Author Topic: Αυγά. Μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα;  (Read 30834 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !

Θεωρώ τα αυγά ως μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και καλών λιπαρών. Εδώ και χρόνια τρώω ένα ολόκληρο αυγό καθημερινά και δεν είχα πρόβλημα χοληστερίνης. (Πρόβλημα χοληστερίνης είχα παρουσιάσει μόνο μία περίοδο που κάπνιζα πολύ και έτρωγα χάλια.)

Πρόσφατη έρευνα αθωώνει τα αυγά ως παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη ψηλής κακής χοληστερίνης. Αν κάποιο μέλος έχει άποψη, πληροφορίες ή προσωπική εμπειρία από κατανάλωση αυγών ας την πει.

Παρακάτω παραθέτω πρόχειρα ένα απόσπασμα που είχα διαβάσει σε ένα φόρουμ:



Ένα αυγό μαζί με τον κρόκο του περιέχει 70 θερμίδες, 13 βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες ιδιαίτερα ψηλής ποιότητας, χοληστερόλη, ακόρεστες λιπαρές ουσίες και αντιοξειδωτικές ενώσεις.

Η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε χοληστερόλη έχει για πολλά χρόνια απασχολήσει τους γιατρούς. Ένα αυγό περιέχει 200 mg χοληστερόλης.

Η μείωση της πρόσληψης της χοληστερόλης από τη διατροφή συστήνεται για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως η καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) και τα εγκεφαλικά επεισόδια (αποπληξία). Για άτομα με κίνδυνο γα καρδιακή πάθηση συστήνεται η χοληστερόλη διατροφής να μην ξεπερνά τα 300 ημερησίως.

Πολλές φορές γίνονται συστάσεις για προσοχή στην κατανάλωση των αυγών λόγω της χοληστερόλης του κρόκου τους και του κινδύνου που δημιουργεί η χοληστερόλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο τα επιστημονικά τεκμηριωμένα ερευνητικά δεδομένα για την κατανάλωση αυγών και τη σχέση της με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση είναι περιορισμένα και αντιφατικά.

Μια νέα έρευνα έρχεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερη επίμαχη συζήτηση με αντικρουόμενες απόψεις για τις επιδράσεις των αυγών στην καρδία, στον εγκέφαλο και γενικότερα στην υγεία.

Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν προοδευτικά σε 21.327 άνδρες γιατρούς την κατανάλωση αυγών (Physicians΄ Health Study). Η ηλικία των γιατρών κυμαινόταν από 40 έως 86 ετών. Η διάρκεια της παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν 20 χρόνια.

Κάθε χρόνο οι γιατροί συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο στο οποίο έγραφαν πόσα αυγά έτρωγαν κάθε μέρα και έδιναν πληροφορίες για τις γενικές διατροφικές τους συνήθειες, τη χοληστερόλη αίματος, την κατανάλωση αλκοόλ, εάν κάπνιζαν ή όχι, εάν είχαν διαβήτη ή εάν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα αλλά δημιουργούν και νέα ερωτηματικά:

   1. Ο μέσος όρος κατανάλωσης αυγών ήταν 1 αυγό την εβδομάδα
   2. Συνολικά, η κατανάλωση αυγών δεν βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο
   3. Οι γιατροί που έτρωγαν έως 6 αυγά εβδομαδιαίως δεν βρέθηκαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω οποιασδήποτε αιτίας
   4. Όμως οι γιατροί που κατά τα άλλα ήσαν υγιείς και οι οποίοι έτρωγαν 7 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα, είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
   5. Οι γιατροί που ήσαν διαβητικοί και οι οποίοι κατανάλωναν 7 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με διαβητικούς γιατρούς που κατανάλωναν μόνο 1 αυγό εβδομαδιαίως

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η μη συχνή κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή αποπληξία σε άνδρες γιατρούς. Επιπρόσθετα η συχνή κατανάλωση αυγών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα σε αυτούς που ήσαν διαβητικοί.

Είναι επίσης άξιον διερεύνησης το γεγονός ότι η κατανάλωση αυγών δεν βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε αντίθεση με αυτά που βρέθηκαν για το διαβήτη.

Τα ευρήματα σχετικά με την μεγάλη συχνότητα κατανάλωση αυγών εβδομαδιαίως, χρειάζεται να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο έχει βρεθεί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εάν δεν επαληθευτεί επαρκώς.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
.
« Reply #1 on: March 07, 2009, 02:15:41 PM »
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω απόσπασμα. Για τους μη αγγλομαθείς μεταφράζω περιληπτικά:

Σε έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση επί 12 εβδομάδες 2 αυγών ημερησίως σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή όχι μόνο δεν άυξησε αλλά μείωσε την κακή χοληστερίνη και μείωσε και το βάρος των συμμετεχόντων. Σε παρόμοια ομάδα που έκανε την ίδια διατροφή αλλά χωρίς τα αυγά, παρατηρήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα. Δηλαδή η μεγάλη κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε καθόλου την ωφέλεια της υγιεινής διατροφής, ούτε αύξησε τη χοληστερίνη.

Η έρευνα μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Το αυγουλάκι είναι ένα παρεξηγημένο τρόφιμο που έχει σχεδόν όλα όσα έχει και το κρέας. Με αυγά στη διατροφή μας μπορούμε χωρίς πρόβλημα να κόψουμε το κρέας, το οποίο αποδεδειγμένα επιβαρύνει την υγεία και για όσους δεν το ξέρετε επιβαρύνει πολύ και το περιβάλλον! 14% των αερίων του θερμοκηπίου παράγεται από το μεθάνιο της εκτροφής ζώων, για να μην πούμε για τις αποψιλώσεις τεράστιων περιοχών προκειμένου να γίνουν βοσκότοποι...

Να και το άρθρο με την έρευνα:


Two-egg diet cracks cholesterol issue


(PhysOrg.com) -- Research published in The European Journal of Nutrition this week has finally cracked the myths surrounding eggs and cholesterol. The new study showed that people who ate two eggs per day, while on a calorie-restricted diet, not only lost weight but also reduced their blood cholesterol levels.

A research team from the University of Surrey headed by Dr Bruce Griffin fed two eggs per day to overweight but otherwise healthy volunteers for 12 weeks while they simultaneously followed a reduced calorie diet prescribed by the British Heart Foundation (BHF) – who normally restrict egg intake to 3-4 per week. A control group followed the same BHF diet but cut out eggs altogether.

Both groups lost between 3 to 4kg (7- 9lbs) in weight and saw a fall in the average level of blood cholesterol.

Research leader Dr Bruce Griffin stated: "When blood cholesterol was measured at both six weeks and twelve weeks, both groups showed either no change or a reduction, particularly in their LDL (bad) cholesterol levels, despite the egg group increasing their dietary cholesterol intake to around four times that of the control."

This research provides further evidence to support the now established scientific understanding that saturated fat in the diet (most often found in pastry, processed meats, biscuits and cakes) is more responsible for raising blood cholesterol than cholesterol-rich foods, such as eggs.

As a nation, we currently eat 28 million eggs a day; between two and three per person per week – one of the lowest intakes in the world. Neither the Food Standards Agency nor the British Dietetic Association places any recommendation on the number of eggs we should eat in a week but many health care professionals are still giving out-of-date advice to cut back on eggs.

Nutritionists are now calling for health care professionals to revise their recommendations to mirror the findings of the most recently published research.

Dr Griffin continued: "There is no convincing evidence to link an increased intake of dietary cholesterol or eggs with coronary heart disease through raised blood cholesterol. Indeed, eggs make a nutritional contribution to a healthy, calorie-restricted diet. We have shown that when two eggs a day are eaten by people who are actively losing weight on a calorie-restricted diet, blood cholesterol can still be reduced."

Provided by University of Surrey


ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Η American Heart Association είναι έτοιμη να προτείνει την κατανάλωση ενός αυγού ΤΗ ΜΕΡΑ, ως μέρος μίας υγιεινής δίαιτας ωφέλιμης για την καρδιά.

Επίσης ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι ιδίως σε καιρούς οικονομικής κρίσης το αυγό είναι μία πολύ φτηνή πηγή πρωτεΐνης σε σχέση με το κρέας.

ΧΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥ >> Brown eggs: Eggshell color can vary but it has nothing to do with the quality, flavor, nutritive value, cooking characteristics or shell thickness of an egg. The eggshell color only depends upon the breed of the hen.


ΧΡΩΜΑ ΚΡΟΚΚΟΥ >> Egg yolk color is determined by the type of feed a hen eats. A wheat-based diet will produce a pale yellow yolk, while a corn- or alfalfa-based diet yields a darker yellow yolk. The color of the yolk does not indicate egg quality, freshness, or nutritional value.

Ένα ακόμα λινκ http://www2.canada.com/victoriatimescol ... 03efc&k=33
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline michalis

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
(No subject)
« Reply #2 on: March 22, 2009, 01:28:15 PM »
Αυτο που εχω μαθει απο μικρος για το αυγο ειναι οτι το αγορασμενο αυγο απ'το εμποριο εχει μεγαλα ποσα κακης χοληστερολης, σε αντιθεση με το χωριατικο ελευθερας αυγο που εχει μεγαλα ποσα καλης χοληστερολης. Μαλιστα εχω ακουσει παρα πολυ κοσμο να συμφωνει με αυτην την αποψη. Αρα τελικα μηπως στο αυγο παιζει πολυ σημαντικο ρολο η προελευση του και η διατροφη της κοτας;

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
(No subject)
« Reply #3 on: April 04, 2009, 01:25:34 PM »
Αυτό δεν το έχω ακούσει ποτέ, και επειδή είναι αρκετά τρανταχτό νέο θα έπρεπε λογικά να αναφέρεται στις πηγές που έχω διαβάσει. Άρα μάλλον δεν είναι σωστό. Αν όμως βρεις κάποιο άρθρο ή πηγή που να το αναφέρει πες μας.

Εννοείται βέβαια ότι δεν υπάρχει σύγκριση ποιότητας μεταξύ χωριάτικου ή βιολογικού με το αυγό του σούπερ μάρκετ. Αλλά έχω την εντύπωση ότι η μεγάλη διαφορά στην ποιότητα δεν αφορά το θέμα της χοληστερίνης του αυγού, αλλά άλλα χαρακτηριστικά.

Αν μπορείτε να βρείτε χωριάτικο αυγό μη χάσετε την ευκαιρία να το προσθέσετε στη διατροφή σας! Αν δε βρείτε χωριάτικο, αγοράστε βιολογικό αυγό που είναι επίσης πολύ καλό! Είναι λίγο ακριβότερο αλλά αξίζει!
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline sidarieva

  • Περαστικός
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
(No subject)
« Reply #4 on: April 20, 2009, 11:27:28 PM »
Κι όμως....σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε αμερικανικά πανεπιστήμια, και μάλιστα σε συγκριτικές έρευνες με αυγά της Κρήτης και της αμερικής, "αλανιάρικα" τα πρώτα, του ορνιθοτροφείου τα δέυτερα, αποδείχθηκε το ποσοστό της καλή χοληστερήνης που ήταν αυξημένη στα αλανιάρικα αυγά, σε σχέση με τα άλλα που φυσικά περιείχαν περισσότερη από την λεγόμενη κακή χοληστερίνη.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της τροφής που έτρωγαν οι κότες στην Κρήτη αλλά και στην άσκηση που είχαν ούσες σε χωράφια και κήπους να περπατούν και να τρώνε πράσινο κάτω από τον ελληνικό ήλιο,.
Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε σε κάποιο από τα προηγούμενα συνέδρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων.
Έτσι, και με αυτό τον τρόπο απενοχοποιούνται σημαντικά τα αυγά. Εξάλλου είναι τόσο μεγάλες οι ποσότητες κρυφού λίπους που καταναλώνουμε καθημερινά και που μας φορτώνουν με απίστευτα ποσά "κακής" χοληστερήνης που τα τα αυγουλάκια είναι αθώα μπροστά τους! :)

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
(No subject)
« Reply #5 on: April 21, 2009, 09:29:12 PM »
Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η έρευνα για τα κρητικά αυγά! Εγώ για καλή μου τύχη, έχω μια γειτόνισσα που μου φέρνει χωριάτικο αυγουλάκι!
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Μερικές πρακτικές πληροφορίες για τα βραστά αυγά:

- Ένας τρόπος για να καταλάβουμε αν το αυγό είναι φρέσκο: Όταν το κουνάμε με το χέρι μας δεν πρέπει να κινείται καθόλου το εσωτερικό του.

- Σε πολύ φρέσκα αυγά υπάρχει μερικές φορές το πρόβλημα ότι δεν καθαρίζονται καλά μετά το βράσιμο. Το τσόφλι κολλάει στο ασπράδι και το καθάρισμα είναι ταλαιπωρία και μέρος του αυγού πάει χαμένο. Για να μη συμβεί αυτό, όταν βράζουμε πολύ φρέσκα αυγά ρίχνουμε μέσα στο νερό μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.

- Τα φρέσκα αυγά πάνε στον πάτο αν τα βάλουμε μέσα σε νερό, ενώ τα μπαγιάτικα δε βυθίζονται εύκολα, ή ακόμα χειρότερα επιπλέουν.

