Author Topic: Βιταμίνη C  (Read 126865 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Βιταμίνη C
« on: April 29, 2010, 01:01:32 PM »


Βιταμίνη C

* Δείτε εδώ πού μπορούμε να αγοράσουμε βιταμίνη C και άλλα συμπληρώματα διατροφής στο 1/3 της τιμής των Ελληνικών Φαρμακείων!

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τις υδατοδιάλυτες και τις λιποδιάλυτες. Οι τελευταίες πρέπει να λαμβάνονται μαζί με φαγητό, δηλαδή λίπος, έτσι ώστε να απορροφώνται καλύτερα.

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ (ascorbic acid) είναι υδατοδιάλυτη που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και πως το σώμα δεν μπορεί να την αποθηκεύσει.Για το λόγο αυτό χρειάζεται συχνή τροφοδότηση. Η περίσσεια αποβάλλεται από τα ούρα. Αντίθετα με άλλα θηλαστικά, ο άνθρωπος δε μπορεί να συνθέσει τη βιταμίνη C αλλά πρέπει να την λαμβάνει από τη διατροφή του.

Κυριότερες πηγές: Εσπεριδοειδή, όλα τα ξινά φρούτα (λεμόνια, πορτοκάλια κλπ), πατάτες, κεράσια, ντομάτες (και οι κονσερβοποιημένες), πεπόνι, καρπούζι, μούρα, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, σέλινο, λάχανο και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά. Παρακάτω βλέπετε κάποιες εικόνες που δείχνουν καθαρά τη σύγκριση της περιοχέμενης C σε διάφορες τροφές.
 


Πόση βιτ. C περιέχει ένα πορτοκάλι;
Η απάντηση δεν είναι απόλυτη. Εξαρτάται από το πόσο ξινό είναι και το μέγεθός του. Τα πιο άγουρα πορτοκάλια και οι ξινές ποικιλίες έχουν περισσότερη C. Πάντως ένα μετρίου μεγέθους ώριμο πορτοκάλι έχει περίπου 80mg βιταμίνης C.

Πώς αφομοιώνεται καλύτερα; Στα τρόφιμα δεν τίθεται θέμα, όμως όταν λαμβάνεται από συμπλήρωμα διατροφής η δράση της είναι βελτιωμένη όταν λαμβάνεται μαζί με ουσίες που ονομάζονται βιοφλαβονοειδή.

Τι την καταστρέφει

Η C είναι μία ευαίσθητη βιταμίνη και καταστρέφεται εύκολα από το μαγείρεμα, φάρμακα όπως ασπιρίνη, αντισταμινικά, αντισυλληπτικά. Η μολυσμένη ατμόσφαιρα από ρύπους επίσης μειώνει τη βιταμίνη στο σώμα. Το κάπνισμα καταστρέφει τη βιταμίνη και συγκεκριμένα κάθε τσιγάρο καταστρέφει περίπου 25-35 mg.

Οφέλη
:
Αυτό που ακούμε συχνά είναι ότι θεραπεύει τις ιώσεις, αλλά ακόμα κι αν αυτό ήταν αλήθεια (που δεν είναι) θα ήταν το λιγότερο από όσα προσφέρει η βιταμίνη στον οργανισμό.
Έχουν αποδειχθεί με διάφορες μελέτες αντικαρκινικές ιδιότητες, οφέλη στην καρδιά, τις αρτηρίες, προστασία από εγκεφαλικό, γερά ούλα, γρήγορη επούλωση πληγών, προστασία τενόντων, οστών. Είναι απαραίτητη στη δημιουργία κάποιων νευροδιαβιβαστών και ειδικά της νορεπινεφρίνης (norepinephrine). Είναι αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, δηλαδή μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Παρακάτω παραθέτω μία λίστα με μερικά από τα οφέλη της, όπως είναι γραμμένα στη σελίδα mednutrition.gr:

Quote
    Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.
    Η βιταμίνη C χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους.
    Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με την βιταμίνης C, πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.
    Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.
    Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικά προβλήματα. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
    Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
    Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).
    Μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ.
    Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
    Με την βοήθεια της βιταμίνης C δημιουργείται L-καρνιτίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος για ενέργεια.
    Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και γενικότερα την ψυχική μας υγεία, μιας και είναι απαραίτητη για την κατασκευή πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.
    Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας.
    Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καταπολέμηση του καταρράκτη, αυξάνοντας την ποσότητα της ροής του αίματος στο μάτι.

Δοσολογία:
Η Συνιστόμενη Ημερήσια Δόση (RDA) είναι 60 mg κάθε ημέρα. Για τους καπνιστές συνιστώνται 30 mg παραπάνω. Βέβαια αυτή η δόση αναφέρεται στην ελάχιστη ποσότητα που απαιτείται για να μην υπάρξει ανεπάρκεια της βιταμίνης. Σχεδόν σε κάθε διαιτολόγιο υπάρχει αυτή η ποσότητα βιταμίνης C.

Όμως έχουν αποδειχθεί μεγάλα οφέλη από μεγαλύτερες δόσεις, γι αυτό και η συνήθης δόση για συμπληρώματα διατροφής είναι με σκευάσματα των 1000 mg δηλαδή του ενός γραμμαρίου. Γενικά είναι από τα πιο ακίνδυνα συμπληρώματα που μπορεί κανείς να λάβει, καθώς όση βιταμίνη δε χρειάζεται αποβάλλεται από τα ούρα χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Μία καλή δοσολογία για όλους είναι 500 ως 1000 mg την ημέρα.


