Author Topic: Βιταμίνη Α - όχι συμπλήρωμα, μόνο από τροφή  (Read 13836 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !

αρνίσιο συκώτι, η πλουσιότερη πηγή βιτ. Α

Βιταμίνη Α, λαμβάνετέ τη μόνο από τροφή


Για τη βιταμίνη Α θα μπορούσα να γράψω και να παραθέσω πολλά πράγματα, όμως νομίζω ότι δε χρειάζεται, γι αυτό θα είμαι σχετικά σύντομος. Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι συμπληρωματική λήψη της είναι από άχρηστη έως βλαβερή στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο σωστός τρόπος λήψης αυτής της σπουδαιότατης ουσίας είναι μέσω της διατροφής, και ιδιαίτερα των ζωικών προϊόντων.

Ας λύσουμε τώρα μία παρανόηση, που αφορά τα.. καρότα. Τα καρότα και τα άλλα λαχανικά δεν περιέχουν βιταμίνη Α, αλλά τη βήτα – καροτίνη που είναι πρόδρομος της Α. Δηλαδή το σώμα παίρνει την β—καροτίνη και τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Όμως μόνο το 1/4 της β—καροτίνης μετατρέπεται τελικά σε βιτ. Α και πιο πρόσφατες μελέτες κατεβάζουν το ποσοστό στο 1/6 ή και λιγότερο, πράγμα που προϋποθέτει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καρότων για την επαρκή λήψη της, αλλά και μία “κόπωση” των ενζυματικών συστημάτων του σώματος για αυτή τη μετατροπή.

Η βιταμίνη αυτή υπάρχει προσχηματισμένη και πλήρως αφομοιώσιμη μόνο στα ζωικά τρόφιμα. Το αρνίσιο συκώτι και το μουρουνέλαιο είναι πλούσιες πηγές, αλλά υπάρχει σε άριστη βιοδιαθεσιμότητα στα λιπαρά γαλακτοκομικά όπως πχ. στο ζωικό βούτυρο.

Ακολουθούν κάποιες παραθέσεις. Μελλοντικά ίσως προσθέσω και άλλα στοιχεία, όμως προς το παρόν σας ζητώ να συγκρατήσετε ότι η βιταμίνη Α είναι εξόχως σημαντική για το σώμα, λαμβάνεται κυρίως από ζωικά τρόφιμα, δευτερευόντως από τα φυτικά και όχι από συμπλήρωμα.


Quote
Βλαβερή η υπερβολική βιταμίνη Α

Oι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα της
Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α ενδέχεται να αποδυναμώσει τα οστά και να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά επτά φορές περισσότερο σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική μελέτη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε άντρες, επιβεβαιώνει τρεις παλαιότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α αυξάνει τον κίνδυνο σπασίματος του ισχίου και εξασθενεί τα οστά. Η τελευταία μελέτη των επιστημόνων είναι η πρώτη που εκτίμησε τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα όσων συμμετείχαν και δεν στηρίχθηκε απλώς και μόνο σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τη λήψη συμπληρωμάτων, όπως συνηθίζεται.

Τι έδειξε η έρευνα
Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της 3χρονης μελέτης αλλά και άλλων στοιχείων των επιστημόνων, η καθημερινή κατανάλωση βιταμίνης σε ποσότητα μεγαλύτερη από 1,5 χιλιοστογραμμαρίων (mg) μπορεί να αποβεί επικίνδυνη γι’ αυτό και οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε επιπλέον συμπλήρωμα διατροφής μέσω της βιταμίνης A.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης A την ημέρα είναι μόλις 0,7 mg για τις γυναίκες και 0,9 mg για τους άντρες, ποσότητα που πολύ εύκολα λαμβάνεται μέσα από ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά πολυβιταμινούχα συμπληρώματα περιέχουν 0,75 mg έως 1,5 mg της βιταμίνης Α, που σε γενικές γραμμές αναγράφονται στην ετικέτα ως 2.500 και 5.000 διεθνείς μονάδες (IU) αντιστοίχως.

