Author Topic: φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β9 (folic acid). Χρήσιμο ή βλαβερό;  (Read 58727 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !


Quote
Γιατί χρειαζόμαστε το φυλλικό οξύ;

Το φυλλικό οξύ (λέγεται και φολικό οξύ, βιταμίνη Β9) απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Κατά συνέπεια, το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την αναιμία. Η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται επίσης με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα, που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Δεδομένου ότι το φυλλικό οξύ βοηθά να αποτραπούν βλάβες στο DNA, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνου του παχέος εντέρου.


Διατροφικές πηγές φυλλικού οξέος


Συστήνεται οι ενήλικες να καταναλώνουν 200 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ανά ημέρα. Οι διαιτητικές πηγές περιλαμβάνουν: χυμό πορτοκαλιού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φιστίκια, φασόλια, όσπρια και εντόσθια. Για να αποφευχθεί η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, καλό είναι να καταναλώνει κάποιος τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.


Συμπληρώματα φυλλικού οξέος

Το φυλλικό  οξύ είναι μια απλή και εύκολα απορροφούμενη μορφή αλάτων και εστέρων του φυλλικού οξέος, που παράγεται από τον άνθρωπο. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ισχυρά στοιχεία κατέδειξαν ότι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα φυλλικού οξέος κοντά στην περίοδο της σύλληψης, μείωσαν στο μισό και περισσότερο τον κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με νευρικές ατέλειες, όπως η δισχιδής ράχη. Εκστρατείες δημόσιας υγείας προωθήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να αυξήσουν την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ και να λάβουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος (400 μικρογραμμάρια/ημέρα). Ωστόσο, αυτές οι εκστρατείες είχαν περιορισμένη επιτυχία, κυρίως επειδή οι γυναίκες τείνουν να κάνουν διαιτητικές αλλαγές, μόνο αφού γνωρίζουν ότι είναι έγκυες, δηλ. μερικές εβδομάδες μετά από τη σύλληψη, όταν είναι ήδη πάρα πολύ αργά.


Εμπλουτισμός των τροφίμων

Μια εναλλακτική στρατηγική είναι ο εμπλουτισμός των βασικών τροφίμων, όπως το αλεύρι, με φυλλικό οξύ. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και όλοι όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, θα λάμβαναν επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος. Εντούτοις, αυτή η στρατηγική δεν έχει υιοθετηθεί στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της ανησυχίας που επικρατεί ότι οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος μπορεί να μην είναι ευεργετικές για όλο τον πληθυσμό. Ειδικά το φυλλικό οξύ μπορεί να συγκαλύψει τα συμπτώματα της αναιμίας που συνδέεται με ανεπάρκεια βιταμίνης B12 και τις προκύπτουσες αλλαγές στο νευρικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη νευρική βλάβη. Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος δρουν επίσης παρεμποδιστικά σε ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο.


Αυξάνοντας το φυλλικό οξύ των τροφίμων

Οι επιστήμονες εξετάζουν άλλους τρόπους να ενισχυθεί η πρόσληψη φυλλικού οξέος. Ένας τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, ομάδα Folate FuncHealth αφορά στην αύξηση της κατανάλωσης φυσικού φυλλικού οξέος από τα τρόφιμα. Στη συνέχεια παρατίθενται μερικά από τα ευρήματά τους:

Το επίπεδο φυλλικού οξέος στα προϊόντα ζύμωσης, όπως το ψωμί, η μπύρα και το κρασί, μπορεί να αυξηθεί με την επιλογή στελεχών μαγιάς που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ
Άλλοι μικροοργανισμοί ζύμωσης, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων γαλακτικού οξέος, συνθέτουν επίσης φυλλικό οξύ. Η σωστή επιλογή της αρχικής καλλιέργειας μπορεί να αυξήσει κατά 20 φορές την περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
Η περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως οι σούπες και οι χυμοί φρούτων, μπορεί να αυξηθεί με την επιλογή ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, που είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος, και με τη χρήση ηπιότερων τεχνικών επεξεργασίας, που οδηγούν σε μικρότερες απώλειες φυλλικού οξέος.
Το φυλλικό οξύ συγκεντρώνεται στο εξωτερικό μέρος των δημητριακών, οπότε η χρήση τεχνικών άλεσης των δημητριακών που διατηρούν το εξωτερικό τους μέρος μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του αλευριού σε φυλλικό οξύ.

Και πάλι δεν είναι αρκετό!