Παρενέργειες:
Ακόμα και σε μεγάλες δόσεις σπάνια προκαλούνται παρενέργειες. Το πιο συχνό σύμπτωμα σε μεγάλες δόσεις είναι η διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση σταματάμε ή μειώνουμε τη λήψη της βιταμίνης και το σύμπτωμα υποχωρεί (αν οφείλεται στη βιταμίνη).

Άλλα (πολύ σπάνια) συμπτώματα τοξικότητας της C είναι η ναυτία, οι κοιλιακές κράμπες, ο πονοκέφαλος, η κόπωση και η αϋπνία. Μπορεί επίσης να επηρεάσει ιατρικά τεστ, ή να προκαλέσει εκτεταμένη διουρητικότητα και ανάπτυξη πετρών στα νεφρά.


Ώρα και τρόπος λήψης:
Είναι από τα συμπληρώματα που δε χρειάζεται να λαμβάνονται με φαγητό, αλλά μπορούν να λαμβάνονται και με άδειο στομάχι. Μία καλή ώρα λήψης είναι το πρωί ή το μεσημέρι. Σε κάποιο από τα πολλά σάιτ που τσέκαρα, διάβασα ότι καλό είναι να μη λαμβάνεται βράδυ πριν τον ύπνο, αλλά αυτό το γράφω με επιφύλαξη. Αν κάποιος για διάφορους λόγους λαμβάνει μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης, πχ. 8 γραμμάρια, δεν πρέπει να τα παίρνει όλα μαζί αλλά να το σπάσει σε δόσεις και να λαμβάνει ανά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Μεγαδόσεις βιταμίνης C: Πολλοί είναι αυτοί που προτείνουν μεγάλες δόσεις της βιταμίνης καθημερινά. Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής αυτής της ιδέας είναι ο Linus Pauling, ο οποίος θεωρείται και ο "πατέρας της βιταμίνης C". Για ολόκληρες δεκαετίες λάμβανε 18 γραμμάρια της βιταμίνης την ημέρα (ναι, 18.000 mg!). Ο Linus Pauling είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που κατέχει 2 αμοίραστα νόμπελ, δηλαδή νόμπελ που έχουν απονεμηθεί μόνο σε αυτόν.



Πηγές:
Πολύ καλή ξένη πηγή:
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/vitamin-c.htm

και εδώ http://vitamincfoundation.org/

Linus Pauling Institute
http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/

Ενδιαφέρουσες Ελληνικές σελίδες:
http://www.medlook.net/article.asp?item_id=1035 (για οφέλη στην καρδιά)
http://www.medlook.net/article.asp?item_id=395 (Σχέση μειωμένων επιπέδων C και εγκεφαλικού)
http://www.menshealth.gr/nutrition.diet.6.7452.html
http://www.mednutrition.gr/content/view/1168/146/


Διάφορα Βίντεο:

Προάγει παραγωγή Ντοπαμίνης


Γιατί η καρδιά "αγαπά" τη βιταμίνη C:

Ωφελεί το δέρμα (και τα ούλα) επειδή είναι απαραίτητη στη δημιουργία κολλαγόνου:


Μερικά προχωρημένα ζητήματα για τη λήψη της C:
 

Καταιγιστικά επιχειρήματα του ίδιου του Linus Paulin κατά της RDA (ημερήσιας συνιστώμενης δοσολογίας) και υπέρ των μεγαδόσεων βιταμίνης C.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline fazerunner

  • Περαστικός
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Απ: Βιταμίνη C
« Reply #1 on: October 07, 2010, 09:04:14 PM »
Mια ερωτηση σχετικα με τη βιταμινη C που προτεινεις ως συμπληρωμα κατα τη διακοπη.
Εψαχνα για σκευασματα βιτ. C και είδα οτι υπάρχουν αργής & γρήγορης απελευθερωσης.
Ποιά απο τις 2 μορφες ειναι προτιμοτερη? Η δεν εχει κ τοσο σημασια?

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρεις C αργής απελευθέρωσης.

Αν θέλεις γενικά ένα συμπλήρωμα να είναι αργής απελευθέρωσης πάρτο με φαγητό. :) Δε χρειάζεται κάποια ειδική μορφή της βιταμίνης. Μάλιστα από έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι η βιοδιαθεσιμότητα (bioavailability) μειώνεται, ή τουλάχιστον σίγουρα δεν αυξάνεται με τις C αργής απελευθέρωσης. Άρα η επιμονή εταιριών να πλασάρουν τέτοιες ακριβές παραλλαγές της βιταμίνης, μου φαίνεται να έχει κερδοσκοπικό κίνητρο περισσότερο. Επ΄ευκαιρίας θέλω να απαντήσω και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα.


Συνθετική ή Φυσική βιταμίνη C ?

Η φυσική υπάρχει όπως ξέρουμε σε τροφές, αλλά για να φτάσουμε σε θεραπευτικές (δηλαδή μεγάλες) δόσεις συσκευάζουμε σε συμπλήρωμα κάποιες ιδιαίτερα πλούσιες πηγές βιταμίνης C, όπως τα Amla Berries. (Άμλα στα Ελληνικά). Αυτό το μικρό φρουτάκι περιέχει την περισσότερη C από κάθε άλλο.



