0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμίνων καθώς και στην κατηγορία των ορμονών. Με τον όρο βιταμίνη D καλούνται μια σειρά ενώσεων με κύριους εκπροσώπους την εργοκαλσιφερόλη και τη χοληκαλσιφερόλη.Σε τι χρησιμεύει η βιταμίνη D;Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο. Σε συνεργασία με άλλες ορμόνες (π.χ. καλσιτονίνη) ρυθμίζει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, καθώς επίσης την εναπόθεση ή την απομάκρυνσή του από τα οστά, προάγοντας έτσι το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Συμμετέχει στην νευρομυϊκή λειτουργία και σε πλήθος άλλων κυτταρικών λειτουργιών, όπως στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.Ποιοί παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη D;Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D αυξάνονται σε :- Βρέφη που η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά στο μητρικό θηλασμό.- Βρέφη που λαμβάνουν καθημερινά λιγότερο από 2 φλιτζάνια γάλατος ενισχυμένου σε βιταμίνη D- Εγκυμοσύνη.- Θηλασμό (ιδιαίτερα σε βρέφη που έχουν γεννηθεί φθινόπωρο).- Ηλικιωμένους, που έχουν περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (λόγω μειωμένης κινητικότητας ή κάλυψης του δέρματος με σκούρα ρούχα).- Άτομα με σκούρο δέρμα.- Αυστηρά χορτοφάγους.- Άτομα με υψηλή ευαισθησία στον ήλιο π.χ. αλφικοί ή άτομα που χρησιμοποιούν συστηματικά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.- Ασθενείς με παθήσεις που χαρακτηρίζονται από δυσαπορρόφηση: παγκρεατίτιδα, κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη. Επίσης ασθενείς που λόγω κάποιας νόσου, έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μέρους του εντέρου τους.- Ασθενείς με ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις ή ασθένειες του μεταβολισμού με έλλειψη κάποιου ενζύμου.- Άνθρωποι που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες.- Τι συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D;Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από το έντερο που έχει ως συνέπεια τη μειωμένη συγκέντρωσή τους στον οργανισμό. Στα παιδιά οδηγεί σε ραχίτιδα, ενώ στους ενήλικες οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, αυξημένη αποβολή φωσφόρου, τετανία, οστεομαλακία και οστεοπόρωση. Στις έγκυες και στα νεογνά οδηγεί σε κακώσεις της μητρικής λεκάνης κατά τον τοκετό, παραμορφώσεις του εμβρύου καθώς επίσης και αδυναμία των δοντιών του εμβρύου.Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο πλάσμα του αίματος σχετίζονται με την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, με την εμφάνιση κατάθλιψης στα ηλικιωμένα άτομα.Τέλος έχει προταθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ίσως μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και στο μαστό.Τι συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβιταμίνωση;Η βιταμίνη D σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξική, καθώς ως λιποδιαλυτή βιταμίνη αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος. Η τοξικότητα από βιταμίνη D δεν είναι συχνή, αλλά δεν είναι και αδύνατο να εμφανιστεί. Είναι πιθανό να υπάρξει υπερβιταμίνωση λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων εμπλουτισμένων σε βιταμίνη D ή από υπερπρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στην υπερβιταμίνωση απ’ ότι οι ενήλικες.Η πρόσληψη μεγάλων δόσεων οδηγεί σε υπερκαλιαιμία με τα συνοδά της συμπτώματα (απάθεια, ανορεξία, διάρροια, ξηρότητα στόματος, κούραση, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο, δίψα και αδυναμία). Επίσης, η υπερβιταμίνωση οδηγεί σε διάρροια, απώλεια βάρους, απώλεια μυϊκού τόνου, κώφωση, βλάβες σε νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, αγγεία και άλλους μαλακούς ιστούς ακόμα και σε θάνατο. Ενώ η φυσιολογική πρόσληψη βιταμίνης D προλαμβάνει την οστεοπόρωση, η χρόνια υπερπρόσληψή της έχει αντίθετα αποτελέσματα οδηγώντας σε οστεοπόρωση.