Υπολογίζεται ότι η πρόοδος στις τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων και η εκλεκτική επιλογή συστατικών πλούσιων σε φυλλικό οξύ θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την τρέχουσα πρόσληψη μας σε φυλλικό οξύ, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό! Ο Δρ. Paul Finglas από το Βρετανικό Ίδρυμα Έρευνας Τροφίμων και συντονιστής του προγράμματος FoodFuncHealth θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να καταναλωθεί αρκετό φυσικό φυλλικό οξύ από μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να αποκρούσει τα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Θα απαιτηθεί κάποια μορφή μικρού εμπλουτισμού ή στοχευμένης χρήσης συμπληρωμάτων». Σύντομα πρόκειται να δημοσιευθεί μια πλήρης επισκόπηση των συστάσεων που βασίζονται στα ευρήματα του προγράμματος FoodFuncHealth, η οποία θα είναι διαθέσιμη στη σχετική ηλεκτρονική ιστοσελίδα.

Πηγή: (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα) και ygeiaonline.gr

Ενδιαφέρουσες πηγές:
Η χημική ένωση του μήνα, Φυλλικό οξύ


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Φολικό οξύ εναντίον αλλεργίας και άσθματος:

Quote
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Johns Hopkins Children's Center, το φολικό οξύ (βιταμίνη B9), που είναι σημαντικό για την υγεία των ερυθροκυττάρων και είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο γεννητικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης, ενδέχεται επίσης να μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων αλλεργίας και άσθματος.
Η ανασκόπηση των ιατρικών αρχείων περισσότερων από 8.000 ατόμων ηλικίας 2 έως 85 ετών έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα είχαν λιγότερα αντισώματα IgE, λιγότερες αναφερθείσες αλλεργίες, λιγότερο συριγμό και μικρότερες πιθανότητες να πάσχουν από άσθμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, το φολικό οξύ ενδέχεται να συμβάλλει στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης σε αλλεργιογόνα και να μειώνει τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος, αλλά, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, είναι ακόμη νωρίς για να γίνει σύσταση χορήγησης συμπληρωμάτων φολικού οξέος για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του άσθματος και των αλλεργιών.
Καθώς τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και να καθορισθούν οι ασφαλείς δόσεις και οι κίνδυνοι, η ομάδα του Johns Hopkins σχεδιάζει τώρα μια μελέτη που θα συγκρίνει τις επιδράσεις της χορήγησης φολικού οξέος και placebo σε άτομα με αλλεργίες και άσθμα

Πηγή: EurekAlert!  /   healthview.gr
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Μήπως τελικά το φυλλικό οξύ κάνει κακό;
« Reply #2 on: June 08, 2010, 11:44:21 AM »
Tι λέει το παρακάτω άρθρο περιληπτικά
Είναι λίγο κουραστικό και μπορεί να μπερδέψει. Επίσης υπάρχουν αρκετές αμφισβητήσεις του, όπως δείχνουν και τα σχόλια που το ακολουθούν παρακάτω. Ας δούμε μερικά σημεία του:
Το φολικό οξύ που υπάρχει στα συμπληρώματα διατροφής μπορεί υπό προυποθέσεις σε κάποιους ανθρώπους να μην τους ωφελεί καθόλου, διότι δεν έχουν την ικανότητα να το αφομοιώσουν όπως υπάρχει με την αντίστοιχη ουσία (που είναι ελαφρώς διαφορετική) και υπάρχει στα τρόφιμα. Γενικά λέει ότι πρέπει να προτιμόνται από όσους έχουν ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τη μορφή "folate" και όχι τη μορφή "folic acid" του φυλλικού οξέος ή αλλιώς της βιταμίνης Β9. Ακόμη καλύτερη πηγή όμως θεωρούνται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Για παράδειγμα το σπανάκι είναι μία τέλεια πηγή.

Επίσης στο άρθρο γίνεται λόγος για την ομοκυστεΐνη, που είναι επιβλαβής ουσία και η οποία περιορίζεται με την επαρκή λήψη φυλλικού οξέως και γενικότερα βιταμινών Β καθώς και με την καθιέρωση γενικά υγιεινότερου τρόπου ζωής.

Πρακτική συμβουλή: Είμαι κατά (και για άλλους λόγους) της καθημερινής λήψης πολυβιταμίνης. Η πολυβιταμίνη χρειάζεται μόνο όταν η διατροφή είναι ανεπαρκής ή αν περνάμε περίοδο στρες, σωματικό ή ψυχικό. Επειδή γυμνάζομαι, αν και κάνω καλή διατροφή, λαμβάνω περίπου 2 ως 4 φορές την εβδομάδα ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης, συνήθως το επόμενο πρωί από την ημέρα της προπόνησης. Αυτό που θα αλλάξω στη διατροφή μου μετά την ανάγνωση του άρθρου είναι να δοκιμάσω να τρώω λίγο περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι) :)



Quote
Anyone trying to prevent heart disease and cancer is probably thoroughly confused by competing research and news reports about folic acid. In some studies it reduces the risk of cancer (i) and in others it seems to increase the risk. (ii) The media grab attention with scary headlines like the recent Prevention article "Is Your Breakfast Giving You Cancer," and the confused consumer of healthy food and vitamin supplements goes back to burgers and fries and throws their supplements in the trash.

