Skeftomai.gr - Community
Skeftomai.gr
Βίντεο
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
Skeftomai.gr
Home
Forum
Help
Login
Register
Skeftomai.gr - Community
»
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ
»
Συμπληρώματα Διατροφής
»
Ασταξανθίνη, Astaxanthin - Σε τι μας χρειάζεται;
Print
Pages: [
1
]
Go Down
Author
Topic: Ασταξανθίνη, Astaxanthin - Σε τι μας χρειάζεται; (Read 26721 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Θανάσης Αποστόλου
Διαχειριστής
ιδρυτικό μέλος
Thank You
-Given: 223
-Receive: 182
Gender:
να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ασταξανθίνη, Astaxanthin - Σε τι μας χρειάζεται;
«
on:
April 10, 2010, 01:05:23 PM »
Ασταξανθίνη - Astaxanthin
Γενικά
: Είναι η ουσία που κάνει κόκκινους τους αστακούς, τις γαρίδες και άλλα θαλασσινά. Ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών αλλά αντίθετα με τα υπόλοιπα, δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, (η οποία είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις). Επίσης είναι 10 φορές ισχυρότερη από τα άλλα καροτενοειδή. Λόγω της μοριακής της δομής, μπορεί να δρα και σε λιποειδές και σε υδατώδες περιβάλλον. Επιπρόσθετα, έχει την ικανότητα να ανακυκλώνει άλλα αντιοξειδωτικά, όπως τις βιταμίνες C και Ε καθώς και την λουτεϊνη, βήτα καροτίνη και γλουταθειόνη. Το φυσικό αυτό συμπλήρωμα διατροφής αποκτά καθημερινά όλο και περισσότερους ενθουσιώδεις οπαδούς, καθώς διάφορες έρευνες επιβεβαιώνουν τα τεράστια οφέλη που προσδίδει στην υγεία.
Περιεκτικότητες Ασταξανθίνης σε διάφορες τροφές
Natural Astaxanthin Sources Astaxanthin Concentration(ppm)
Salmonids ~ 5
Plankton ~ 60
Krill ~ 120
Arctic shrimp ~ 1200
Phaffia Yeast ~ 8000
Haematococcus pluvialis ~40,000
(πηγή: Βικιπέδια)
Αυτή η τελευταία πηγή, το φύκι
Haematococcus pluvialis
είναι και ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η Ασταξανθίνη ως συμπλήρωμα διατροφής. Οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις καλλιέργειας του φυκιού αυτού βρίσκονται στη Χαβάη και στο Ισραήλ. Η υψηλή ζήτηση και η δαπανηρή διαδικασία που απαιτείται για ποιοτική παραγωγή, είναι υπεύθυνες για την σχετικά υψηλή τιμή της.
Οφέλη
: Γενικά ωφελεί καρδιά, νευρικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, πολύ ισχυρότερο από τη βιταμίνη Ε και τη βήτα-καροτίνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό στην προστασία των οφθαλμών από εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει την καρδιαγγειακή υγεία και να προλάβει διαταραχές του νευρικού συστήματος. Ακόμη μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την κυτταρική επικοινωνία και ακεραιότητα, και να προστατεύσει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι από τα λίγα αντιοξειδωτικά που περνούν τον Αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πού την χρησιμοποιώ. Την χρησιμοποιώ σε σχετικά υψηλή δόση, 12 mg / μέρα για 3 κυρίως οφέλη:
α) Στην αρχή κάθε καλοκαιρινής περιόδου ως το καλύτερο αντηλιακό. Αντί να πασαλείβομαι με τοξικά αντηλιακά, αυτό το "εσωτερικό αντηλιακό" με προστατεύει από τα εγκαύματα (κοκκινίλες). Δοκιμάστε το και θα μείνετε έκπληκτοι, κι εγώ δεν το πίστευα στην αρχή. Φυσικά δεν προστατεύει από υπερβολές, απλώς μας επιτρέπει να εκτεθούμε λίγο παραπάνω στον ήλιο, χωρίς να πάθουμε έγκαυμα, όχι πολύ παραπάνω...
β) Ως προστασία απέναντι σε τραυματισμούς και κακώσεις από την άσκηση. Αν έχετε ένα ήπιο πρόβλημα στον ώμο, το γόνατο, τη μέση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η ασταξανθίνη να σας βοηθήσει.
γ) Στα μάτια, τα οποία καθημερινά υπερκουράζω στον υπολογιστή, αλλά και στο στρες που υφίστανται ιδίως το καλοκαίρι από τον ήλιο, η ασταξανθίνη, όπως και η λουτεΐνη, προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.
Δοσολογία
: Λάβετε τη δοσολογία που σας προτείνει η συσκευασία. Η συνήθης δοσολογία που προτείνεται είναι 4mg ημερησίως, κατά προτίμηση μαζί με γεύμα.
Παρενέργειες
: Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Δεν προτείνεται για εγκύους.
Επιπλέον παρατηρήσεις μου
: Είναι ένα καταπληκτικό συμπλήρωμα διατροφής το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα. Εννοείται, όπως και για κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής ότι θα πρέπει να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για εγκύους, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις και όσους λαμβάνουν φάρμακα.
Πηγές για περισσότερη μελέτη:
Wikipedia,
http://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin
Πλούσια πηγή άρθρων στα αγγλικά:
http://www.naturalnews.com/astaxanthin.html
Αγορά:
Τον τελευταίο καιρό αγόρασα ασταξανθίνη από την
evitamins.com
και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Δείτε το προϊόν
εδώ
.
Βίντεο:
Ένα σύντομο βίντεο 4 λεπτών μίας ένθερμης υποστηρίκτριας του συμπληρώματος:
Logged
Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία
εδώ!
Θανάσης Αποστόλου
Διαχειριστής
ιδρυτικό μέλος
Thank You
-Given: 223
-Receive: 182
Gender:
να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Ασταξανθίνη, σε ποια δόση;
«
Reply #1 on:
June 25, 2017, 09:47:27 AM »
Περισσότερα για το θέμα της δόσης
Θα σας δώσω δύο βίντεο σχετικά με το θέμα της δοσολογίας, που είναι γενικά κάπως θολό. Οι πιο βιαστικοί μπορούν να διαβάσουν απ' ευθείας τα συμπεράσματά μου πιο κάτω.
Σε αυτό το βίντεο ο ομιλητής αναφέρει ότι δόσεις πάνω από 4mg είναι άχρηστες για το σώμα, και επιβαρυντικές για το συκώτι. Όμως πιθανώς να υπερασπίζεται τα προιόντα ασταξανθίνης της εταιρίας του, που είναι όλα χαμηλών δόσεων, και αυτό τον κάνει να είναι λίγο υπερβολικός στις συστάσεις του.
Υπάρχει η άποψη ότι υπερβολικές δόσεις ασταξανθίνης για πολλές συνεχόμενες μέρες μπορεί να κουράσει το συκώτι ή να χρωματίσει την επιδερμίδα στις παλάμες των χεριών. Ως "υψηλή δόση" άλλοι θεωρούν τα 12mg και πάνω, άλλοι από 24mg άλλοι τα 40 κ.ο.κ.
Η αλήθεια είναι ότι έντονες θεραπευτικές δράσεις έχουν αναφερθεί σε μελέτες που έγιναν με κάπως υψηλές δόσεις, πχ. 12mg τη μέρα. Όμως για τα βασικά οφέλη και τα 4 mg είναι υπεραρκετά. Η ασταξανθίνη, όπως και στον σολωμό, έτσι και στο ανθρώπινο σώμα, συσσωρεύεται στους ιστούς και δεν φεύγει εύκολα (πράγμα που είναι καλό), άρα έχουν νόημα και οι σποραδικές δόσεις, πχ. 2 φορές την εβδομάδα από 12 mg αντί για καθημερινή λήψη 4 mg.
Ασφαλές καταφύγιο, που εξασφαλίζει οφέλη, εκμηδενίζοντας κινδύνους είναι το ΜΕΤΡΟ. Από την πολύχρονη μελέτη και λήψη του συμπληρώματος έχω καταλήξει ότι οι εξής χρήσεις και δόσεις είναι οι καταλληλότερες.
Χρήση πριν το καλοκαίρι:
Λαμβάνω μεγάλες δόσεις, 12 mg τη μέρα για μία περίοδο 5-10 ημερών στις αρχές της ηλιοθεραπείας, ως αντιλιακό και ως προστασία των ματιών από τον ήλιο. Αυτή η περίοδος για μένα μπορεί να είναι στις διακοπές του Πάσχα, όπου συνηθίζω να την αράζω στο μπαλκόνι με ένα σορτσάκι να λιάζομαι, είτε πριν τις διακοπές.f
Χρήση μετά από βαριά άσκηση:
Παλιά έπαιρνα, ώσπου έμαθα ότι το οξειδωτικό στρες λόγω άσκησης είναι πολύ ωφέλιμο και καλό είναι να μην εξουδετερώνεται. Αντί να λαμβάνω ασταξανθίνη μετά την άσκηση, προτιμώ να λαμβάνω μετά από μία βαριά ψυχοσωματική ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ. Πχ. φαντάσου μία μέρα σε καύσωνα, με εκνευρισμό, κούραση (σωματική ή ψυχική).
Κανονική συστηματική χρήση:
Σε κανονικές συνθήκες, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, θα πάρω ασταξανθίνη (αν έχω, και όποτε το θυμάμαι) περίπου 2 φορές την εβδομάδα σε softgels των 4mg ή μία φορά αν πρόκειται για softgels των 12 mg. Όλα αυτά χωρίς άγχος. Μπορεί να περάσει κι ένα τετράμηνο χωρίς καθόλου ασταξανθίνη, μπορεί να έρθει και μία εβδομάδα που να παίρνω 12 mg κάθε μέρα.
Logged
Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία
εδώ!
Θανάσης Αποστόλου
Διαχειριστής
ιδρυτικό μέλος
Thank You
-Given: 223
-Receive: 182
Gender:
να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Re: Ασταξανθίνη, Astaxanthin - Σε τι μας χρειάζεται;
«
Reply #2 on:
December 07, 2023, 12:09:18 PM »
Πάνε αρκετά χρόνια όταν είχα αναφέρει (απ' τους πρώτους στην Ελλάδα) το ζήτημα της ασταξανθίνης, η οποία στο μεταξύ έχει γίνει πολύ δημοφιλής.
Όλα αυτά τα χρόνια λαμβάνω ασταξανθίνη σποραδικά, ιδίως το καλοκαίρι για την προστασία που προσφέρει στο δέρμα από τον ήλιο.
Σήμερα έπεσα τυχαία σε αυτό το βίντεο και κάθισα και το είδα. Αναφέρεται μία εντυπωσιακή έρευνα που έδειξε ότι η ασταξανθίνη αυξάνει κατά 12% το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών. Επίσης κάνει πολύ καλό στο δέρμα και την καταπόνηση που υφίσταται λόγω ηλικίας. Από την άλλη όμως αναφέρεται ότι και το οξειδωτικό στρες είναι καλό πράγμα, και μάλιστα ενδέχεται να αντιοξειδωτικά να βλάπτουν (ελαφρώς) εάν λαμβάνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Για παράδειγμα μπορεί να μειώσουν την πολύ ωφέλιμη οξείδωση που συμβαίνει λόγω άσκησης.
Τελικό μου συμπέρασμα: Καλή η ασταξανθίνη και γενικά τα αντιοξειδωτικά, αλλά... ας μην το παρακάνουμε.
Logged
Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία
εδώ!
Print
Pages: [
1
]
Go Up
Skeftomai.gr - Community
»
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ
»
Συμπληρώματα Διατροφής
»
Ασταξανθίνη, Astaxanthin - Σε τι μας χρειάζεται;