Ήλιος: η κύρια πηγή της βιταμίνης DΤο μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη D καλύπτεται από την ικανότητα του οργανισμού να την συνθέτει κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.Το ποσό της βιταμίνης D που παράγεται στον οργανισμό εξαρτάται από1) το χρόνο της έκθεσης,2) την περιοχή του εκτιθέμενου δέρματος,3) το μήκος κύματος της ακτινοβολίας,4) το βαθμό μόλυνσης της ατμόσφαιρας,5) το χρώμα του δέρματος (υψηλή συγκέντρωση μελανίνης απαιτεί μεγαλύτερη έκθεση, ώστε να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός σύνθεσης) και6) την ηλικία του ατόμου (οι ηλικιωμένοι έχουν τη μισή ικανότητα σύνθεσης σε σχέση με τους νέους).Έτσι, περισσότερη βιταμίνη D παράγεται κατά τη διάρκεια του μεσημεριού παρά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Επίσης, στη σκιά ή κατά την διάρκεια μιας συννεφιασμένης ημέρας παράγεται μικρότερο ποσό. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε άμεσα (δερματικά εγκαύματα, φωτοκερατίτιδα στα μάτια) και σε χρόνια (καταρράκτης, κερατοπάθεια, πρόωρη γήρανση δέρματος, καρκίνος του δέρματος) προβλήματα υγείας. Έτσι, καλό είναι η έκθεση στον ήλιο να γίνεται για 10-15 λεπτά 3 φορές τη βδομάδα αποφεύγοντας την έκθεση μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη.Ποια η σημασία της διατροφής για την πρόσληψη βιταμίνης D;Όταν η έκθεση στον ήλιο δεν είναι επαρκής (π.χ. παρατεταμένη συννεφιά, μειωμένη ηλιοφάνεια, βαρύς ρουχισμός, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο), η σημασία της διατροφής στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών είναι πολύ μεγαλύτερη.Κύριες πηγές βιταμίνης D είναι το συκώτι, τα ιχθυέλαια, ο κρόκος αυγού, κάποια ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, λαυράκι, φαγκρί, κολιός, σαρδέλες), εμπλουτισμένες μαργαρίνες, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επειδή η βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, χρειάζεται η ταυτόχρονη πρόσληψη κάποιας πηγής λίπους για να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Έτσι, αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης D μέσω της τροφής, καλό θα είναι να αποφεύγετε τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά 0% ή τουλάχιστον να τα συνδυάζετε με κάποια πηγή λίπους (π.χ. ξηρούς καρπούς). Πηγή: mednutrition.gr
σχόλιο από το μέλος Gabrianna:Καλησπερα, να σε ευχαριστησω πρωτα για ολες αυτες τις πολυτιμες πληροφοριες κ επειτα να ρωτησω ποια ακριβως βιταμινη πρεπει να παιρνουμε γιατι εχει διαφορες εχει D και D2,D 3 κλπ...Εγω παραγγειλα D3 ελπιζω να κανα καλα. Επισης να ρωτησω για την δοσολογια επειδη δεν ηξερα ποσο πρεπει ακριβως να παρω παραγγειλα τις ταμπλετες των 400 IU και πανω στο κουτι γραφει οτι τοση ειναι και η ημερησια συνηστωμενη ποσοτητα, τι ειναι προτιμοτερο να παιρνουμε 400 IU την ημερα η 5000 καθε 4? Επισης μηπως ξερεις ποια ειναι η συνηστωμενη ποσοτητα για παιδια?Σ ευχαριστω και παλι!!
gabrianna:Καλησπερα σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Τα παιδια μου δεν εχουν καποιο προβλημα υγειας απλα προληπτικα ειπα να τους δινω βιταμινη D για να προλαβαινουμε ιωσεις κ κρυωματα απλα δεν ηξερα τη δοσολογια για παιδια. Θυμαμαι οτι μου ειχε δωσει και η παιδιατρος οταν τα θηλαζα για τον χειμωνα! Ευτυχως μενουμε σε νησι οποτε θα κανουμε πολλα μπανια και δεν θα τη χρειαζομαστε για καιρο. Εγω προσωπικα αυτο κανω μετα το μεσημεριανο γευμα παιρνω μια παστιλια των 400 καθημερινα τωρα που ειναι χειμωνας απο Μαρτη λεω να αρχισω να την ελατωνω ( μερα παρα μερα κλπ) ωσπου να την κοψω τελειως μεχρι το χειμωνα παλι.Με τη βιταμινη C την πατησα πηρα αυτη με το ασβεστιο ευτυχως το καταλαβα εγκαιρως και μονο την πρωτη μερα πηρα 3 παστιλιες μετα το σκεφτηκα οτι παιρνω και ασβεστιο μαζι κ τωρα παιρνω μονο 1 παστιλια και θα ξαναπαραγγειλω και σκετη βιταμινη C. Τις χρησιμοποιω λιγες μερες και μπορω να πω οτι μου δωσαν ωθηση ενοιωθα πολυ κουρασμενη τελευταια.. Σε ευχαριστω κ παλι να σαι καλα!
Η υπερβολική βιταμίνη D βλάπτειΧρόνια τώρα είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D – η «βιταμίνη του ήλιου» – κάνει καλό στα οστά και προστατεύει την καρδιά. Όπως όμως αποδεικνύεται... για άλλη μια φορά, όλα είναι ζήτημα σωστής δοσολογίας. Νέα μεγάλη μελέτη ανακαλύπτει ότι, σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας σε καρδιαγγειακές φλεγμονές.Τα υψηλά επίπεδα δεν μπορούν φυσικά να προέλθουν ούτε από τη διατροφή ούτε από την… έκθεση στον ήλιο. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας ως προς τα συμπληρώματα, συνιστώντας ότι πρέπει να τα παίρνουμε μόνον όταν χρειάζεται και – φυσικά – με μέτρο.Μεγάλη μελέτηΟι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς εξέτασαν δεδομένα από τη National Health and Nutrition Examination Survey, μια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001 ως το 2006 παρακολουθώντας περισσότερους από 15.000 ενηλίκους εθελοντές.Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Cardiology», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D εμφάνιζαν μικρότερα επίπεδα πρωτεΐνης CRP (C-Reactive Protein), η οποία αποτελεί δείκτη για τις φλεγμονές του καρδιακού ιστού και των αιμοφόρων αγγείων.Όταν όμως τα επίπεδα της βιταμίνης D βρίσκονταν επάνω από τα ανώτατα φυσιολογικά, τα επίπεδα της CRP αυξάνονταν και αυτά οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.Παν μέτρον άριστον«Οπωσδήποτε η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς, ιδιαίτερα αν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα, εφόσον μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών φλεγμονών και της αρτηριοσκλήρυνσης» εξήγησε ο Μουχάμαντ Αμέρ, επικεφαλής της μελέτης. «Ακόμη όμως και τα καλά πράγματα φαίνεται ότι δεν πρέπει να φθάνουν στην υπερβολή».ΟΙ επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το κοινό θα πρέπει να ενημερωθεί για τους κινδύνους που μπορεί να συνδέονται με την κατάχρηση των συμπληρωμάτων, και ιδιαίτερα αυτών της βιταμίνης D.«Οσοι παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα συμπληρώματα αυτά τους είναι απαραίτητα» τόνισε ο δρ Αμέρ. «Μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία παρότι αυτά καθαυτά δεν είναι τοξικά».πηγή: tovima.gr
Αυτό που αυτή η ιαπωνική έρευνα φαίνεται να υπονοεί είναι ότι υπάρχει τρόπος για να καθυστερήσουμε ή ακόμη και να αντιστρέψουμε το μεταβολικό σύνδρομο και το διαβήτη τύπου 2 με την αύξηση πρόσληψης της βιταμίνης D3. Μην ξεχνάτε, για να μετατρέψετε τον ήλιο στο δέρμα σας σε βιταμίνη D3 πρέπει να υπάρχει χοληστερόλη στο δέρμα σας.Η βιταμίνη D απαιτεί επαρκή χοληστερόλη. Γι’ αυτό μην αποφεύγετε ευεργετικές λιπαρές τροφές αλλά μόνο τα υδρογονωμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα!!Οπότε μην τρέφεστε με τροφές χωρίς λιπαρά για να χάσετε βάρος αλλά ψάξτε να βρείτε ποια τρόφιμα περιέχουν καλά λιπαρά. Συμβουλή – τρώτε τρόφιμα που δεν είναι επεξεργασμένα ή υδρογονωμένα. Καταναλώστε τα καλά λίπη, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι τα 50 ng/ml είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D για καλή υγεία αν και η επίσημη ιατρική θεωρεί πως και τα 20-30 ng/ml αρκούν. Αντίθετα, η ολιστική και η εναλλακτική ιατρική συστήνουν περίπου τα 80 ng/ml για θεραπευτικούς σκοπούς.Πηγή: Η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδεινώνεται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 10.000 Δανοί και έχει δημοσιευθεί στο φημισμένο αμερικανικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει παραδοσιακά συνδεθεί με την κακή υγεία των οστών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από διάφορες μελέτες στον πληθυσμό δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα αυτής της σημαντικής βιταμίνης μπορεί επίσης να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, μια ονομασία που καλύπτει την καρδιακή προσβολή, τη στεφανιαία αρτηριοσκλήρυνση και τη στηθάγχη. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, και είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά Εξετάσαμε την συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ισχαιμικής καρδιακής νόσου και θανάτου, στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα. Παρατηρήσαμε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σε σύγκριση με τα βέλτιστα επίπεδα συνδέονται με 40% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, 64% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, 57% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και το λιγότερο με 81% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, λέει ο Δρ Peter Brondum-Jacobsen, κλινικός βιοχημικός στο Τμήμα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.από τη σελίδα nutrilabs.gr