Φυσική ή Συνθετική; Αν ψάξετε στο ίντερνετ θα δείτε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Εγώ τον τελευταίο καιρό είμαι περισσότερο υπέρ της φυσικής βιταμίνης C, αλλά πιστεύω και στη χρήση συνθετικής, η οποία εδώ που τα λέμε δεν έχει καμία ιδιαίτερη διαφορά από τη φυσική. Η φυσική μορφή συνοδεύεται και από αρκετά ακόμη συστατικά του φρούτου, όπως τα βιοφλαβονοειδή και άλλα, που κάνουν το σκεύασμα καλύτερα αφομοιώσιμο από τον οργανισμό. Όταν όμως θέλω να λάβω υψηλές δόσεις βιταμίνης C, πχ. 5 γρ. τη μέρα, θα στραφώ περισσότερο στη συνθετική. Η συνθετική είναι και αυτή για την οποία έχουν γίνει και οι περισσότερες έρευνες που απέδειξαν θαυμάσια αποτελέσματα και ελάχιστες παρενέργειες. Για τη φυσική λέγεται ότι μία δόση της ισοδυναμεί με πολλαπλάσια δόση συνθετικής βιταμίνης C κάτι που με βρίσκει σύμφωνο, μιας και φαντάζομαι ότι έχει τη μέγιστη δυνατή βιοδιαθεσιμότητα. Το συμπλήρωμα που προτιμώ ως φυσική C είναι το True-C της NOW.


Buffered C - Eστερική μορφή για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι.
Το ασκορβικό οξύ (ascorbic acid), δηλαδή η καθαρή βιταμίνη C είναι ξινή ουσία και σε όσους έχουν πρόβλημα στο στομάχι μπορεί να τους πέσει βαριά. Γι αυτό υπάρχει η Buffered C με ουδετεροποιημένο pH για περιπτώσεις όπου η κοινή βιταμίνη C προκαλεί ερεθισμό στο στομάχι, αέρια και διάρροια. Η διαδικασία αυτή γίνεται με συνδυασμό της C με κάποιο μέταλλο που κάνει το Ph ουδέτερο. Πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είναι το Ασβέστιο και το συμπλήρωμα ονομάζεται Calcium ascorbate. Το ασβέστιο του συμπληρώματος είναι 110mg ανά γραμμάριο βιτ. C και απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό, γι αυτό θα πρέπει να προσμετράται στην ημερήσια πρόσληψη Ασβεστίου μας, έτσι ώστε να μην κάνουμε υπερβολές. Το ασβέστιο δεν είναι το μέταλλο με το οποίο μας παίρνει να λαμβάνουμε υπερβολικές δόσεις. Μέγιστη λήψη του είναι περίπου 1 γρ τη μέρα για ενήλικες.

Εκτός από Ασβέστιο χρησιμοποιούνται και άλλα μέταλλα για την δημιουργία buffered C, όπως το Νάτριο, το Μαγνήσιο, το Ποτάσιο κ.α.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δε χρειάζεται η χρήση buffered μορφής της βιταμίνης παρά μόνο σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι. Εγώ χρησιμοποιώ ασκορβικό οξύ (κοινή βιταμίνη C) σε κάψουλες ενός γραμμαρίου ή σε σκόνη και τελευταία χρησιμοποιώ και φυσική βιταμίνη από Amla berries.


Ώρες λήψης που προτιμώ:

Είναι ένα συμπλήρωμα που μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε ώρα και με άδειο ή γεμάτο στομάχι. Όμως ως καλύτερες ώρες προτείνονται το πρωί και μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Μετά την προπόνηση υπάρχει ανάγκη από ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα. Πολύ σπάνια αναφέρονται αυπνίες από μεγάλες βραδινές δόσεις.

Δύο καλές ώρες λήψης που προτιμώ τον τελευταίο καιρό είναι:
1) το πρωί 1 γρ. με άδειο στομάχι μαζί με ένα ποτήρι νερό και
2) μετά την προπόνηση 1 ή 2 κάψουλες True-C (περιέχει 200mg φυσική C από Amla)

Φυσικά υπάρχουν και πολλές ακόμη παραλλαγές δόσεων και ώρας λήψης, οπότε μην παίρνετε τοις μετρητοίς το δικό μου τρόπο λήψης.. Επίσης να τονίσουμε ότι μόνο όφελος θα αποκομίσουν όσοι καπνιστές λάβουν βιταμίνη C, όπως επίσης και όποιοι προσπαθούν να το κόψουν.

Λινκς:

True-C. Η φυσική βιταμίνη C από Amla berries
Η μάρκα είναι εγγύηση ποιότητας και η τιμή της η καλύτερη που έχω βρει.

Κοινή βιταμίνη C ascorbic Acid, ταμπλέτες ενός γραμμαρίου
Οικονομική βιταμίνη C που πρέπει κάθε σπίτι να έχει. :)

Buffered C (με ασβέστιο) ενός γραμμαρίου
Εξουδετερωμένη οξύτητα για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι. Έχει κάπως μεγάλη ταμπλέτα, γι αυτό όσοι θέλουν μπορούν να πάρουν την ίδια αλλά με 500mg ανά ταμπλέτα.

Συμπληρώματα που προτείνει το Skeftomai.gr για τη διακοπή του καπνίσματος
Κεντρική θέση στη συνταγή έχει η βιταμίνη C.

The Bioavailability of Different Forms of Vitamin C

Πώς να παραγγείλετε οικονομικά τα πιο ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής.
Αγοράστε έως και στο 1/5 της τιμής των Ελληνικών Φαρμακείων! Ναι, καλά ακούσατε, 1/5 !
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Βιταμίνη C και καρκίνος
« Reply #3 on: December 12, 2010, 09:36:24 PM »
Εδώ και χρόνια ο Linus Pauling υποστηρίζει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ενδοφλέβιας χορήγησης μεγάλων δόσεων βιταμίνης C. Υπάρχουν άνθρωποι που (μαζί με άλλα φυσικά μέσα) θεραπεύθηκαν οριστικά από συγκεκριμένα είδη καρκίνων χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων μεγάλες δόσεις C.

