να την διατηρήσεις και για 2-3 μέρες. Αν την έχεις κάπου πολύ ζεστά, ακόμα και οι 3 ώρες είναι αρκετές. Ο μέσος όρος χρόνου είναι οι 6 ώρες.

Το τελικό φούσκωμα μην περιμένετε να είναι μεγάλο, όπως στις ζύμες από λευκό σταρένιο αλεύρι. Το μέγιστο φούσκωμα που μπορείς να πετύχεις με σίκαλη είναι ένας σχεδόν διπλασιασμός. Η ζύμη μονόκοκκου φουσκώνει ελαφρώς περισσότερο από σίκαλη.

5) Το ψωμί μου δε φούσκωσε ικανοποιητικά, ενώ παράλληλα είναι υπερβολικά ξινό.
ΑΠ:  Το ψωμί είναι βαθιάς ζύμωσης, γι' αυτό είναι ξινό. Επίσης ούτε η σίκαλη ούτε το μονόκοκκο φουσκώνουν πολύ και αυτό είναι αναμενόμενο. Ούτε το προζύμι φουσκώνει ιδιαίτερα. Για μία μικρή αύξηση του φουσκώματος χρειάζεται λίγος περισσότερος χρόνος στην 2η ζύμωση, και για να γίνει λιγάκι λιγότερο ξινό, χρειάζεται λιγότερος χρόνος στην πρώτη ζύμωση.
Συμπέρασμα: Μείωσε λίγες ώρες την διάρκεια της 1ης ζύμωσης και αύξησε λίγες ώρες τη διάρκεια της τελικής ζύμωσης.
23
Καλημέρα!

Πολύ καλή η απόφασή σου!
Όντως η καραντίνα μας τσάκισε, μας έβγαλε από τη σειρά μας. Όλοι πήραμε κιλά. Εγώ μάλιστα έτρωγα τα βράδια κάτι φθηνές πίτσες από Lidl (δάσκαλε που δίδασκες!), ενώ για μεγάλα διαστήματα έκοψα και τη γυμναστική, αφού δε μπορούσα να πάω γυμναστήριο.

Τώρα έχω επανέλθει πλήρως σε φόρμα. Κάνω γυμναστική στο σπιτικό γυμναστήριο που έστησα στους τελευταίους μήνες της καραντίνας, ενώ η διατροφή μου επανήλθε πάλι στην Sapiens Diet. Πλέον απολαμβάνω και υγιεινό ψωμί με βάση την τελευταία συνταγή που δημοσίευσα.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία!
24
Σημείωση: Το παρακάτω κείμενο είναι μία "χαλαρή" πρόταση. Μία πρόχειρη σκέψη θα έλεγα, την οποία εκφράζω με επιφύλαξη.  Το βασικό μου μήνυμα αφορά όσα είπα στο 1ο βίντεο που παρέθεσα παραπάνω, στο οποίο μιλάω για τα ζητήματα της ασφυξίας, για τα οποία απαιτώ απάντηση. Για την παρακάτω χαλαρή σκέψη, δεν απαιτώ καμία απάντηση από τους υποψήφιους, απλά ρίχνω μία ιδέα. Αν δε σας κάνει, αγνοήστε την.

Πρόταση: Επέκταση 30 μέτρων στον πεζόδρομο της Μπουφίδου!

Ποιο είναι το βασικό "αξιοθέατο" στην κεντρική μας πλατεία; Αυτό που δεσπόζει με την παρουσία του;
Μήπως το συντριβάνι;
Όχι, είναι παραπίσω κρυμμένο.

Μήπως τα σκαμπανεβάσματα με τα διάφορα παρτέρια;
Όχι, ίσα ίσα που διασπούν την προσοχή μας και δεν την αφήνουν να ξεκουραστεί.


Το κύριο θέαμα στην κεντρική μας πλατεία είναι... τα ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ! Αυτά που είναι τοποθετημένα στο κέντρο της, και εννοώ φυσικά τα ταξί...

Αυτά τα αυτοκίνητα δημιουργούν ένα τείχος μεταξύ καφετεριών και της πλατείας, οπτικά την κόβουν στη μέση, ενώ λεπταίνουν τον πεζόδρομο της Μπουφίδου, τον πιο κεντρικό της πόλης, για 30 ολόκληρα μέτρα!