Unfortunately, science is never black and white and confusion is easy to come by -- even for trained scientists. (iii) The fortification of our food supply with folic acid in 1998 reduced spina bifida birth defects by 19 percent. A good thing. But by some estimates it may have caused an additional 15,000 cancers deaths a year. Oops. Now what?
The answer is elemental. As in chemistry, biochemistry to be exact. It all comes down to this: Man-made molecules do funny, unpredictable things because they don't work with our normal biochemical pathways. Nature made molecules we have consumed for millennia work with our bodies.
And therein lies the big problem with the nutrient known as B9. Folic acid, the molecule that is used to fortify our food supply, is used in most studies and in most vitamins. It is a man-made, funny looking molecule -- a fully oxidized, synthetic chemical compound that seems to cause all the mischief. It costs less and is more stable than the nature-made form of this nutrient.
On the other hand, the nature-made form or forms, called "folates," do not seem to cause problems. This molecule is often found in foliage -- dark green leafy vegetables, hence the name folate. This can enter your normal biochemical pathways and gets properly metabolized. The folic acid may not be converted or metabolized by the body, increasing cancer and disease risk. The excess folic acid becomes oxidized and promotes free radical production and genetic instability leading to cancer and other disease.
Now it gets a bit more complicated. We are all biochemically individual and genetically unique, and about 35 percent of us have a genetic variation in a gene called MTHFR that helps neutralize the folic acid. If this doesn't work well, then more of the folic acid accumulates from the fortified food and supplements we consume. Those who have this gene are at increased risk of colon cancer because they produce more pre-cancerous colon polyps. In fact, high dose folate supplementation in these people reduced their risk of polyps. (iv)
The good news is that you can take the nature-made form of this nutrient -- called methyl folate (and there are a few forms of that too). This is what should be in food and vitamin supplements. Many conscientious companies are now using only this form of the nutrient, but it is more expensive.

Here's what you should do:
Don't eat fortified foods! If it needs to be fortified with folic acid, that is because it has been impoverished and refined in the first place (think white flour, white rice, cereals and processed foods). Just eat real, whole fresh food!

Look at your supplement label! If it says "folic acid" then find another vitamin that has the words "L 5 methyl-tetrahydrofolate" or "5 formyl tetrahydrofolate" on the label.
Now for those who want know a little bit more about the reason why folate and its companions B6 and B12 are the most critical and health promoting hit parades in the nutrient world.

The Secret of Folate: The Magic of Methylation
Taking just a few vitamins CAN optimize the function of ALL your body's systems. It's true. But you have to know what to take, what form of the nutrients and you have to know why these supplements work ...
In this blog, I am going to discuss one of the most important biochemical processes for long-term health and how to keep it functioning optimally with supplements and other strategies. This process is called methylation because it involves moving around a chemical group called methyl, which consists of one carbon and three hydrogen molecules.

Unfortunately, many people suffer from one or more of the eight factors that negatively impact this biochemical process, so problems in this area are widespread, though many don't realize they are suffering.
However, there are MANY things that you can do to optimize this critical biochemical process that may have a dramatic impact on your health. In today's blog I will review the eight factors that can lead to problems in this area, and outline 12 tips that will help you optimize this essential part of your biology.
But first, I'd like to tell you about two of my patients with seemingly unrelated health problems that were actually caused by a breakdown in this biochemical process. And I want to share a study done on Chinese babies who had a birth defect known as spina bifida.
All three -- my two patients and these Chinese babies -- were affected by the exact same thing ...