Το ιατρικό κατεστημένο θορυβημένο από τους ισχυρισμούς του λαμπρού επιστήμονα, αμέσως ξεκίνησε πόλεμο συκοφάντησης, με αποκορύφωμα μία επιστημονική μελέτη που καταρρίπτει τον ισχυρισμό του ότι μεγάλες δόσεις C μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με καρκίνο.

Η έρευνα ήταν άρτια και άψογη.. εκτός από μία σημαντική λεπτομέρεια: Η βιταμίνη δόθηκε από στόματος, όχι ενδοφλέβια. Αυτό το επισήμανε με πάθος ο L. Pauling αλλά οι αντιρρήσεις του περιφρονήθηκαν, κι έτσι το θέμα καρκίνος - βιταμίνη C φάνηκε να κλείνει οριστικά.

Διαβάζοντας σήμερα τυχαία την παρακάτω είδηση, δε μπορώ παρά να θαυμάσω για μία ακόμη φορά την ιδιοφυΐα του ανδρός και την φοβερή του ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ που τον διακρίνει για το τι είναι το σωστό. Διαίσθηση που απουσιάζει από αναρίθμητους περισπούδαστους γιατρούς, που επιμένουν να ψάχνουν τη λύση για όλα στα συνθετικά φάρμακα που είναι τελείως ξένα προς τη φύση μας. Επειδή τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι εντατικά με θέματα υγείας και καλοζωίας, είναι πολλές οι φορές που αναφώνησα:

Η φύση είχε δίκιο από την αρχή ανόητοι!


Quote
13 Σεπτεμβρίου 16:27

Η βιταμίνη C μπορεί να καταπολεμά τον καρκίνο

Η ενδοφλέβια χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Αν και το εύρημα αυτό είναι αντίθετο απ’ ότι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες επί του θέματος, ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ, που ήσαν υπεύθυνοι για την διεξαγωγή της νέας μελέτης, εξήγησαν πως αυτή τη φορά δοκιμάσθηκαν πολύ υψηλότερες δόσεις της βιταμίνης.

Η μελέτη διεξήχθη στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές ενέχυσαν την βιταμίνη σε εννέα ανθρώπινα δείγματα καρκινικών κυττάρων και σε τέσσερα δείγματα φυσιολογικών κυττάρων.

Σε πέντε από τις καρκινικές κυτταρικές σειρές, όπως αποκαλούνται επιστημονικά τα δείγματα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% της επιβίωσης των κυττάρων, ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάσθηκαν.

Η λεπτομερέστερη παρατήρηση των σειρών αποκάλυψε πως εκείνα που καταστράφηκαν εντελώς ήσαν τα κύτταρα από λεμφώματα.

Η δόση της βιταμίνης που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που υπάρχει στα κοινά δισκία βιταμίνης C, αλλά εύκολα μπορεί να επιτευχθεί με ενδοφλέβια χορήγηση.

Θα χρειασθούν, πάντως, πολλές ακόμη μελέτες για να διαπιστωθεί αν όντως η βιταμίνη C μπορεί να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Ιατρικής εναντίον του καρκίνου, διότι πρέπει να επιβεβαιωθεί από πολύ μεγαλύτερες μελέτες η αποτελεσματικότητά της και να εξακριβωθεί αν και κατά πόσον είναι ασφαλής η χορήγηση υψηλών δόσεων από αυτήν.

Πηγή:Proceedings of the National Academy of Science  (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline topet

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Gender: Male
Απ: Βιταμίνη C
« Reply #4 on: April 18, 2011, 10:19:26 AM »
Οφέλη:
Αυτό που ακούμε συχνά είναι ότι θεραπεύει τις ιώσεις, αλλά ακόμα κι αν αυτό ήταν αλήθεια (που δεν είναι) θα ήταν το λιγότερο από όσα προσφέρει η βιταμίνη στον οργανισμό.


Με αφορμή το παραπάνω υπογραμμισμένο κείμενο στο πολύ καλό θέμα σχετικά με την βιταμίνη C, θα ήθελα να καταθέσω καλοπροαίρετα πάντα, την εμπειρία μου που ανατρέπει το παραπάνω, βάση της προσωπικής και όχι μόνο εμπειρίας μου. Επίσης είναι λάθος και αυτό που λένε ότι προκαλεί πέτρες στα νεφρά. Κάθε άλλο βάση ερευνών κάποιων σοβαρών γιατρών και όχι πληρωμένων από τις φαρμακοβιομηχανίες. Δεν έχω ΚΑΜΙΑ σχέση με την ιατρική. Απλά ψάχτηκα όσο μπορούσα από ένα σημείο και μετά, με έναυσμα τον καρκίνο της μητέρας μου, την οποία δυστυχώς έχασα 59 χρονών πριν από 1,5 χρόνο. Ήταν τότε που ανακάλυψα τα στοιχεία για την ενδοφλέβια βιταμίνη C. Προλάβαμε και κάναμε μόνο 2 φορές, γιατί η κατάσταση της μητέρας μου ήταν πολύ προχωρημένη και ουσιαστικά στο τέλος. Φυσικά ανακάλυψα και άλλα πράματα, άσχετα με την βιταμίνη...

