Author Topic: Κορόμηλο, πολύτιμο, αλλά και παρεξηγημένο.  (Read 21579 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !


Κορόμηλο, ένα φρούτο πολύτιμο, αλλά και παρεξηγημένο.

Αυτά είναι τα κορόμηλα που μάζεψα χθες στο χωριό. Το χρώμα τους μαρτυρά τον διατροφικό τους πλούτο για τον οποίο θα μιλήσουμε σε λίγο. Πριν από αυτό όμως θα ήθελα να σας μιλήσω για τα προβλήματα στην αγγλική μετάφραση του όρου “κορόμηλο”. Όσοι δεν ενδιαφέρεστε για ορολογίες δείτε πιο κάτω, όπου δίνονται πληροφορίες για τη μεγάλη διατροφική αξία του κορόμηλου.


Ζητήματα ορολογίας

Όπως με κάθε τι, έτσι και για τα κορόμηλα, αναζήτησα τον κύριο όγκο των πληροφοριών στο αγγλικό ίντερνετ. Όμως συνάντησα ένα πρόβλημα με τις ορολογίες. Υπάρχει ένα μπέρδεμα στις ορολογίες μεταξύ κορόμηλου και δαμάσκηνου όπως και της ευρύτερης οικογένειας στην οποία ανήκουν. Ας το ξεκαθαρίσουμε:

Plum = δαμάσκηνο
Prune = αποξηραμένο δαμάσκηνο
bullace = κορόμηλο, κορομηλιά
prunus (ή prunus domestica) = το γένος φυτών στην οποία ανήκουν το δαμάσκηνο, το κορόμηλο, το κεράσι, το βερύκοκο και όλα τα φρούτα που έχουν μεγάλο κουκούτσι στο κέντρο τους. (περισσότερα: wikipedia)

Για διασαφήνιση παραθέτω μία παράγραφο από τη σελίδα whfoods.com:
Quote
Plums belong to the Prunus genus of plants and are relatives of the peach, nectarine and almond. They are all considered "drupes," fruits that have a hard stone pit surrounding their seeds. When plums are dried, they become the fruit we know as prunes.

Και πάνω που νόμιζα ότι τα έχω ξεκαθαρίσει, βλέπω στο λεξικό ότι και ο όρος damson μεταφράζεται στο Ελληνοαγγλικό λεξικό ως “κορόμηλο”. Όμως στο σχετικό λήμμα, η wikipedia το έχει σε εικόνα και φαίνεται ότι είναι είδος δαμάσκηνου. Μάλιστα στο λήμμα bullace (κορόμηλο), λέει ότι το damson μοιάζει με το κορόμηλο, αλλά είναι οβάλ σχήματος, ενώ το κορόμηλο είναι στρογγυλό. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Quote
The bullace is a variety of plum. It bears edible fruit similar to those of the damson, and like the damson is considered to be a strain of the insititia subspecies of Prunus domestica. Although the term has regionally been applied to several different kinds of "wild plum" found in the United Kingdom, it is usually taken to refer to varieties with a spherical shape, as opposed to the oval damsons.

Στο botanical.com βρήκα ότι η κορομηλιά (bullace) καμιά φορά ονομάζεται και wild damson...

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το μπέρδεμα που έφαγα με το φρούτο greengage, που στην όψη και την περιγραφή μου φάνηκε αρχικά ως κορόμηλο, όμως τελικά δεν είναι. Η ονομασία του greengage στα Ελληνικά είναι “τζάνερο”. Είναι πολύ συγγενικά του κορόμηλου και πολλές φορές θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από ένα ελληνικό μπλογκ που γράφει για τα τζάνερα:

Quote
Τι εστί τζάνερο; Παντελώς άγνωστο στους περισσότερους. Άλλοι τα ξέρουν σαν κορόμηλα, τζερνίκια ή μπουρνέλλες. Είναι μια μεγάλη οικογένεια δένδρων του γένους prunus, καθώς δε είναι αυτοφυή υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές τους. Οι καρποί τους ξεκινούν από πράσινοι και ξινοί και όταν ωριμάζουν είτε παραμένουν πράσινοι είτε γίνονται κίτρινοι ή κόκκινοι ή κιτρινοκόκκινοι ή μπορντώ ή ροζ ή... είπαμε, πολλές οι παραλλαγές! Από γεύση είτε παραμένουν ξινοί είτε γλυκαίνουν αρκετά είτε γίνονται ολόγλυκοι. Από υφή; Kαι εδώ μεγάλες διαφορές στην ωριμότητα, από νερουλά έως «τριζάτα» σκληρά!
πηγή: _http://belissimo1.blogspot.com/2013/07/blog-post_3340.html

Μετά από όλο αυτό το μπέρδεμα ας βάλουμε τα πράγματα σε τάξη, έτσι ώστε να μη μπερδευτεί κι άλλος σαν κι εμένα στο μέλλον.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ:

κορόμηλο = bullace ή (σπανιότερα) wild damson
τζάνερο (σε μερικές περιοχές το λένε και μπουρνέλα ή κορόμηλο) = greengage

Όλα αυτά τα φρούτα ανήκουν στο γένος prunus στο οποίο ανήκει και το δαμάσκηνο, το βερύκοκο, το ροδάκινο κ.α. Μη μπερδεύετε το γένος prunus με το prune, που σημαίνει αποξηραμένο δαμάσκηνο.