What an Elderly Golfer, a College Professor, and Chinese Babies have in Common
One of my patients, Mr. Roberts, was an 88-year-old businessman who didn't let his age slow him down. He still golfed three times a week, worked two days a week, flew around the world in his private jet, and was "romantic" once a week with a wife 30 years his junior. He also loved his six ounces of Grey Goose vodka every night.
Of course, he did have some health problems. Mr. Roberts had been treated well for mild heart disease. His doctor even recommended 800 mcg of folic acid and 250 mcg of vitamin B12 -- megadoses by any standard.
Mr. Roberts also had a check-up at the Mayo Clinic and was told that he was healthy, despite having mild anemia and large red blood cells. Yet he still complained of mild fatigue and trouble with his short-term memory. Plus, I noticed a slightly wide gait common in someone with poor balance.
Then there was Mr. McNally, a Boston college professor who was 50 years old, fit and lean but wore a worried look as he walked into my office.
He recounted the sad tale of his seven brothers. Four had died of a heart attack and three others had had bypass operations at a young age. Concerned about his own fate, he ate a low-fat diet, exercised regularly, didn't smoke, had normal blood pressure and cholesterol levels, and took antioxidants and a multivitamin. Perhaps his only vice was the multiple Starbuck's grande lattes he downed each day. Living under a constant state of impending doom, Mr. McNally came to me asking for a stress test to see how his heart was doing.
Strange as it may seem, these two men reminded me of my time in China. When I lived in Beijing, a study was done on a group of women in Harbin, the northern most industrial city in the Gobi desert, just north of Beijing. It seemed that there was an unusually high rate of birth defects in the area, specifically spina bifida or neural tube defects.
The Chinese have a tradition of holding weddings during the Chinese New Year in February. In Harbin, many of the babies born nine months later had birth defects. This study sought to determine what the link was and found that the major factor was the lack of fresh greens or vegetables in the Gobi desert in the middle of winter.
Interestingly, these Chinese babies, Mr. Roberts and Mr. McNally all had something very important in common. They all had inadequate levels of specific vitamins, either acquired or genetic, and their methylation systems were not working properly as a result. I'll explain more about what "methylation" is in a second. First let's analyze the similarities in these cases.
Take Mr. Roberts. Our romantically active 88-year-old took high doses of B vitamins. But he still had very high levels of homocysteine and methylmalonic acid -- indicators of folic acid and B12 deficiency.
Mr. McNally had similar problems. Our college professor had a genetically sluggish metabolism of homocysteine which caused extremely high levels of this toxic amino acid to build up in his blood. This was the likely cause of all the heart disease in his family.
Again we see a similar set of problems in those Chinese babies. Their mothers were conceiving in the middle of winter, when their folate intake was low from the absence of fruits and vegetables. This is what triggered such a high rate of birth defects. This was the reason that food was fortified with the synthetic form of folate called folic acid, which as it turns out is biochemically quite different in its effects.
The common link in all three of these cases is a problem with methylation. Let me tell you more about that that actually means.
Methylation is a key biochemical process that is essential for the proper function of almost all of your body's systems. It occurs billions of times every second; it helps repair your DNA on a daily basis; it controls which genes are turned on or turned off; it controls homocysteine (an unhealthy compound that can damage blood vessels); it helps recycle molecules needed for detoxification; and it helps maintain mood and keep inflammation in check.
To keep methylation running smoothly you need optimal levels of B vitamins. Without enough B vitamins methylation breaks down, and the results can be catastrophic. In these cases we see more birth defects like spina bifida (as with the Chinese babies), more cases of Down's syndrome, and more miscarriage.
A breakdown in methylation also puts you at higher risk for conditions like osteoporosis, diabetes, cervical dysplasia and cancer, colon cancer, lung cancer, depression, pediatric cognitive dysfunction (mood and other behavioral disorders), dementia, and stroke. And like Mr. Roberts and Mr. McNally, you may be at higher risk for cardiovascular disease.
To avoid all of these problems, the key is to optimize methylation. That means avoiding the things that cause your methylation to break down, testing to find out how well your methylation is working and including the things that support proper methylation. Let's look at how to do that.

8 Factors that Affect Your Methylation Process
Eight major factors negatively impact methylation. They are:
1. Genetics. Like an estimated 20-30 percent of us, you could be genetically predisposed to high homocysteine.
2. Poor diet. The word "folate" comes from "foliage." You need to eat plenty of leafy greens, beans, fruit, and whole grains to get adequate levels of vitamins B6 and B12, betaine and folate (all in the right nature made forms). Egg yolks, meat, liver and oily fish are the main dietary sources of vitamin B12 -- so long-term vegan diets can be a problem. Plus, certain compounds can raise levels of homocysteine and deplete the B vitamins. These include excess animal protein, sugar, saturated fat, coffee and alcohol. Irradiation of food depletes nutrients, so foods treated this way may be lower in B vitamins, too.
3. Smoking. The carbon monoxide from cigarette smoke inactivates vitamin B6.
4. Malabsorption. Conditions like digestive diseases, food allergies, and even aging can reduce absorption of nutrients.
5. Decreased stomach acid. Aging and other conditions can reduce stomach acid -- and therefore absorption of vitamin B12.
6. Medications. Drugs like acid blockers, methotrexate (for cancer and arthritis and other autoimmune diseases), oral contraceptives, HCTZ or hydrochlorthiazide (for high blood pressure) and Dilantin (for seizures) can all affect levels of B vitamins.
7. Other conditionsThese include hypothyroidism, kidney failure or having only one kidney, cancer and pregnancy.
8. Toxic exposures. Some toxins such as mercury can interfere with vitamin production.
Watch out for these factors and you will go a long way toward protecting your methylation.