Επί του θέματος.
Στην οικογένειά μου (και σε ακόμη 4 φιλικές οικογένειες) το παραπάνω γεγονός της βιταμίνης C αποδεικνύεται εδώ και κάπου 20 μήνες και συγκεκριμένα από τις 8 Αυγούστου 2009! Από τότε παίρνουμε σε σκόνη από την εταιρεία NOW FOODS.  Η βιταμίνη C λέγεται όπως έγραψε και ο ADMIN ασκορβικό οξύ ή στα αγγλικά ASCORBIC ACID. Σε 100% καθαρή μορφή είναι όξινη όπως και το πορτοκάλι. Με λίγα λόγια δεν έχει ουδέτερο PH. Αυτό ίσως δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα σε όσους έχουν πρόβλημα με στομάχι, αιμορροΐδες και ίσως και κάτι άλλο που δεν γνωρίζω. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει βιταμίνη με σχεδόν ουδέτερο PH= Buffered, η οποία έχει σε ποσοστό 8% είτε Νάτριο-SODIUM, είτε ασβέστιο, είτε μαγνήσιο, είτε κάποιες άλλες βιταμίνες που δεν θυμάμαι. Οπότε έτσι λύνεται το πρόβλημα σε όσους έχουν τα παραπάνω προβλήματα.

Η βιταμίνη με νάτριο (sodium) είναι θα έλεγα η πιο φιλική σε γεύση εφόσον είναι σε σκόνη και όχι σε κάψουλες, τουλάχιστον στους περισσότερους που την έχουν δοκιμάσει και ειδικά στις γυναίκες της οικογένειάς μου και έχει αλμυρή γεύση. Στην ουσία η γεύση της είναι να σαν να τρως ένα ήπιο αλάτι.

Με το ασβέστιο είναι πικρή.

Αυτή με το μαγνήσιο έχει σχεδόν ίδια γεύση με την σκέτη βιταμίνη C, η οποία είναι ξινή σαν να τρως λεμόνι.

Τρόπος λήψης! Την παίρνουμε χύμα σε ένα πλαστικό ΚΑΙ ΜΟΝΟ* κουταλάκι σε 3 ημερήσιες δόσεις και κατευθείαν πίνουμε νερό. Μπορεί να την πάρει κάποιος και διαλυμένη στο νερό. Χοντρικά παίρνουμε κάπου στα 6 γρ. συνολικά όταν είμαστε υγιείς. Η δόση έχει σχέση με το σωματικό βάρος. Από υπερδοσολογία δεν παθαίνεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε. Απλά την επιπλέον ποσότητα την αποβάλει ο οργανισμός με διάρροια, απλά και χωρίς πονόκοιλους, ακράτειες κτλ!! Τσεκαρισμένο ειδικά στην κόρη μου!!! Ο οργανισμός μας όσο πιο υγιής είναι τόσο λιγότερη βιταμίνη θέλει, όχι όμως και καθόλου. Όσο πιο άρρωστοι είμαστε τόσο πιο πολύ θέλουμε. Προσοχή όμως! Όχι σε μια εφάπαξ δόση, για να μπορεί ο οργανισμός να απορροφά σταδιακά και όχι απότομα την ποσότητα που θέλει. Πχ όταν η κόρη μου είχε την φλεγμονή στις αμυγδαλές και η κόρη του κολλητού μου ουρολοίμωξη, δίναμε ανά 1,5 με 2 ώρες κάπου στα 2 γρ. βιταμίνης.

Συγκεκριμένα η κόρη μου που έχει ένα θέμα με κρεατάκια-αμυγδαλές και συναχωνότανε όλη την ώρα, έπαιρνε κατά καιρούς αντιβιώσεις (αν και προσπαθούσαμε να το αποφύγουμε όσο μπορούσαμε γιατί έκανε ωτίτιδα ή για να μην κάνει ωτίτιδα), από τότε που άρχισε να παίρνει σε καθημερινή βάση (όπως και όλοι μας ανάλογα με το σωματικό μας βάρος) κάπου στα 6 γρ. σε 3 δόσεις καθαρή βιταμίνη C, δεν έτρεξε ξανά η μύτη της. Ουσιαστικά δεν αρρώστησε ξανά ή δεν πρόλαβε να αρρωστήσει. Πλέον ξεχάσαμε τι θα πει φάρμακο και γιατρός!! Το βιβλιάριο υγείας της είναι ανέγγιχτο εδώ και 20 μήνες! Δύο φορές πήγαμε για εγχείρηση και τελευταία στιγμή το ακυρώσαμε, μια που πήρα το ρίσκο να δοκιμάσουμε και τη βιταμίνη όπου και δικαιώθηκα, παρά την δυσπιστία στην αρχή της γυναίκας μου.

Πριν 6-7 μήνες πονούσε ο λαιμός της κόρης μου όταν κατάπινε και οι αμυγδαλές είχαν πρηστεί. Η διάγνωση από γιατρό ήταν φλεγμονή στις αμυγδαλές (ο οποίος μας γέμισε φάρμακα, χωρίς να τα πάρουμε ποτέ φυσικά…). Σε 1 μέρα με συνολική δόση πάνω από 40 γρ. εξαφανίστηκε σχεδόν η φλεγμονή. Μετά από κάποιες ώρες (πάνω από 12 αν θυμάμαι καλά) έκανε διάρροια οπότε και αραίωσα την δόση ανά 3-4 ώρες. Αυτό σήμαινε ότι ο οργανισμός ανέκαμπτε.
Άλλες 3 φορές σε λιγότερο από 4-5 ώρες έπεσε εντελώς πυρετός που ήταν 38,5. Υπάρχουν και άλλες εμπειρίες πιο πρόσφατες, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να τις αναφέρω. Γενικά από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται για απλές σχετικά αρρώστιες να δίνουμε υπερδοσολογία πάνω από 1-1,5 μέρα, μια που οργανισμός ανακάμπτει σε αυτό το διάστημα. Ο κουμπάρος μου σε 1,5 μέρα καταπολέμησε ουρολοίμωξη και ωτίτιδα της 4χρονης κόρης του. Εμένα έχουνε σταματήσει να ματώνουνε τα ούλα μου, κάτι που το είχα δεδομένο όλα τα χρόνια. Μάλιστα κάπου διάβασα τελευταία ότι το μάτωμα των ούλων έχει να κάνει με έλλειψη της εν λόγο βιταμίνης και ήρθε και έδεσε το πράμα!