- Τα μικρά αυγά προέρχονται από νεότερες κότες και είναι λίγο πιο θρεπτικά.

- Μπορούμε να διατηρήσουμε αν θέλουμε κρόκους μέσα σε ένα βάζο ή ποτήρι με νερό.

- Για να βράσει ένα ραγισμένο αυγό περνάμε το ραγισμένο σημείο με λεμόνι.

- Το χρώμα (άσπρο, καφέ ή άλλο) δεν παίζει κανένα ρόλο στην θρεπτική αξία του αυγού.

- Όχι αυγά που μόλις βγάλαμε από το ψυγείο κατευθείαν σε βραστό νερό.
Καμιά φορά όταν βράζουμε αυγά ο κρόκος πάει στην άκρη του αυγού. Αν θέλουμε να μείνει ο κρόκος στη μέση, πριν το βράσουμε το κουνάμε ελαφρά λίγες φορές.[/li][/list]
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !

Ένας γρήγορος και αστείος τρόπος για καθάρισμα αυγού.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Age-Related Macular Degeneration
« Reply #8 on: June 18, 2009, 05:23:16 PM »
Περίληψη του παρακάτω πολύ ενδιαφέροντος άρθρου:
Ένα αυγό τη μέρα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εκφύλισης ωχράς κηλίδας (Age-Related Macular Degeneration ή AMD) λόγω της λουτεΐνης που περιέχει. Το σπανάκι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα λουτεΐνης, αλλά ο κρόκος του αυγού την έχει σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Προσεχώς θα γράψω εκτενές άρθρο για τη λουτεΐνη.
Ένας ακόμη λόγος να τρώμε το αυγουλάκι μας κάθε πρωί.. :)


Making the point of getting a daily egg, the yolk of which is a rich source of lutein and zeaxanthing, could reduce the risk of developing age-related macular degeneration (AMD), suggest two new studies from the University of Massachusetts.

The new studies, both published in the October issue of the Journal of Nutrition, suggest that as well as filling you up for longer (eggs are well known to have a 50 per cent higher satiety index than regular breakfast cereals), an egg a day could boost blood levels of the carotenoids lutein and zeaxanthin, and reduce the risk of AMD.

AMD affects the central part of the retina called the macula, which controls fine vision, leaving sufferers with only limited sight. AMD affects over 10 million people in the United States, with a further 15 to 20 million worldwide, and is the leading cause of blindness in people over 50.

In the first study (Vol. 136, pp. 2519-2524), Elizabeth Goodrow and co-workers investigated the effects on eating one egg every day on serum lutein and zeaxanthin concentrations in 33 men and women over the age of 60 in a randomized cross-over design.

The volunteers were fed one egg or an egg substitute for five weeks before crossing over to the other intervention. Washout periods and a run-in period of no eggs separated the interventions. After five weeks of the one egg per day intervention, serum lutein and zeaxanthin had increased by 26 and 38 per cent, respectively, compared to no-egg run-in.

Importantly, serum concentrations of total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, and triglycerides were not affected by the egg interventions.

"These findings indicate that in older adults, 5 wk of consuming 1 egg/d significantly increases serum lutein and zeaxanthin concentrations without elevating serum lipids and lipoprotein cholesterol concentrations," concluded the researchers.

The second study (Vol. 136, pp. 2568-2573), Adam Wenzel and co-workers looked at the effect of a 12-week egg intervention on serum lutein and zeaxanthin levels, and the so-called macular pigment optical density (MOPD) in 24 women aged between 24 and 59.

The women were randomly assigned to eat six eggs every week containing about 330 micrograms (Egg1) or about 965 micrograms (Egg2) of lutein and zeaxanthin per yolk, or a placebo (one sugar filled capsule).

Again no changes in serum cholesterol levels was observed in the egg intervention groups, but total cholesterol and triglyceride increases were recorded in the placebo group.

Unlike the other study, only serum zeaxanthin, but not lutein, increased in both Egg1 and Egg2 groups, while MPOD increased in both egg intervention groups, a result that suggests the egg diet offers an alternative method of protecting against potential AMD.

"Although the aggregate concentration of carotenoid in one egg yolk may be modest relative to other sources, such as spinach, their bioavailability to the retina appears to be high," wrote Wenzel.

"Increasing egg consumption to six eggs per week may be an effective method to increase MPOD."
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline deimos

  • έμπειρος σχολιαστής
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
οκ το αυγο κανει καλο...

Παιζει ρολο ο τροπος παρασκευης του;Το τηγανητο ας πουμε χανει
τα θρεπτικα συστατικα του;