Όποιος θέλει κι άλλη έρευνα για την πολύπαθη ορολογία του κορόμηλου, προτείνω να ρίξει μία ματιά στο άρθρο του κ. Σαραντάκου, στο οποίο δίνεται το βάρος στην προέλευση της Ελληνικής ονομάσίας, και όχι τόσο στο ζήτημα της αγγλικής μετάφρασης στο οποίο επικεντρώθηκα εγώ. Όπως θα διαπιστώσετε, ακόμη και αν μελετήσουμε μόνο την Ελληνική ονομασία, και πάλι προκύπτουν προβλήματα και παρανοήσεις.

Αναρωτιέμαι για να πέσει τέτοια “λεκτική κατάρα” σ' ένα τόσο ωφέλιμο φρούτο...


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
οφέλη του κορόμηλου
« Reply #1 on: July 22, 2015, 11:48:39 AM »
Οφέλη του κορόμηλου

Αφού συνεισέφερα όσο μπορούσα στην αποσαφήνιση της αγγλικής ορολογίας, θα συνεχίσω με παραθέσεις για τα σημαντικά οφέλη του κορόμηλου. Πρόκειται για ένα φρούτο που έχει φυσική βιταμίνη C, στην οποία οφείλει και την ξινή γεύση του (ιδίως της φλούδας). Αυτού του είδους η βιταμίνη C είναι και ο καλύτερος και πιο βιοδιαθέσιμος τρόπος για τη λήψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης. Όπου τα πετύχετε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τα.. τσακίσετε!

Στο χωριό μου έχει πολλές κορομηλιές και για καλή μου τύχη οι άλλοι δεν έχουν καταλάβει την αξία τους, και έτσι τα μαζεύω ανενόχλητος και φυσικά τα τρώω όπως όταν ήμουν παιδί, άπλυτα! Προσοχή αν θέλετε να τα πλύνετε κάντε το μόνο πριν το φάγωμα, όχι πριν την αποθήκευση στο ψυγείο γιατί χαλάνε. Το φρούτο αυτό δεν αγαπά πολύ το ψηγείο, εκτός αν κάνει πολύ ζέστη..



Quote
Η ανθεκτική κορομηλιά ανήκει στην ίδια βοτανική υποοικογένεια με τη βερικοκιά, τη δαμασκηνιά και τη ροδακινιά και μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε γλάστρα. Οι καρποί των συγκεκριμένων οπορωφόρων έχουν όμοιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες: Θεωρούνται αποτοξινωτικές και αντιγηραντικές τροφές και ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C που περιέχουν, όπως επίσης για την ευεργετική δράση τους κατά της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Επιπλέον οι άφθονες φυτικές ίνες τους ξορκίζουν τη δυσκοιλιότητα (πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό). Κοινό συστατικό τους είναι και το νικοτινικό οξύ (αλλιώς νιασίνη ή Β3), μια βιταμίνη που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή.

Τα κορόμηλα βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών και εκτός των άλλων προστατεύουν την καλή λειτουργία το εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των ματιών, ενώ δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη.

πηγή: _http://www.gardenmagazine.gr


Τελειώνω τη διαπραγμάτευση του κορόμηλου λέγοντάς σας ότι πρόκειται για πολύ υποτιμημένο φρούτο κατά τη γνώμη μου. Το βλέπεις στο ελληνικό ίντερνετ, όπου έχουν γραφτεί ελάχιστα, σε σύγκριση με άλλα φρούτα, πχ. το κεράσι. Αλλά δε φταίει η φτώχεια του ελληνικού ίντερνετ, αλλά και παγκοσμίως, μου έκανε εντύπωση ότι ως σήμερα, ακόμη και στην αγγλική wikipedia ενώ αναφέρονται κάποια πράγματα για την προέλευση του φρούτου, δεν αναφέρεται τίποτα για τα οφέλη του!

 Και αυτό ίσως συνέβη λόγω και της ξινής γεύσης, που δεν τα κάνει τόσο περιζήτητα όσο άλλα γλυκύτερα φρούτα, άρα ούτε δημιουργεί ανάγκη για πολλά άρθρα, έρευνες κλπ. Κι όμως, πριν κάποιες χιλιάδες χρόνια, πριν ο άνθρωπος “βελτιώσει” μαζικά τις άγριες ποικιλίες με στόχο τα πιο “εξευγενισμένα”, γλυκά φρούτα και λαχανικά που έχουμε σήμερα, κάπως έτσι ήταν τα περισσότερα φρούτα της φύσης.

Όταν βλέπω μία κορομηλιά πόσο αντέχει χωρίς φάρμακα και πότισμα τις επιθέσεις μικροβίων, κρύου, μου έρχεται στο νου ότι πρόκειται για ένα “αυθεντικό δέντρο” πολύ κοντά στην άγρια φύση, που καμία σχέση δεν έχει με πχ. τις φράκενστάιν - πορτοκαλιές, με τα υπέργλυκα πορτοκάλια που στερούνται γεννητικών οργάνων (κουκούτσια) και τρώνε φάρμακο και χημικό λίπασμα με το φτυάρι.

Πιστεύω ότι κάποτε θα έρθουν στο προσκήνιο γιατί το χρώμα τους και η ξινή γεύση τους μου δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για υπερφρούτο.




Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπετε κορόμηλα και άγρια αμύγδαλα. Γι αυτό δε θα μπορούσα να ζήσω ποτέ σε μεγαλούπολη, γιατί θα έχανα αυτή την πολύτιμη επαφή με τη φύση και τους καρπούς της...


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline FotisDim

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Gender: Male
Γινονται και φοβερος χυμος!!