«Η βιταμίνη Α είναι ενδεχομένως βλαβερή», λέει ο Donald Louria, ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής στην ιατρική σχολή του New Jersey στο Newark. «Aν δεν υπάρχει κάποιος λόγος, όπως ορισμένες παθήσεις των ματιών, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Η μελέτη που διενεργήθηκε σε 2.322 άτομα, από γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Upsala, στη Σουηδία, δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Η βιταμίνη Α είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπάθειας. Μελέτες έδειξαν ότι το ένα τρίτο μέχρι το ήμισυ των Aμερικανών λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Α ή πολυβιταμινούχο σκεύασμα που την περιέχει.

Γνωρίζοντας τη δράση της

Η βιταμίνη Α μπορεί να βλάψει τα κύτταρα που παράγουν νέα οστά, διεγείρει τα κύτταρα που διευκολύνουν τη διάσπαση των γερασμένων οστών και παρεμποδίζει τη δράση της βιταμίνης D που βοηθά το σώμα να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το ασβέστιο.

Στη μελέτη περίπου το ένα πέμπτο ή αλλιώς οι 465 από τους άντρες διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν κίνδυνο καθώς είχαν τα υψηλότερα, ανώτερα επίπεδα της βιταμίνης Α. Οι άντρες αυτοί ήταν κατά 2,5 φορές πιθανότερο να σπάσουν το ισχίο και κατά 65% περισσότερο πιθανό να υποστούν κάποιο κάταγμα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Louria, δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα ιχθυελαίου ή να τρώμε συκώτι περισσότερο συχνά από μία φορά την εβδομάδα. Ενώ τα άτομα που ακολουθούν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής μπορούν να λαμβάνουν πολυβιταμίνες που περιέχουν 0,1 mg ή λιγότερο βιταμίνης Α.

Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α βρίσκονται στο βοδινό συκώτι και στα έλαια των ψαριών. Ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχονται στον κρόκο των αυγών, στο βούτυρο και στην κρέμα. Το γάλα και ορισμένα δημητριακά είναι ενισχυμένα με βιταμίνη Α γι’ αυτό και, ανά μερίδα, καλύπτουν περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών στη βιταμίνη. Τέλος ουσίες που βρίσκονται στα σκούρα πράσινα, φυλλώδη και κίτρινα λαχανικά και φρούτα μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

πηγή: kathimerini.gr



Quote
Ψωρίαση: προσοχή στην βιταμίνη Α
Ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία όσων έχουν... ψωρίαση είναι τα ρετινοειδή. Βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος. Στην ψωρίαση η ταχύτητα της διαδικασίας ανανέωσης του δέρματος είναι επταπλάσια από το φυσιολογικό και εκδηλώνεται με ξεφλούδισμα και φαγούρα. Επειδή τα ρετινοειδή αποτελούν ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, που είναι γνωστή για το ρόλο της στην προστασία του δέρματος, η λήψη επιπλέον βιταμίνης Α π.χ. μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα στο σώμα.

Οστεοπόρωση: μη συνδυάζετε βιταμίνη Α και φώσφορο
Σε «συνεργασία» με το ασβέστιο, ο φώσφορος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία των οστών. Είναι σημαντική η ισορροπία, ενώ η αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα οστά. Τα υψηλά επίπεδα του φωσφόρου στο αίμα (πάνω από 1.000 mg) μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ασβέστιο στα οστά, πιθανώς επιδεινώνοντας τα προβλήματα για τα άτομα με οστεοπόρωση, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Ένας αριθμός διαφορετικών μελετών, έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη μιας μορφής βιταμίνης Α (ρετινόλη), συνδέεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, που αποτελεί δείκτη οστεοπόρωσης. Στη μελέτη 175 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 28 και 74 ετών, των οποίων η διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Α ήταν μεγαλύτερη από 1,5 mg την ημέρα, είχαν σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα - 6 έως 14% από ό, τι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι λάμβαναν λιγότερο από 0,5 mg της βιταμίνης στην καθημερινή διατροφή τους.

πηγή: newsbomb.gr


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!