Author Topic: Πράσινο Τσάι: Αδυνάτισμα και υγεία.  (Read 15922 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Πιστεύω ότι μια ωραία ιδέα για όσους θέλουν να κόψουν και τον καφέ μαζί με το κάπνισμα, είναι το τσάι. Παρακάτω παραθέτω ένα άρθρο για τα οφέλη του:

Πολύτιμο «φάρμακο» για σοβαρές παθήσεις αλλά και για αδυνάτισμα είναι το πράσινο τσάι.

Οι ουσίες κατεχίνες που περιέχει έχουν ευεργετική δράση στην πρόληψη καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, χάρη στην αντιοξειδωτική τους ιδιότητα, ενώ συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αυξάνοντας την καύση του λίπους.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, την οποία διοργάνωσε πρόσφατα η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Επικαλούμενη στοιχεία μελετών, η Γαλλίδα καθηγήτρια Βιοχημείας, κ. Αν-Μαρί Ρουσέλ, ανέφερε ότι η συστηματική κατανάλωση κατεχινών του τσαγιού συμβάλλει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

Το σύνδρομο αυτό περιλαμβάνει μία σειρά από μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (παχυσαρκία, τριγλυκερίδια στο αίμα, μείωση «καλής χοληστερίνης, υπέρταση και διαβήτης).

Σύμφωνα με την κ. Ρουσέλ, η συστηματική κατανάλωση τσαγιού αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού, «καίει» τα αποθηκευμένα λίπη, ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους.

Μεταβάλλει, επίσης, την κατανομή του λίπους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι όσοι πίνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια τσάι την ημέρα εμφανίζουν βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι υπέρβαροι, που καταναλώνουν καθημερινά εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, εμφανίζουν γρήγορη απώλεια βάρους, μείωση της περιμέτρου της περιφέρειας και περιορισμένη ανάκτηση των χαμένων κιλών ύστερα από δίαιτα.

Η επίκουρη καθηγήτρια, κ. Μαρία Καψοκεφάλου, παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με τα συστατικά του τσαγιού.

Η βιοδραστικότητα των φαινολικών τους συστατικών -είπε- μπορεί να εξηγήσει τα οφέλη στην υγεία. Οι κατεχίνες είναι η πλέον ενδιαφέρουσα ομάδα και περιλαμβάνει ενώσεις με σημαντική βιοδραστικότητα, όπως η επικατεχίνη, η γαλλική επικατεχίνη, η επιγαλλοκατεχίνη και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη. Βρίσκονται κυρίως στο πράσινο τσάι, αλλά και στο μαύρο τσάι, στο κρασί και σε αρωματικά φυτά.

Η ομάδα της κ. Καψοκεφάλου μελέτησε τη βιοδραστικότητα του λευκού, του μαύρου και του πράσινου. Βρήκε ότι το πράσινο και το λευκό αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα στο πλάσμα και στους ιστούς ζώων (ποντίκια). Σε κλινική μελέτη σε ανθρώπους καταγράφηκε αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος σε σχέση με τη χορήγηση τσαγιού και σιδήρου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, κ. Αντώνης Ζαμπέλας, είπε ότι από τη δεκαετία του 50 άρχισε να γίνεται σταδιακά αντιληπτό ότι τα προϊόντα φυτικής προέλευσης έχουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Ο καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, κ. Ηλίας Καστανάς, τόνισε ότι μικροστοιχεία του τσαγιού απορροφώνται από το έντερο και εισέρχονται στην κυκλοφορία. Οι ιδιότητές τους τα καθιστούν ουσιαστικούς μεσολαβητές της υγείας των κυττάρων.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline deimos

  • έμπειρος σχολιαστής
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
(No subject)
« Reply #1 on: May 18, 2008, 11:53:23 PM »
απο αυριο θα ξεκινησω να πινω αν και δυσκολα κοβεις το φρεντο...

αυτος ο καφες ειναι κολημα...

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Πράσινο Τσάι: Αδυνάτισμα και υγεία.
« Reply #2 on: June 03, 2009, 04:00:26 AM »
Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες
Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΠΩΛΗ, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος

Οι ωφέλιμες δράσεις των αντιοξειδωτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στην πρόληψη και επιβράδυνση διαφόρων ασθενειών, έχουν κάνει απαραίτητη την παρουσία τους στην καθημερινότητα.

Γενικότερα, υπάρχει μια αίσθηση ότι τα αντιοξειδωτικά είναι σύμμαχοι της υγείας εφόσον δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, όλοι θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να αυξήσουν την αντιοξειδωτική τους άμυνα και η απάντηση είναι η ενίσχυση της διατροφής με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία (βιταμίνη C, Ε, β-καροτένιο, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, σελήνιο, ψευδάργυρος, λυκοπένιο).

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας κερδίζουν οι κατεχίνες, οι οποίες είναι φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, που ανήκουν στην υποκατηγορία των φλαβον-3ολών και ανθοκυανιδίων. Μια καλή διατροφική πηγή κατεχινών είναι το πράσινο τσάι, καθώς τα φύλλα της Camellia sinensis περιέχουν 10-12% φλαβονοειδή σε ποσοστό επί του βάρους των στεγνών φύλλων ή κατά μέσο όρο από 800-1.000mg ανά λίτρο και 150mg περίπου ανά φλιτζάνι. Η ωφέλιμη δράση των κατεχινών είναι πολλαπλή εφόσον υπάρχουν πέντε βασικές μορφές, καθεμία με συγκεκριμένες ιδιότητες:

Κατεχίνη (C): μοριακή μορφή με πιθανές αντιβιοτικές ιδιότητες, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αντικαρκινική δράση.

Επικατεχίνη (EC), που αντιστοιχεί περίπου στο 6,5% των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και δρα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αντιστοιχεί περίπου στο 19,3% των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων.

Επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG), που αντιστοιχεί στο 13,6% των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και συμβάλλει θετικά στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον προστάτη, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων.

Επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), που αντιστοιχεί στο 13,6% των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις υπεριώδεις ακτίνες και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο δίνεται έμφαση στη συμβολή των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους υποστηρίζουν την αντιοξειδωτική ικανότητα των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και τη μείωση του σωματικού λίπους, τόσο του υποδόριου όσο και του σπλαχνικού (κοιλιακού). Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) αυξάνει τις καύσεις κατά 3-4%. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει και από έρευνα που διεξήχθη σε υπέρβαρους και δημοσιεύθηκε το 2002 στο Phytomedicine, όπου καταγράφηκε μέσος όρος απώλειας βάρους 4,6% και μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς 4,5%, με την καθημερινή κατανάλωση ενός εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού επί 12 εβδομάδες.

Επιπρόσθετα, η συμβολή των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα που διεξήχθη από τους Tomonori et al και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity (2007), καθώς οι άνδρες που έπιναν περίπου 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους. Επιπλέον, η θερμογονική δράση του πράσινου τσαγιού, δηλαδή η ιδιότητά του να αυξάνει το μεταβολισμό, πιθανώς να οφείλεται και στη συνεργιστική δράση των κατεχινών με άλλες φυσικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη), οι οποίες υπάρχουν σε μικρή ποσότητα στο πράσινο τσάι.

Τέλος, το πράσινο τσάι με τις κατεχίνες που περιέχει, συνδυάζει τη γευστική απόλαυση με μηδενική θερμιδική αξία, ενώ το τελετουργικό της ετοιμασίας του πράσινου τσαγιού και η σύνδεσή του με την ηρεμία, συμβάλλει στην απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών, όπως το να καταναλώνουμε αργά τις τροφές.

Η ωφέλιμη δράση των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα συνοψίζεται ως εξής:

* Συμμετέχουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

* Αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες.

* «Καίνε» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους (οξείδωση των λιπών).

*Μεταβάλλουν την κατανομή του λίπους

*Μειώνουν το λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.

πηγή: Ελευθεροτυπία
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!