Όταν ξεκινήσαμε να παίρνουμε βιταμίνη, η γυναίκα μου ήταν στον 7ο μήνα για τον γιο μας. Είχα διαβάσει ότι βοηθά πολύ στην εγκυμοσύνη (αυτό δεν το καταλάβαμε), ότι βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού (ούτε αυτό μπορώ να το κρίνω), ότι επουλώνει τις πληγές πολύ γρηγορότερα ειδικά στις γυναίκες που γεννούν με καισαρική (εμείς γεννήσαμε κανονικά, αλλά όντως η ανάρρωση αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικά γρήγορη) και ότι τα μωρά αυτά αφού γεννηθούν δεν έχουν κολικούς! Το  τελευταίο μπορώ να το επιβεβαιώσω!! Αν και ο γιος μου θήλασε ελάχιστα δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας (ούτε 40 μέρες και αυτές από λίγο), δεν είχε ούτε για δείγμα κολικούς, κάτι που είχε κάνει πολύ εντύπωση στον γιατρό, μια που στα αγόρια είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο, ειδικά όταν δεν θηλάζουν. Αυτά κατά τα λεγόμενα του γιατρού, ο οποίος φυσικά δεν ήξερε τίποτε περί βιταμίνης. Εννοείται ότι έδινα στο μωρό από την 1η μέρα της γέννησής του. Πιο πριν όπως είπα έπαιρνε μέσω της μητέρας του.

Αν πείτε γιατρό για αυτή την ποσότητα βιταμίνης C θα σας ρωτήσει που διαβάζεται αυτές τις βλακείες.

Σχετικά με τα αναβράζοντα θα έλεγα ότι τα έχω πάρει στραβά, μια που 2 σκευάσματα που είδα, όχι μόνο σκέτη βιταμίνη δεν έχουν, αλλά έχουν και ουσίες δηλητήρια όπως είναι ασπαρτάμη! Οπότε δεν θέλω ούτε να τα δω!


Και κάτι άλλο, όσοι έχετε χαμηλό σίδηρο πάρτε την με τροφές που περιέχουν πολύ σίδηρο και θα ανέβει και ο σίδηρος σας αφού ανεβάζει τρομερά την απορρόφηση του!

Διαβάστε τα παρακάτω, τα οποία δυστυχώς είναι στα αγγλικά.
Σε αυτό λέει πολλά πράγματα σχετικά με την βιταμίνη C, καθώς και δοσολογίες ανάλογα την αρρώστια.
http://www.seanet.com/~alexs/ascorba...guide_1988.htm

Το ‘50 έχουμε τον irvwing stone , με το βιβλίο του

http://vitamincfoundation.org/stone/

το οποίο εκδόθηκε το 72 και εξαφανίστηκε από τα βιβλιοπωλεία σε λίγες ημέρες
και φυσικά κανείς εκδοτικός οίκος δεν δέχτηκε να του το ξανατυπώσει έκτοτε...
καλά που έχουμε το ιντερνετ και το διαβάζουμε τώρα.

Άλλος σύγχρονος είναι ο robert cathcart
http://www.orthomed.com/
εδώ να διαβάσετε έχει πολλά πάρα πολλά για τη χρήση του ασκορβικού...ιδίως από τη μέση και μετά.


Δείτε επίσης και τον saul
http://www.doctoryourself.com/
50.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ η σελίδα του, όπου γράφει για τη βιταμίνη c αλλά και για παααρα πολλά άλλα!!

Offline dchristof

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 6
  • Gender: Female
Απ: Βιταμίνη C
« Reply #5 on: April 19, 2011, 10:05:33 AM »
Θανάση και Τόλη σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Είναι πολύτιμες οι πληροφορίες που δίνετε! Εγώ διαβάζω πολλές μελέτες και άρθρα στα αγγλικά αλλά πόσο - μα πόσο ! - απολαυστικό είναι όταν έρχεται κάποιος σαν εσάς και κάνει μια ωραία ζουμερή περίληψη, στα ελληνικά!!, με όλα τα highlights ενός θέματος και κυρίως, με αναφορά προσωπικών εμπειριών!  =yes!=

Να πω επίσης ότι κι εγώ όταν είμουν έγκυος έπαιρνα συμπλήρωμα σιδήρου γιατί ήταν πολύ χαμηλός. Όταν κάποια στιγμή όμως έκανα εξετάσεις ο σίδηρος παρέμενε πολύ χαμηλός. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί συνέβαινε αυτό και το έψαξα πολύ. Τελικά ανακάλυψα ότι έπαιρνα τελείως λάθος το σίδηρο. Ξεκίνησα λοιπόν να σηκώνομαι ξημερώματα, έστιβα ένα πορτοκάλι και έπαιρνα το σίδηρο. Ξαναξάπλωνα και όταν σηκωνόμουν και έτρωγα πρωϊνό - γάλα δεν έπινα αλλά μπορεί να έτρωγα γιαούρτι ή τυρί - είχαν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες απ' την ώρα που είχα πάρει το σίδηρο (γιατί τα γαλακτοκομικά δυσκολεύουν την απορρόφησή του). Περιττό να πω πως όταν ξαναέκανα εξετάσεις ο σίδηρος είχε εκτιναχθεί. Και όλα αυτά χάρη στη βιταμίνη C :)

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Βιταμίνη C και ιώσεις
« Reply #6 on: April 19, 2011, 01:26:34 PM »
Δάφνη, ενδιαφέρουσα η ιστορία σου με τα επίπεδα σιδήρου!