Measuring Your Own Methylation Process
To find out if your methylation process is optimal, ask your doctor for the following tests:
1. Complete blood count. Like our friend Mr. Roberts, large red blood cells or anemia can be a sign of poor methylation. Red blood cells with a mean corpuscular volume (MCV) greater than 95 can signal a methylation problem.
2. Homocysteine. This is one of the most important tests you can ask for. The normal level is less than 13, but the ideal level is likely between six and eight.
3. Serum or urinary methylmalonic acid. This is a more specific test for vitamin B12 insufficiency. Your levels may be elevated even if you have a normal serum vitamin B12 or homocysteine level.
4. Specific urinary amino and organic acids. These can be used to look for unusual metabolism disorders involving vitamins B6 or B12 or folate, which may not show up just by checking methylmalonic acid or homocysteine.

12 Tips to Optimize Your Methylation Process
Just as there are many causes of poor methylation, there are lots of things that support its proper functioning. Here's how to optimize methylation and prevent conditions like heart disease, cancer, dementia, depression and more.
1. Eat more dark, leafy greens. You want to eat l cup a day of vegetables like bok choy, escarole, Swiss chard, kale, watercress, spinach, dandelion, mustard, collard or beet greens. These are among the most abundant sources of the nutrients needed for optimal methylation. You can't get too much folate from food.
2. Get more Bs in your diet. Good food sources include sunflower seeds and wheat germ (vitamin B6), fish and eggs (vitamin B6 and B12), cheese (B12), beans and walnuts (vitamin B6 and folate), leafy dark green vegetables, asparagus, almonds, whole grains (folate) and liver (all three).
3. Minimize animal protein, sugar and saturated fat. Animal protein directly increases homocysteine. Sugar and saturated fat deplete your body's vitamin stores.
4. Avoid processed or refined foods and canned foods. These are depleted in vitamins.
5. Avoid caffeine. Excess amounts can deplete your B vitamin levels.
6. Limit alcohol to three drinks a week. More than this can deplete your B vitamin levels.
7. Don't smoke. As noted above, smoking inactivates vitamin B6.
8. Avoid medications that interfere with methylation. See notes on this above.
9. Keep the bacteria in your gut healthy. Take probiotic supplements and use other measures to make sure the bacteria in your gut are healthy so you can properly absorb the vitamins you do get.
10. Improve stomach acid. Use herbal digestives (bitters) or taking supplemental HCl.
11. Take supplements that prevent damage from homocysteine. Antioxidants protect you from homocysteine damage. Also make sure you support methylation with supplements like magnesium and zinc.
12. Supplement to help support proper homocysteine metabolism. Talk to your doctor to determine the best doses and forms for you. Here are a few suggestions:
• Folates Amounts can vary based on individual needs from 200 mcg to one mg. Some people may also need to take preformed folate (folinic acid or five formylTHF, or five methyl folates) to bypass some of the steps in activating folic acid.
• Vitamin B6: Take two to five mg a day. Some people may need up to 250 mg or even special "active" B6 (pyridoxyl-5-phosphate) to achieve the greatest effect. Doses higher than 500 mg may cause nerve injury.
• Vitamin B12: Doses of 500 mcg may be needed to protect against heart disease. Oral vitamin B12 isn't well absorbed; you may need up to 1 or 2 mg daily. Ask your doctor about B12 shots or doses you can take under the tongue.
• Betaine: This amino acid derivative is needed in doses from 500 to 3,000 mg a day, depending on the person.
By working to optimize your methylation you can protect yourself from virtually all the so called "diseases of aging." When you do, you will be well on the road to lifelong vibrant health.

από http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/nutrition-tips-folic-acid_b_601126.html
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
είναι επικίνδυνο το φυλλικό οξύ;
« Reply #3 on: April 27, 2011, 12:41:57 PM »
Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τον εμπλουτισμό της διατροφής μας με Φυλλικό οξύ. Η λήψη μέσω τροφής είναι απολύτως ασφαλής, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση εμφανίζει και ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, αλλά και κάποια ανησυχητικά ερωτηματικά.. Παραθέτω ένα άρθρο από το vita.gr που έτυχε να διαβάσω πριν λίγο