Η πρότασή μου:
Να μετακινηθεί η πιάτσα των ταξί στις 6 ήδη υπάρχουσες θέσεις πάρκινγκ, μπροστά από το παλιό δημαρχείο. Εκεί, και "κρυμμένα" θα είναι ώστε να απελευθερωθεί χώρος και θέα στην πλατεία, ενώ θα παραμένουν και δίπλα στην πλατεία, ώστε να βολεύονται και οι πελάτες και οι οδηγοί των ταξί.
Θα μπορούσαν να προστεθούν και περισσότερες θέσεις για ταξί, όλο το μήκος μπροστά από τις καφετέρειες. Όμως για να γίνει σε όλο το μήκος θα πρέπει να γκρεμιστεί μερικώς ο ψευτοπεζόδρομος και αυτό χρειάζεται χρήματα και πυγμή (δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο).

Πιθανή ένσταση 1. "Μα βρε Θανάση, τα έχεις βάλει με όλους. Θες να τα βάλεις με τους ταξιτζήδες τώρα;"
Απ: Καθόλου! Μου δίνεται μια καλή ευκαιρία να τονίσω ότι είναι πλέον απαραίτητοι στην πόλη, πιο πολύ από ποτέ, μιας και το πάρκινγκ των δικών μας αυτοκινήτων είναι είδος προς εξαφάνιση. Το επάγγελμα του ταξιτζή στη Λιβαδειά τείνει να γίνει λειτούργημα! Η μετακίνηση της πιάτσας στο σημείο που προτείνω δε θα θίξει σε τίποτα τις (πολύτιμες!) υπηρεσίες που προσφέρουν, ούτε τις συνθήκες εργασίας τους!

Πιθανή ένσταση 2. Γιατί το λες "επέκταση πεζόδρομου" αυτό το πράγμα; Αφού και με την τωρινή θέση των ταξί, πεζόδρομος υπάρχει.
Απ: "Πεζόδρομος" δε σημαίνει μόνο να χωράς να περάσεις. Όταν μιλάμε για τον βασικό πεζόδρομο της Λιβαδειάς (και μάλιστα εντός της κεντρικής πλατείας!), εννοούμε κάτι που σου προσφέρει αναψυχή και μεγάλη άπλα, τόση ώστε πχ. να μη χρειάζεται να "σπάσουν" δύο παρέες τριών ατόμων που διασταυρώνονται. Ο τωρινός χώρος της πιάτσας θα γίνει μία απολαυστική, ζωτική επέκταση του πεζόδρομου. Θα μου πεις "30 μέτρα δε θα φέρουν την άνοιξη"... Όμως στο οριακό σημείο που είναι η πόλη, τέτοιες μικρές παρεμβάσεις, προστιθέμενες η μία στην άλλη, θα κάνουν τη διαφορά.

* Επειδή ούτε ταξιτζής είμαι, ούτε έχω μελετήσει ενδελεχώς το ζήτημα, διορθώστε με αν θεωρείτε ανέφικτη ή λάθος την πρόταση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να την αποσύρω, αν υπάρχει κάποιο καθοριστικό επιχείρημα - παράγοντας που δεν έχω λάβει υπόψιν μου. Κουβέντα κάνουμε.



Ας μη μιλάμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι οι ταξιτζήδες και ο νέος δήμαρχος. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα πρέπει σε πνεύμα συνεργασίας να βρουν την καλύτερη θέση, εφόσον συμφωνούν στο βασικό: Ότι η τωρινή θέση των ταξί (εντός του πεζοδρόμου της Μπουφίδου) δεν είναι καλή για την εικόνα και τη λειγουργία της κεντρικής πλατείας. Αν δεν υπάρξει πνεύμα συνενόησης, σειρά έχει η πυγμή του νέου δημάρχου, η οποία βέβαια στη Λιβαδειά είναι είδος προς εξαφάνιση.

Ό,τι κι αν γίνει (το πιθανότερο τίποτα) τονίζω ότι τα ταξί έχουν γίνει είδος πρώτης ανάγκης για τον στραγγαλισμένο πολίτη της Λιβαδειάς, άρα σε καμία περίπτωση δε θα πρότεινα την πλήρη απομάκρυνση των ταξί από την πλατεία. Ελπίζω η πρότασή μου, μ' όποιον τρόπο κι αν εφαρμοστεί, να δώσει μικρή ανάσα στην πλατεία και ταυτόχρονα να ενισχύσει όσο γίνεται το αναντικατάστατο έργο των οδηγών ταξί.
25
Ιδανικός Δήμαρχος (1) - Απαλλοτρίωση

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το σημαντικότερο έργο που θα μπορούσε ποτέ να κάνει ένας δήμαρχος στη Λιβαδειά είναι οι απαλλοτριώσεις. Δηλαδή η αγορά από τον Δήμο ιδιωτικών εκτάσεων ή κτισμάτων, προκειμένου να τα μετατρέψει σε δρόμους, ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, αίθουσες συναυλιών και ό,τι άλλο θεωρεί ότι έχει ανάγκη η πόλη. Αυτές άλλοτε γίνονται αναγκαστικά, και άλλοτε μετά από την συμφωνία με τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα πολλοί δρόμοι μας καταλήγουν σε αδιέξοδο, όπως η Αισχύλου! Μία απαλλοτρίωση θα έδινε τρομερή ανάσα.

Αν ήμουν δήμαρχος, και ΤΙΠΟΤΑ να μην είχα κάνει στη θητεία μου, αν είχα κάνει 5-6 απαλλοτριώσεις - κλειδί, που έδωσαν ανάσα στην ασφυκτική Λιβαδειά, θα ήμουν υπερήφανος για τα πεπραγμένα μου.

Φανταστείτε για παράδειγμα να αγόραζε η Δημοτική Αρχή, μία λωρίδα γης πλάτους 4 μέτρων και μήκους ενός χιλιομέτρου στην οδό Ρούμελης..! Θα έκανε παραδεισένια πλατύ το πεζοδρόμιο και η διαδρομή θα μετατρεπόταν στο όνειρο καθενός από εμάς που αγαπούμε το περπάτημα. Πιστεύω ότι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα πείθονταν εύκολα, αφού πουλώντας μία λεπτή λωρίδα από το χωράφι τους ΚΑΙ θα τα τσέπωναν ΚΑΙ το εναπομείναν οικόπεδό τους θα ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ, αφού θα ήταν η μόνη περιοχή της Λιβαδειάς που θα εξαιρούταν από την ασφυξία που βιώνει η υπόλοιπη πόλη.

Αντιθέτως οι δήμαρχοί μας τι κάνουν; ΑΣΤΟΧΕΣ απαλλοτριώσεις, που δεν έχουν κανένα όφελος για την πόλη. Για παράδειγμα έμαθα ότι απαλλοτριώθηκε ένα ερείπιο στην περιοχή της Ταμπάχνας, για το εξωφρενικό (και περίεργο...) ποσό των 250.000 ευρώ! Με τόσα λεφτά είχες αγοράσει την λωρίδα γης στην Ρούμελης και θα σου περίσσευαν αρκετά χρήματα και για άλλες δουλειές. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ερείπιο που απαλλοτριώθηκε στην Ταμπάχνα παραμένει (και θα παραμείνει) αναξιοποίητο. *Διορθώστε με αν κάτι μου διαφεύγει για την συγκεκριμένη περίπτωση, μιας και δεν είπα ποτέ ότι είμαι ο παντογνώστης.

Προσκαλώ, παρακαλώ και... εκλιπαρώ τον νέο Δήμαρχο Λιβαδειάς, να δώσει μεγάλο βάρος στις έξυπνες απαλλοτριώσεις. Δε χρειάζεται απαραίτητα να χτιστεί κάτι σε αυτές, ακόμα και σκέτη άπλα να το αφήσεις, πλακοστρωμένο, έτσι για να ξεκουράζεται το μάτι, θα δώσεις ΑΝΑΣΑ στην ασφυξία που βιώνουμε. Ας μην μας πιάνει η μανία να χτίζουμε οπωσδήποτε κάτι, όπου βρούμε άπλα...
26
Γεια σας

Ειπα να γραψω και εγω την δικια μου ιστορια. Καταρχας με την βοηθεια του Θαναση πριν 10χρονια καταφερα να κοψω το τσιγαρο οπως λεει και ο ιδιος στο τιτλο του βιβλιου πανευκολα. Το μονο προβλημα ηταν τα κιλα που πηρα με την διακοπη του τσιγαρου αλλα και παλι ηρθε η λυση με το το βιβλιο γλυκο ενστικτο να μου δωσει την λυση. Εφτασα 107 κιλα οταν ξεκινησα να διαβαζω το  βιβλιο και στο πρωτο 2μηνο ειχα φτασει 98 κιλα ειχα χασει 9.  Συνεχισα βαζοντας και την γυμναστικη κατορθωσα να χασω συνολικα 31 κιλα ειχα φτασει 76 κιλα. Απο την πρωτη καραντινα και για αυτα τα 2 χρονια λογω της καταστασης ξεκινησα να περνω παλι κιλα λογω οτι 2,5 χρονια ημουν τηλεργασια γυμναστηριο δεν πηγαινα γενικα ειχε αλλαξει ο τροπος ζωης αυτα τα χρονια. Τωρα εχω φτασει 93 και αποφασισα παλι να ξεκινησω για να φτασω παλι στα ιδια κιλα που ημουν και πριν στα 76. Σημερα ειναι η δευτερη μερα συνεχιζω  θα επανερχομε για να ενημερωνω για την προσπαθεια
27


*Προς τα μέλη του φόρουμ: Αγνοήστε αυτή τη δημοσίευση. Απευθύνεται μόνο προς τους κατοίκους της πόλης μου, της Λιβαδειάς, με τους οποίους συζητούμε κάποια προβλήματα της πόλης εν όψει εκλογών.

Προς κατοίκους Λιβαδειάς και περιχώρων:
Αγαπητοί συμπολίτες,
Μπορείτε να δείτε το Λιβαδειά, Πόλη σε Ασφυξία στο facebook, όπου μπορείτε και να σχολιάσετε άμεσα. Σας το παραθέτω όμως και σε Youtube link, γιατί απενεργοποιώ συχνά το φέισμπουκ. (Σημ: Το γιατί απενεργοποιώ συχνά μπορείτε να το δείτε εδώ κι εδώ.)



Εδώ μπορείτε να δείτε το 2ο μέρος, όπου παρουσιάζω και μία λύση, ώστε να επηρεάσουμε τις επερχόμενες εκλογές:


Παρακάτω παρουσιάζω το ερωτηματολόγιο για το οποίο σας μίλησα στο 2ο βίντεο.
Απαιτεί άμεσες, ξεκάθαρες απαντήσεις από κάθε υποψήφιο δήμαρχο. Είναι χρέος του να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, πριν διεκδικήσει την ψήφο μας. Οι δημοσιογράφοι μας, αλλά κι εσείς στις επαφές σας με τους υποψήφιους, αξίζει να θέσετε αυτά τα ερωτήματα.

Σίγουρα υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ακόμη σοβαρά ζητήματα που δεν αναφέρονται. Δεν έχω γνώση όλων των ζητημάτων. Δεν είμαι παντογνώστης ούτε αλάθητος. Μία προσπάθεια κάνω και σίγουρα θα υπάρχουν και ατέλειες και λάθη στις παρεμβάσεις μου.

Update Σεπτέμβριος 2023: Το ερωτηματολόγιο δεν απαντήθηκε ποτέ από κανέναν υποψήφιο. Επίσης ο δημοσιογράφος στο περίφημο "ντιμπέιτ", όπως και άλλοι δημοσιογράφοι, δεν θέλησε να συμπεριλάβει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις. Τα συμπεράσματα, δικά σας.




Ερωτηματολόγιο προς τον Υποψήφιο Δήμαρχο:

1) Θα τοποθετήσετε σε νέα θέση κολώνες, δέντρα, παγκάκια στην οδό Ρούμελης;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

2) Θα περιορίσετε όλα τα περίπτερα στο βασικό τους οικοδόμημα, συν μία θέση για 1 όρθιο ψυγείο, σε ειδικό σημείο που να μην ενοχλεί;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

3) Θα περιορίσετε τα τραπεζοκαθίσματα σε Μπουφίδου, πέριξ της πλατείας, στην Κρύα και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης όσο χρειάζεται (κατά την κρίση σας) για να απολαμβάνουν οι δημότες τη βόλτα τους, κι όχι απλά για να χωράνε να περάσουν;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

4) Θα καταργήσετε κάποια από τα άχρηστα τσιμεντένια παρτέρια με φυτά και αγριόχορτα στα πεζοδρόμια;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

5) Θα καταργήσετε τις “φυτευτές” θέσεις πάρκινγκ όπου αυτές υπάρχουν;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

6) Θα εφαρμόσετε σε στενούς δρόμους (πχ. Βενιζέλου, Καραγιαννοπούλου, Στρατηγού Ιωάννου) το σύστημα “ένα πλατύ – ένα στενό” πεζοδρόμιο;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

7) Θα απαγορεύσετε σε μανάβικα, ψαράδικα και κάθε άλλο κατάστημα (στο κέντρο της πόλης) να καταλαμβάνει τα δημόσια πεζοδρόμια;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

8) Θα επαναφέρετε τα πεζοδρόμια σε Καραγγιανοπούλου και Γιαννούτσου στην πρότερη μορφή τους, ώστε να γίνεται ανεμπόδιστα η διέλευση των οχημάτων; (Ή έστω παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία, όπως πχ απέναντι από το 1ο Δημοτικό).
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

9) Οι νησίδες χρησιμεύουν στο να κοντοστέκεται ένας πεζός που περνά απέναντι και για κολώνες φωτισμού. Θα περιορίσετε τις νησίδες είτε καταργώντας τις, είτε κάνοντάς τες λεπτές και τσιμεντένιες όπου χρειάζεται;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

10) Θα περιορίσετε σε Αχιλλέως, Αισχύλου και όπου αλλού υπάρχουν τις άχρηστες εκτάσεις με αγριόχορτα (“τουαλέτες σκύλων”);
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

Άλλα ζητήματα, πέραν της Ασφυξίας:

11) Θα “οργώσετε” την πόλη και τα χωριά της, πχ. μία γειτονιά ανά εβδομάδα, επιλύοντας άμεσα μικρά και μεγάλα προβλήματα των δημοτών;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

12) Θα απευθυνθείτε επίσημα ως Δημοτική Αρχή στην τροχαία μας, ζητώντας να τερματιστεί η άτυπη αποχή της από τα καθήκοντά της στην πόλη μας;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

13) Θα επαναφέρετε τα ονόματα των κύριων οδών, στα ονόματα που όλοι γνωρίζουμε και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε (παρά τις μετονομασίες; (Δείτε εδώ σχετικά).
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

14) Μπορείτε να δεσμευτείτε για ένα νέο Μουσικό Σχολείο και ένα νέο Ειδικό Σχολείο ΕΝΤΟΣ της επόμενης τετραετίας;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

14) Θα λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για πραγματική ανακύκλωση στην πόλη της Λιβαδειάς;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)



Πιθανή ένσταση: "Κάποια από τα ερωτήματά σου είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, όπως το γκρέμισμα πεζοδρομίων, που απαιτεί χρήματα που δεν υπάρχουν."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τα παραπάνω ερωτήματα, γνωρίζω ότι τα 6), 8), 9) είναι δύσκολα εφαρμόσιμα, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και για πιθανούς άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη ρήτρας στο κατασκευαστικό συμβόλαιο "να μην πειραχτεί καθόλου το έργο για τα επόμενα Χ χρόνια". Δεν το αποκλείω να υπάρχει τέτοια ρήτρα, γιατί έχει μία λογική. Σου λέει ο άλλος, "θα σε χρηματοδοτήσω να φτιάξεις το Χ έργο, αλλά δε μπορεί να πάρεις τα λεφτά, να το φτιάξεις και μετά να το γκρεμίσεις για να φτιάξεις κάτι άλλο". Όμως προσέξτε ένα λεπτό σημείο:

Ακόμα και το "ΟΧΙ" αν επιλεγεί ως απάντηση, έχει αξία να δούμε πώς θα διατυπωθεί και πώς θα αιτιολογηθεί. Για παράδειγμα είναι άλλο πράγμα να απαντήσει ο υποψήφιος αγενώς ότι
α) "Όχι, δε θα το κάνω, η ερώτησή σου είναι άστοχη και δε γίνεται / δεν συμφωνώ να το κάνω"
και εντελώς ΑΛΛΟ ΠΡΆΓΜΑ να απαντήσει "όχι" πχ. ως εξής:
β) "Όχι, δε θα επαναφέρω τα πεζοδρόμια στην Καραγιαννοπούλου, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για ένα τόσο μεγάλο έργο, παρόλο που συμφωνώ με την ιδέα να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Θα επιδιώξω όμως τουλάχιστον να λεπτύνω το πεζοδρόμιο στα 100 μέτρα απέναντι από το 1ο Δημοτικό, όπου το πρόβλημα είναι οξύ."
Το δεύτερο "όχι" κρίνεται από εμένα ως μία ρεαλιστική και απολύτως ικανοποιητική απάντηση.
Βλέπετε λοιπόν πώς ακόμα και στις ερωτήσεις που το "όχι" είναι μάλλον σίγουρο, πόσα περιθώρια υπάρχουν για να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις.
28
Επιούσιος Άρτος Νέες Οδηγίες! (Update 2023)



Ο "Επιούσιος Άρτος" (ΕΠΑ) είναι ένα πρότζεκτ που έχω υποσχεθεί στους αναγνώστες του "Γλυκού Ενστίκτου". Πρόκειται για ένα ψωμί που είναι απαλλαγμένο από σχεδόν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο μοντέρνο σιτάρι. Για περισσότερα σχετικά με αυτά τα προβλήματα σας παραπέμπω στο βιβλίο.

Πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια από τότε που δημοσίευσα για πρώτη φορά την Συνταγή για ΕΠΑ. Παρόλο που ένιωσα ότι είχα φτάσει στο τέλειο ψωμί, μετά από λίγο καιρό το μικρόβιο της τελειομανίας και η ακόρεστη περιέργειά μου, με οδήγησαν σε νέα πειράματα.

Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος με αυτά που ανακάλυψα, τα οποία τα τελειοποιώ τους τελευταίους μήνες, και επιτέλους βρήκα τον χρόνο να τα βιντεοσκοπήσω για να τα μοιραστώ με όλον τον κόσμο!

Ορίστε λοιπόν τα 3 βίντεο της νέας συνταγής!











Παράκληση: Μην ξεχάσετε να πατήσετε ένα λάικ, ώστε να ανεβεί το βίντεο στην κατάταξη αναζήτησης του YouTube και να το δουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Το λέω γιατί κυκλοφορούν εκατοντάδες συνταγές αρτοποίησης, καλό είναι να ξεχωρίσει η πιο υγιεινή που υπάρχει! Επίσης αφήστε κι ένα σχόλιο στα youtube βίντεο, πώς σας φαίνεται η συνταγή, αν την προσπαθήσατε, οτιδήποτε! Γιατί και τα σχόλια βοηθούν σημαντικά στην άνοδο των βίντεο στις αναζητήσεις. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Όσοι ενδιαφέρεστε και για την παλιά συνταγή για Επιούσιο Άρτο σε μαντεμένια γάστρα, θα τη βρείτε εδώ.
* Είναι κι αυτή εξίσου υγιεινή, αλλά η νέα συνταγή είναι πολύ πιο πρακτική και καλύτερη σε αρκετές λεπτομέρειες.



Θα επανέλθω στην παρούσα δημοσίευση με περισσότερες λεπτομέρειες, μόλις βρω χρόνο.
Μελλοντικά περιμένω φωτογραφίες και σχόλια και από τις δικές σας αρτοποιήσεις! Δείτε εδώ πώς μπορείτε να περάσετε φωτογραφίες στην δημοσίευσή σας.
29
Καλησπέρα Δημήτρη, το θέμα που σχολίασες είναι πολύ παλιό στο φόρουμ, 14 ετών!
Ομολογώ, έχω ξεχάσει αρκετά απ' όσα είχα μάθει τότε.  :-x
Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν νέοι τύποι λαμπών, οι led, με τις οποίες δεν έχω ασχοληθεί και δε μπορώ να εκφέρω άποψη υπεύθυνα... Τις led χρησιμοποιώ πλέον.

Αν κάνεις εσύ δική σου έρευνα για το θέμα και βγάλεις κάποια άκρη, ειδικά στο τι γίνεται με τις led λάμπες (που ούτε υδράργυρο περιέχουν, ούτε φαίνεται να έχουν κάποια προβλήματα των πρώτων λαμπών οικονομίας), γράψε την μας να ενημερωθούμε.

30
Τελικα οι λαμπες αλογονου(περιεχουν απο ο,τι διαβαζω ιωδιο και βρωμιο και οχι φθοριο)χωρις μπλε φως ειναι καλη εναλλακτικη λυση?
Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10