Τόλη, πολύ χρήσιμα όσα έγραψες!
όταν λέω ότι δε θεραπεύει τις ιώσεις, εννοώ "όλες τις ιώσεις". Κάποιες μπορεί να τις θεραπεύει, όπως για παράδειγμα όσες οφείλονται σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού λόγω έλλειψης βιταμίνης C :) ή και άλλες.. Γενικά δεν ξέρω πολλά για το θέμα και από την άλλη ακούγονται πολλές αντικρουόμενες απόψεις. Δεν έχω τόση πείρα όση εσύ στη χρήση της C σε αρρώστιες και καταστάσεις ανάγκης, γι αυτό μετράει πολύ η κατάθεση της εμπειρίας σου. Εγώ κάνω μία ήπια χρήση ως 2 γραμμάρια τη μέρα, 1 το πρωί και ένα μετά την απογευματινή προπόνηση κι αυτά όχι κάθε μέρα. Αυτό που ξεκάθαρα παρατήρησα εδώ και χρόνια που χρησιμοποιώ βιτ. C ήταν ότι σταμάτησαν να ματώνουν τα ούλα, πράγμα που διάβασα και σε πολλές πηγές ότι το πετυχαίνει. Ιδίως στους καπνιστές φαίνεται αμέσως η διαφορά.

Για την αντικαρκινική δράση της ενδοφλέβιας χορήγησης έχω διαβάσει κάποια κείμενα κι έχω δει πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, που με κάνουν να κλείνω στην άποψη ότι είναι εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο για τον καρκίνο, αν και υπάρχουν πολλά είδη καρκίνων, που σαν αρρώστιες μπορεί να διαφέρουν πολύ το ένα με το άλλο, άρα και ο βαθμός ανταπόκρισής τους σε διάφορες θεραπείες. Πάντως αν πάθαινα εγώ ποτέ την επάρατη νόσο, σίγουρα θα έκανα μία επίμονη δοκιμή ενδοφλέβιας C (μαζί με άλλα είδη φυσικής θεραπείας που έχω υπόψιν). Δε λέω περισσότερα για το θέμα "καρκίνος" γιατί είναι ευαίσθητο και γίνονται παρεξηγήσεις. Ο καθένας κάνει σε αυτό την προσωπική έρευνά του, συμβουλεύεται και το γιατρό του και αποφασίζει..


Quote
Αν πείτε σε γιατρό για αυτή την ποσότητα βιταμίνης C θα σας ρωτήσει που διαβάζετε αυτές τις βλακείες.

Συμφωνώ, και εδώ θέλω να πω ότι οι περισσότεροι γιατροί (αλλά όχι όλοι!) είναι διατροφικώς αναλφάβητοι, οπότε δε με εκπλήσσει να έχουν άγνοια για τις θεραπευτικές χρήσεις της βιταμίνης C και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής. Από την άλλη απελευθερώνονται εντελώς από δισταγμούς όταν συνταγογραφούν χημικώς παρασκευασμένα φάρμακα με το τσουβάλι, τα οποία πολλές φορές δε χρειάζονται.


Φυσική ή Συνθετική C?
Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν το έχω απαντήσει ακόμα οριστικά, γι αυτό και προτείνω κυρίως φυσική C (πχ. από Amla) και όταν χρειαζόμαστε θεραπευτικές δόσεις πάμε στη συνθετική, η οποία παράγεται με χημικές διαδικασίες κυρίως από το καλαμπόκι.

Να μία σελίδα που τάσεται φανατικά υπέρ της φυσικής C: http://www.chetday.com/naturalvitamin.htm και άλλη μία εδώ: http://www.healthy-vitamins-rx.com/html/vitamin-c-synthetic-natural.html Υπάρχουν όμως και πολλές πηγές που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. Για παράδειγμα ένα επιχείρημα υπέρ της χρήσης συνθετικής βιταμίνης, είναι ότι όταν αυτή παράγεται στο συκώτι των ζώων (που σε αντίθεση με μας μπορούν να την παράγουν), αυτή παράγεται στην καθαρή μορφή της, ως ασκορβικό οξύ, κι όχι συνοδευόμενη απο βιοφλαβονοειδή και άλλες ουσίες, όπως δηλαδή υπάρχει στις φυσικές πηγές της.


Τα λινκ που παραθέτεις πολύ καλά! Το 1ο δε λειτουργεί. Μήπως εννοείς αυτό? http://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/index.htm  Από τα άλλα έχω ξεκινήσει να μελετάω επιλεκτικά κάποια θεματάκια γύρω από τη βιταμίνη. Πολύ υλικό!
 book2
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline topet

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
  • Gender: Male
Απ: Βιταμίνη C και ιώσεις
« Reply #7 on: April 20, 2011, 10:17:53 AM »

όταν λέω ότι δε θεραπεύει τις ιώσεις, εννοώ "όλες τις ιώσεις". Κάποιες μπορεί να τις θεραπεύει, όπως για παράδειγμα όσες οφείλονται σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού λόγω έλλειψης βιταμίνης C :) ή και άλλες..

Φυσική ή Συνθετική C?
Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν το έχω απαντήσει ακόμα οριστικά, γι αυτό και προτείνω κυρίως φυσική C (πχ. από Amla) και όταν χρειαζόμαστε θεραπευτικές δόσεις πάμε στη συνθετική, η οποία παράγεται με χημικές διαδικασίες κυρίως από το καλαμπόκι.

