Author Topic: Σωματότυποι και αδυνάτισμα  (Read 15097 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Σωματότυποι και αδυνάτισμα
« on: June 23, 2015, 10:17:10 AM »
Σημείωση: Ξεκινάω με τη δική μου απλοποιημένη θεώρηση περί σωματότυπων και μετά θα παραθέσω τις τυπικές γνώσεις περί σωματότυπων.

Σωματότυποι και Sapiens Diet

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σώματος (εκτόμορφοι, ενδόμορφοι κλπ), σχήματα σώματος (αχλάδι, μήλο, τοπικό πάχος), διάφορες ηλικίες, ψυχολογίες, επαγγέλματα, αδυναμίες, ικανότητες και άλλα πολλά με τα οποία θα μπορούσαμε να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες, για κάθε μία από τις οποίες να αντιστοιχούν διαφορετικές διαιτολογικές προσεγγίσεις. Όμως δεν το κάνω γιατί θα ξεφεύγαμε σε έκταση, θα σας κούραζα και πιθανώς θα σας μπέρδευα. Σκέφτηκα να απλοποιήσω όλες αυτές τις κατηγορίες, χωρίζοντας τους σωματότυπους με μόνο μία απλή ερώτηση:

Πόσα κιλά θέλετε να χάσετε.


οι 3 κατηγορίες αναγνωστών του Γλυκού Ενστίκτου

Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά και για την τωρινή σας κατάσταση, και για τις επιδιώξεις σας, ακόμα και για την ψυχολογία σας. Έτσι απλοποιώ σε τρεις κατηγορίες: Αν θέλετε να χάσετε 1 ως 5 κιλά σας κατατάσονται στην κατηγορία “ελαφρώς υπέρβαροι”, όσοι θέλουν να χάσουν 6 ως 20 θα ονομάζονται “υπέρβαροι” και όσοι θέλουν να χάσουν οπωσδήποτε πάνω από 20 κιλά θα τους ονομάζουμε “παχύσαρκους”. Αυτοί δεν είναι οι επιστημονικοί ορισμοί κάθε κατηγορίας, αλλά μόνο πρακτικές ονομασίες για να συννενοούμαστε μεταξύ μας.

Βέβαια μπορεί να προκύψουν παρανοήσεις με έναν τέτοιο ορισμό, πχ. κάποιος στα 120 κιλά μπορεί να δηλώνει "ευχαριστημένος" και να θέλει να χάσει μόνο 4 κιλά, αυτό σημαίνει ότι θα καταταχθεί στην κατηγορία "ελαφρώς υπέρβαρος";; Φυσικά όχι.

Γι αυτό ο χωρισμός σε σωματότυπους με βάση την επιδίωξη δεν έχει επιστημονική, αλλά μόνο πρακτική αξία, και σε άτομα που έχουν ώριμες επιδιώξεις. Εδώ εισέρχεται ο παράγοντας της ωριμότητας, της επίγνωσης της κατάστασής μας και του τι είναι υγιές και κομψό, όπως και το τι είναι άπιαστο ως στόχος.

Πολλές φορές έχω μιλήσει με αθλούμενους που έχουν εμμονή να φανούν και τα 6 πλακάκια των κοιλιακών. Ε αυτό δε γίνεται για όλους, ακόμη κι αν λάβουν ακραία διατροφικά μέτρα. Κάποιοι όχι μόνο δε μπορούν αλλά κυρίως δεν πρέπει να πετύχουν ένα στόχο σαν το six-pack, γιατί πχ. μπορεί αυτό να σημαίνει ότι το πρόσωπό τους θα αποστεωθεί και θα τους δείχνει άσχημους.

Θα πρέπει λοιπόν να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αποφασίζετε τι θέλετε. Η φιλοδοξία και οι υψηλοί στόχοι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των πετυχημένων ανθρώπων, όμως επίσης είναι και ο ρεαλισμός και οι παραδοχές. Μέσα στο βιβλίο γίνεται μία πολύ δυνατή εισαγωγή στην τέχνη της στοχοθέτησης, στην οποία καλό θα είναι να εργαστείτε μεθοδικά.
Δε μπορεί μία διατροφή να σου διορθώσει στραβά πόδια, σκωλίωση σπονδυλικής στήλης, μία ανοιχτή λεκάνη, ούτε να σε ψηλώσει για παράδειγμα. Δε μπορεί να σηκώσει ένα πεσμένο γυναικείο στήθος ούτε να το διπλασιάσει. Και στο θέμα του τοπικού πάχους δε μπορεί πάντα να κάνει θαύματα, μπορεί όμως να βελτιώσει την κατάσταση σημαντικά, πράγμα που θα διαπιστώσετε ακολουθώντας τις οδηγίες του βιβλίου.

Θέστε ξεκάθαρους, φιλόδοξους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους. Στην πορεία οι στόχοι αυτοί μπορούν να τροποποιηθούν. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας όμως, δε θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την αυτοεκτίμηση, την αγάπη προς τον εαυτό μας, ό,τι κι αν αυτός καταφέρει τελικά.

Μετά από αυτές τις πρόχειρες σκέψεις μου περί σωματότυπων και ωριμότητας στόχων, πάμε να ρίξουμε μία ματιά και στις πιο επιστημονικές πληροφορίες περί σωματότυπων.




Σωματότυποι - Επιστημονικός ορισμός

Quote


Μπορείτε να υπολογίσετε το δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ):

Α) διαιρούμε το σωματικό βάρος με το τετράγωνο του ύψους (kg/m^2).


ή
Β) βάζουμε το ύψος και το βάρος μας στον ειδικό πίνακα υπολογισμού του ΔΜΣ


Τις χαρακτηριστικές αυτές εικόνες τις πήρα από τη σελίδα της ενδοκρινολόγου κυρίας Μεντζελοπούλου.


Quote
Το 1940 ο William Sheldon κατέταξε τους τύπους σώματος σε τρεις βασικές κατηγορίες, τον ενδόμορφο, τον μεσόμορφο και τον εκτόμορφο τύπο σώματος. Έτσι, ανάλογα με τη σωματική του διάπλαση ένα άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ενδόμορφο, μεσόμορφο ή εκτόμορφο.

Ο ενδόμορφος τύπος σώματος διακρίνεται από το μαλακό και στρογγυλό σχήμα σώματος με μεγάλο βάρος στους γοφούς και τους μηρούς, υψηλή αναλογία λίπους και μυϊκό σύστημα που δεν διακρίνεται.

Ο μεσόμορφος τύπος σώματος διακρίνεται από το μεγάλο άνοιγμα των ώμων και των γοφών, με μικρή μέση, υψηλή αναλογία μυϊκού ιστού και εμφανή μυϊκό σύστημα.

Ο εκτόμορφος τύπος σώματος διακρίνεται από τον επίπεδο θώρακα, τους στενούς γοφούς και το αδύνατο μυϊκό σύστημα.

Καθαρός τύπος σώματος συναντιέται πολύ σπάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδυάζουν στοιχεία και από τους τρεις τύπους σώματος και ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες, όπως ο ενδοεκτόμορφος, ο μεσοεκτόμορφος και ο μεσοενδόμορφος τύπος σώματος.

Το παραπάνω είναι απόσπασμα μεγαλύτερου άρθρου του Γιώργου Σκόλια που προτείνει και ειδικό τρόπο άσκησης για κάθε τύπο σώματος. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Irene

  • νέο μέλος
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Gender: Female
Απ: Σωματότυποι και αδυνάτισμα
« Reply #1 on: October 02, 2016, 03:58:07 PM »
Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως είναι συνδιασμός αυτών.