Quote
Πολλά είναι τα δημο­σιεύματα  του διεθνούς τύπου που υπερθεματίζουν τελευταία υπέρ ή κατά του φυλλικού οξέος. Πράγματι, η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για τα οφέλη και τους κινδύνους αυτής της βιταμίνης φαίνεται ότι προβληματίζει την κοινή γνώμη. Η αφορμή για τη διαμάχη δόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία, έπειτα από γνωμοδότηση του βρετανικού Οργανισμού Τροφίμων (Food Standards Agency), ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό του ψωμιού ή του αλευριού με φυλλικό οξύ. Εάν συναινέσει το βρετανικό Υπουργείο Υγείας, η Μεγάλη Βρετανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά, που ήδη εμπλουτίζουν υποχρεωτικά το ψωμί με φυλλικό οξύ τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν το όφελος από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές;

Γιατί να «μπει» το φυλλικό οξύ στο ψωμί
Tο φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που θεωρείται απαραίτητη γιατί συμβάλλει:Στην ομαλή νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η έλλειψή του κατά τη διάρκεια της κύησης έχει συσχετιστεί με νευρολογικές ανωμαλίες του εμβρύου, γι’ αυτό και στις εγκύους χορηγούνται συμπληρώματα φυλλικού οξέος, κατ’ εντολή του γυναικολόγου, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Η λήψη του έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου να γεννηθούν μωρά με προβλήματα, όπως η ­δισχιδής ράχη. Ο εμπλουτισμός του ψωμιού στις ΗΠΑ και τον ­Καναδά με φυλλικό οξύ φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στη μείωση έως και 50% των γεννήσεων μωρών με νευρολογικά προβλήματα.

Στη βελτίωση του κυκλοφορικού και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αντικαρκινική Εταιρεία της Δυτικής Αυστραλίας, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παιδική λευχαιμία.
Στη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος του οποίου οι υψηλές τιμές ενοχοποιούνται για στεφανιαία νόσο και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Erasmus Medical Center, σχετίζονται και με την οστεοπόρωση. Για τη ρύθμιση της υψηλής ομοκυστεΐνης χορηγούνται συμπληρώματα φυλλικού οξέος, σύμφωνα με τις οδηγίες του καρδιολόγου.

Γιατί να ΜΗΝ εμπλουτιστεί το ψωμί
Το συνθετικό φυλλικό οξύ που χρησιμοποιείται στα εμπλουτισμένα τρόφιμα και στα συμπληρώματα διατροφής εγείρει κάποια ερωτήματα, καθώς υπάρχουν ορισμένα υπό διερεύνηση ανησυχητικά ­στοιχεία για τη δράση του. Έτσι, ενοχοποιείται για:
- Αύξηση των ποσοστών καρκίνου Σύμφωνα με δεδομένα από τον Καναδά και τις ΗΠΑ -όπου έχει εφαρμοστεί υποχρεωτικός εμπλουτισμός του ψωμιού με φυλλικό οξύ-, παράλληλα με την εφαρμογή αυτού του μέτρου παρα­τηρήθηκε σταδιακή αύξηση των ποσοστών καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου. Πάντως, επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για το κατά πόσο αυτά τα δύο φαινόμενα πράγματι συσχε­τίζονται.
- Άσθμα στα βρέφη Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία έδειξε ότι όσες γυναίκες λάμβαναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος από τη 16η έως την 30ή εβδομάδα της κύησης, αύξαναν κατά 30% την πιθανότητα το παιδί τους να πάσχει από άσθμα. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε ο ίδιος κίνδυνος για όσες έπαιρναν φυλλικό οξύ πριν από την κύηση, καθώς και στις αρχές της εγκυμοσύνης.
- Αιματολογικές διαταραχές, επειδή συγκαλύπτει τα συμπτώματα της αναιμίας, όταν οφείλεται σε ανεπάρκεια της βιταμίνης B12, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη νευρική βλάβη.

Ο «φυσικός εμπλουτισμός»
Δεδομένου ότι επικρατεί διχογνωμία ως προς το όφελος από τον υποχρεωτικό εμπλουτισμό των τροφίμων με συνθετικό φυλλικό οξύ, μια ομάδα ερευνητών, η Folate Func Health, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει στραφεί προς τη διερεύνηση φυσικών τρόπων εμπλουτισμού των τροφίμων με φυλλικό οξύ και, μεταξύ άλλων, προτείνει:
• Την παρασκευή προϊόντων ζύμωσης, όπως το ψωμί, η μπίρα και το κρασί, με τη χρήση των πλουσιότερων σε φυλλικό οξύ στελεχών μαγιάς.
• Την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού με τη χρήση των βακτηρίων γαλακτικού οξέος, η ζύμωση των οποίων αποδεδειγμένα παράγει έως και 20πλάσιο φυλλικό οξύ σε σύγκριση με άλλα βακτήρια.
• Τη χρήση ηπιότερων τεχνικών επεξεργασίας, για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια φυλλικού οξέος στα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. σούπες, χυμοί φρούτων).
• Την επιλογή τεχνικών άλεσης που δεν καταστρέφουν το φλοιό των δημητριακών, στον οποίο συγκεντρώνεται σχεδόν όλο το φυλλικό οξύ που περιέχουν.


Βάλτε φυλλικό οξύ στο πιάτο σας
Ο καλύτερος τρόπος εμπλουτισμού της διατροφής με φυλλικό οξύ είναι μέσω της διατροφής. Διαβάστε, λοιπόν, ποιες είναι οι καλύτερες πηγές αυτής της πολύτιμης βιταμίνης.

ΤΡΟΦΙΜΟ                  ΠΕΡΙΕΚΤ. ΣΕ Φ. ΟΞΥ (σε mg)                  % ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Μοσχαρίσιο συκώτι (200γρ)       374                                                  93,5%
Φακές (1 φλιτζάνι)                    358                                                  89%
Σπανάκι (1 φλιτζάνι                   263                                                  66%
Σπαράγγια (1 φλιτζάνι)              263                                                  66%
Μαυρομάτικα (1 φλιτζάνι)          256                                                  64%
Αρακάς (1 φλιτζάνι)                   101                                                  25%
Μπρόκολο (1 φλιτζάνι)                94                                                  23,5%
Αβοκάντο (1 φλιτζάνι)                 90                                                  22,6%
Φιστίκια (50 γρ)                        87,5                                                  22%
Ηλιόσποροι (50 γρ)                   81,8                                                  20,5%

Το φυλλικό οξύ των ζωϊκών τροφίμων είναι πιο ανθεκτικό στο μαγείρεμα σε σύγκριση με αυτό των φυτικών τροφίμων,που όταν μαγειρεύονται μπορεί να χάσουν από το 40% έως και το 70% της περιεκτικότητάς του.

Το φυλλικό οξύ με μια ματιά
Πόσο χρειαζόμαστε Καθημερινά, ένας ενήλικος χρειάζεται 400 mg φυλλικού οξέος. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται στις γυναίκες σε 600 mg κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και σε 500 mg κατά το θηλασμό.
Πώς προκαλείται η ανεπάρκεια Με τη μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, την υπερκατανάλωση αλκοόλ
και καφέ, το κάπνισμα και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (κυρίως αντιλιπιδαιμικά, αντιφλεγμονώδη, αντι­συλληπτικά, διουρητικά).
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας Εκνευρισμός, πνευματική κούραση, διαταραχές της μνήμης, σύγχυση, γενικότερο αίσθημα κόπωσης. Παράλληλα, η μακρόχρονη ανεπάρκειά του μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα και δερματίτιδες, αλλά και να μειώσει την ανθεκτικότητα του οργανισμού σε ορισμένες μορφές καρκίνου (κυρίως του οισοφάγου και του παχέος εντέρου).
Το όριο Tο ανώτερο ημερήσιο όριο πρόσληψης φυλλικού οξέος (κυρίως του συνθετικού) είναι τα 1.000 mg. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκληθούν συμπτώματα αντίστοιχα με εκείνα της ανεπάρκειας.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Giorgos Gm

  • Περαστικός
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Καλώς σας βρήκα καταρχήν μιας και είμαι νέος στο forum,

Συγχαρητήρια για το παραπάνω θέμα. Έχω έλλειψη φυλλικού οξέως και βιταμίνης Β12 όπως δείχνουν οι τελευταίες μου εξετάσεις και μάλιστα χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν (οι γιατροί) τον λόγο... καταφεύγω έτσι στο filicine.
Από τα παραπάνω έμαθα πολλά... ευχαριστώ


Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ήμουν ήδη εναντίον των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β9, αλλά το παρακάτω άψογα τεκμηριωμένο άρθρο που μόλις διάβασα με έκανε ακόμη πιο σίγουρο. Προτιμήστε τη λήψη φυλλικού οξέος από την κατάλληλη διατροφή, και όχι από συμπληρώματα, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που υπάρχει εντολή γιατρού.

Quote
Πώς τα συμπληρώματα φολικού οξέος μας αρρωσταίνουν

Today she shares how 20-40% of our population do not produce enough of the enzyme needed to break down the synthetic folic acid found in supplements and fortified foods like boxed breakfast cereal and how its presence in the modern diet is likely contributing to many of our modern diseases. Just about every pregnant woman is told to supplement with synthetic folic acid rather than the natural form folate. This is alarming and is impacting the health of the generation of children being born right now.
I would encourage you to read and consider this information very carefully!
….
As a mom of a child who has struggled with disability (see our story about GAPS and Autism here), I’ve made it a priority to be proactive when it comes to my children’s health, and I have seen their health blossom because of it. I carefully research nutrition in pregnancy, make it a priority to avoid genetically modified foods and the dirty dozen, insist that my children take cod liver oil, and even start my babies on liver as a first food.
One little nutrient slipped by me until recently, though, and I’m kicking myself now.

Folate

That nutrient was folate. Folate, vitamin B9, is a water soluble vitamin used in just about every process in the body. It breaks down, builds, and uses proteins. It’s used in red blood cell production, DNA synthesis, and many more functions. Lack of it in pregnancy leads to neural tube defects including spina bifida and anencephaly. Lack of it in childhood and adulthood leads to growth problems, neurological problems, anemia, low white blood cell count, and more. (source)
Folate is naturally found in high amounts in leafy greens, sea weed, sunflower seeds, chicken liver, calf liver, leeks, and peppers. (source)
See, I thought I was safe because in addition to eating food daily that contained natural folate, as listed above, I also was taking a prenatal vitamin to make sure I wasn’t missing any. But I was wrong.

But I’m taking Folic acid, so I don’t have to worry about this, right?

Folic acid is the synthetic version of folate. It is true that most of the medical community uses the terms folate and folic acid interchangeably, but they enter the metabolic cycle in different ways, and natural folate is easier for the body to access than the cheap synthetic version folic acid (source).

When people have the MTHFR gene mutation, they do not turn folic acid into folate. In addition, the folic acid plugs the receptor sites in cells with an unusable form for these people. With the unusable folic acid in the receptor cites, the body is prevented from being able to use the folate that they do consume through natural food.

What is MTHFR?

MTHFR (yes, I hear a curse word every time I read that too) is a gene mutation that is relatively common (source) and is common among people on the autistic spectrum (source). When people have this gene mutation, they do not produce the amount of the enzyme dihydrofolate reductase needed to adequately convert folic acid into the form of folate that can enter the main folate metabolic cycle.

Why is Folic acid bad?

So many people are taught that taking an excess of water soluble vitamins isn’t a bad thing because they will just be excreted in the urine if they’re not needed. But in the case of folic acid in the body of a person who cannot process folic acid into usable folate, the folic acid ends up in the blood stream where it hogs the receptor cites on cells where folate is needed (source).

When unusable folic acid is taking up the receptor cites where real folate is needed, a folate deficiency occurs and the following can happen:

- Neural tube defects
- Recurrent miscarriages
- Midline defects including tongue tie (read more about folate and tongue tie here)
- Neurological problems
- Anxiety (many people don’t realize they have anxiety until starting folate and having it go way down)
- Growth problems
- Thyroid problems
- Anemia
And more

In addition, this excess folic acid has been linked to:
 
Breast cancer (source)
Prostate cancer (source)
Childhood respiratory problems (source)
Where is Folic acid found? How can I avoid it?

Good news for Healthy Home Economist readers: Since folic acid is synthetic and made in a lab, it is never found in natural foods. The foods that are fortified are processed cereals, flour bought from the store, other processed foods, and supplements including multivitamins. So if we are eating all homemade foods, only use home ground flour and oats that are not fortified, we can avoid it by also avoiding supplements that contain it.
But wait! My doctor says Folic acid is important to take

Doctors often use the terms ‘folic acid’ and ‘folate’ interchangeably. As discussed above, they are not interchangeable, just as margarine and butter are not interchangeable when studying the effect of saturated fat on heart disease.

If your doctor is open to it, I recommend starting a dialogue about research you have been doing on how folic acid is not as easily absorbed by many people, and that you are switching to folate or discontinuing additional folic acid supplementation.

Who knows, maybe your doctor will be inspired to research and will change the standard recommendation.
In any case, it is very unlikely that your doctor will prefer you take folic acid over folate, it is much more common that he or she will just insist that there is no difference.

What can I do?

I did these simple steps for my family upon reading about MTHFR and folate.
1. Toss any fortified food in your house. Now!
2. Toss any supplement containing folic acid.
3. If you feel that you need to supplement with folate, choose a supplement with real folate or methyl folate (I take this one and I give my kids this one – I see lowered anxiety in myself with it, as well as increase in focus and energy, it’s too soon for me to be able to tell if it’s helping the kids yet).
4. Diligently watch labels of all supplements for folic acid and avoid.
5. Consider getting tested for MTHFR gene mutation so that you know how toxic folic acid really is for you.
6. Learn more about supplementing with bio-available folate (you can learn more here). Some people who have been consuming folic acid need to replenish their stores.

πηγή: http://www.thehealthyhomeeconomist.com
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!