Τα λινκ που παραθέτεις πολύ καλά! Το 1ο δε λειτουργεί.
 book2


Υποτίθεται ότι θεραπεύει σχεδόν τα πάντα αν όχι τα πάντα από όσο έχω διαβάσει. Η προσωπική μου παρατήρηση από την μικρή μου εμπειρία είναι ότι στην κόρη μου κάνει θαύματα. Στο γιο μου δεν χρειάστηκε κάτι το ιδιαίτερο μέχρι τώρα. Εγώ δεν αρρωσταίνω εύκολα. Αρρώστησα μετά από χρόνια μαζί με την γυναίκα μου πριν κανένα μήνα. Πλακώθηκα στη βιταμίνη και έριξα τον πυρετό σε 5-6 ώρες και είχα 90% βελτίωση. Μέσα σε 24 ώρες ήμουνα περδίκι. Η γυναίκα μου χρειάστηκε πάνω από 2 μέρες με λήψη panadol. Έπαιρνε και βιταμίνη, αλλά επειδή είναι λίγο αμελής δεν ξέρω αν τελικά πήρε την ποσότητα που έπρεπε. Έχω την εντύπωση πάντως ότι στην γυναίκα μου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, χωρίς όμως να είμαι απόλυτα σίγουρος για το λόγο που ανέφερα.

Σχετικά με φυσική ή συνθετική βιταμίνη ρώτησα 2 φίλους μου που είναι πιο ψαγμένοι από εμένα, καθώς και την αδερφή μου που είναι χημικός και μου είπανε ότι ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγματα και τα 2! Δεν ξέρω! 

Το λινκ που δεν δούλευε είναι το παρακάτω :
http://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/198x/smith-lh-clinical_guide_1988.htm

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Βιταμίνη C
« Reply #8 on: April 20, 2011, 12:03:59 PM »
Ναι, πρόκειται ακριβώς για το ίδιο μόριο! Απλώς το επιχείρημα όσων είναι υπέρ της φυσικής, είναι πως η βιταμίνη C πρέπει να θεωρείται το σύνολο των χημικών ουσιών όπως το δίνει η φύση, που όλα μαζί παίζουν το ρόλο τους. Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό καθώς έχει βρεθεί ότι αυξάνεται πολύ η βιοδιαθεσιμότητα (το πόση απορροφάται από το σώμα) από τις συνοδές ουσίες. Πχ. λένε ότι όταν παίρνεις βιτ. C από Amla, (έχει 200 mg ανά κάψουλα) ισοδυναμεί με 5πλάσια ποσότητα ασκορβικού οξέος. Αν και εγώ δεν τα παίρνω τοις μετρητοίς κάτι τέτοια..

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για άλλα συμπληρώματα. Πχ. Αλλο πράγμα είναι να παίρνεις κρεατίνη από το κρέας και άλλο σκέτη. Άλλο πράγμα ένα αμινοξύ πχ. αργινίνη σκέτο και άλλο πράγμα να το πάρεις από μία ζωική πηγή. κ.ο.κ. Εγώ σου είπα, δεν έχω καταλήξει υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης για τη C, οπότε χρησιμοποιώ και τα 2 είδη της. Απλώς παραθέτω προβληματισμούς.

Πάντως με έχεις επηρεάσει πολύ στο θέμα της χρήσης θεραπευτικών δόσεων C σε αρρώστιες. Θα το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία!
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline dchristof

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 6
  • Gender: Female
Απ: Βιταμίνη C
« Reply #9 on: April 21, 2011, 12:41:07 PM »
Τόλη καλημέρα, πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις, θέλω αν μπορείς να μου ξεκαθαρίσεις κάτι για κάπου μπερδεύτηκα :)

Παίρνετε λες 6γρ τη μέρα σε 3 δόσεις (των 2γρ φαντάζομαι). Λες όμως ότι εξαρτάται από το σωματικό βάρος. Αυτό πως το υπολογίζεις? Επίσης, σε περιόδους αρρώστιας ή ασθένειας ανεβάζεις τη δόση (πχ στη φλεγμονή της κόρης σου έδωσες 40 γρ τη μέρα) αλλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας πόσο παραπάνω πρέπει να δώσουμε.

Εμένα η μικρή μου (3 χρονών) φέτος έκανε 3 φορές ωτίτιδα σε 1,5 μήνα μέσα. Περιττό να πω τι αντιβίωση πήραμε. Στο τέλος πήγα σε ΩΡΛ (αντί για παιδίατρο) και του δήλωσα ότι αρνούμαι να πάρω άλλη αντιβίωση (αφού δεν είχαν κάνει και καθόλου δουλειά ως τότε). Μας έδωσε κάποια άλλα σκευάσματα και μας είπε ότι τζάμπα τις πέρναμε τις αντιβιώσεις τόσο καιρό (αυτό ήταν παρένθεση σχετικά με τις αντιβιώσεις).

Eπίσης, όσον αφορά τον τρόπο λήψης της βιταμίνης, γιατί γράφεις ότι την παίρνετε με πλαστικό μόνο κουταλάκι?

Και μια τελευταία ερώτηση. Ο Θανάσης προτείνει 2 σκευάσματα βιταμίνης C από Now Foods σε ταμπλέτες. Εσυ λές ότι την παίρνετε σε σκόνη το οποίο θα προτιμούσα γιατί η μητέρα μου έχει μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει σιγά σιγά την κατάποσή της οπότε η σκόνη θα είναι πιο εύκολη γι αυτήν (και για το παιδί φαντάζομαι). Ποιό σκεύασμα παίρνεις όμως? Έψαξα στο site της iherb και βρήκα αυτό:
http://www.iherb.com/Now-Foods-C-Complex-Powder-Buffered-3-lbs-1361-g/424?at=0

Αυτά τα ολίγα!  :γέλιο: