Author Topic: Βιταμίνη Β12 (b12) - όλα όσα θέλετε να ξέρετε  (Read 154439 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Β12
η αχίλλειος πτέρνα των χορτοφάγων;

Είστε σε μόνιμη βάση χορτοφάγοι; Νιώθετε συχνά έλλειψη ενέργειας και ανεξήγητη κόπωση; Κατάθλιψη; Απώλεια μνήμης; ανορεξία; απώλεια βάρους; χλομάδα; αίσθηση μυρμηγκιάσματος σε χέρια και πόδια;
Αν ισχύουν κάποια από τα παραπάνω, ενδέχεται να πάσχετε από έλλειψη βιταμίνης Β12.. γι αυτό συνεχίστε την ανάγνωση..

Η Βιταμίνη Β12 η μόνη ουσία της διατροφής μας που περιέχει το ιχνοστοιχείο κοβάλτιο, που της δίνει και το χημικό της όνομα Κοβαλαμίνη. Το κοβάλτιο (υπό μορφή Β12) αν και λαμβάνεται σε απειροελάχιστες ποσότητες, ο ρόλος του είναι καίριος.

Η βιταμίνη Β12 δεν παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και ούτε υπάρχει στις φυτικές τροφές. Η μοναδική αξιόπιστη πηγή της είναι οι ζωικές τροφές. Δηλαδή το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά. Στα φυτοφάγα ζώα η βιταμίνη παράγεται στο έντερο όχι από τα ίδια, αλλά από μικροοργανισμούς, όμως στον άνθρωπο αυτός ο μηχανισμός αφομοίωσης είναι από ασθενής έως ανύπαρκτος, διότι η βιταμίνη που παράγεται από τους μικροοργανισμούς του παχέος εντέρου χάνεται με την αφόδευση.

Είναι για μένα εντυπωσιακό το ότι η Β12 δε μπορεί να παραχθεί από κανένα φυτό ή ζώο, αλλά μόνο από βακτήρια και αρχαία (μικροσκοπικό είδος πρωτόγονης ζωής). Είναι μάλιστα η πιο χημικά πολύπλοκη βιταμίνη, όπως μαρτυρά και το παρακάτω σχήμα. Η παραγωγή της για συμπληρώματα διατροφής γίνεται μόνο από καλλιέργειες μικροοργανισμών και όχι με άλλον τρόπο.



Μου έχει κάνει επίσης εντύπωση πρώτον οι απειροελάχιστες ποσότητες που απαιτούνται από τη βιταμίνη για την καλή υγεία και δεύτερον τα τρομερά συμπτώματα όταν λείπουν αυτές οι ποσότητες.

Η καθημερινή συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Β12 είναι μόλις 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΣΤΑ του.. γραμμαρίου! Δηλαδή 2 μg (μικρογραμμάρια). Διαβάζω σε κάτι σελίδες ότι “εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα Β12 του τάδε μετά από Χ χρόνια χορτοφαγίας” και πάω μετά και ψάχνω από περιέργεια να δω πόσα είναι τα συνολικά αποθέματα Β12 ενός υγιούς οργανισμού και με έκπληξη βρίσκω ότι είναι... 3-5 mg!

Δηλαδή όλα αυτά τα τρομερά συμπτώματα και η υγεία μας παίζονται για την ύπαρξη ή όχι 3 χιλιοστών του γραμμαρίου! Και το κακό είναι πως δεν αναπληρώνονται έτσι απλά παίρνοντας ένα χάπι που τα περιέχει...

* Διευκρίνηση: Οι ξένοι αντί για “μg” το γράφουν “mcg”, για να μη γίνεται μπέρδεμα στις χειρόγραφες συνταγές φαρμάκων με το “mg” (milligram) που είναι χιλιαπλάσια ποσότητα!

Η δόση που προτείνεται ημερησίως για υγιείς ενήλικες είναι 2,4 μg, για εγκυμονούσες 2,6 μg και κατά τη διάρκεια του θηλασμού 2,8 μg.

Σε αντίθεση με τις άλλες Β βιταμίνες το σώμα αποθηκεύει τη Β12 στο συκώτι και χρειάζεται πολύς καιρός για να εξαντληθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να απέχουμε από ζωικά τρόφιμα, αρκεί να γίνεται αυτό για περιορισμένα χρονικά διαστήματα.

Οι τρόποι για να εξαντληθούν τα αποθέματα Β12 στον οργανισμό είναι η αυστηρή χορτοφαγία για πολύ καιρό (για λίγο καιρό δε δημιουργείται πρόβλημα) και προβλήματα στον πεπτικό σωλήνα που εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης. Παρακάτω θα δείτε περισσότερα γι αυτό.



Φυσικές πηγές Β12:

ΤΡΟΦΕΣΠΟΣΟΤΗΤΑ Β12 (μg)
Συκώτι ψητό  130 g29,9
Μοσχάρι φιλέτο μερίδα 130 g 1,8
Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού 1/2 φλιτζάνι 1,5
Τόνος ψάρι κονσέρβα 112 g1,5
Σαρδέλες ψητές 150 g1,1
Γιαούρτι 2%200 g0,9
Χοιρινό μερίδα 130 g0,9
Κοτόπουλο εντόσθια, βραστά9,4
Κοτόπουλο στήθος ωμό   100 g0,2
Γαλοπούλα φιλέτομερίδα 130 g0,5
Αβγό βρασμένο  1 μικρό 0,7
Γάλα 1,5%  1 φλιτζάνι 0,9
Φέτα τυρί 40 g    0,8
Κότατζ 4% μισό φλιτζάνι 0,6

* οι παραπάνω τιμές είναι συρραφή πληροφοριών που βρήκα σε ελληνικές και ξένες σελίδες. Κοιτάξτε τιμές και στο άρθρο της wikipedia για να πάρετε μία καλύτερη ιδέα. Να τονίσουμε ότι τα νούμερα δε σημαίνουν ότι αυτή είναι η ποσότητα βιταμίνης που απορροφάται, διότι σε αυτό εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Τα παρακάτω τα βρήκα στη σελίδα douni.gr:

Τρόφιμα(μg/100g)
Συκώτι αρνιού54,0
Συκώτι χοίρου23,0
Βοδινό, χοιρινό, αρνί2,0
Ψάρι, λευκό2,0
Αυγά1,7
Εμπλουτισμένα δημητριακά1,7
Μαγιά 0,5
Γάλα0,4


Συμπληρώματα διατροφής: Δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση η αποκατάσταση των επιπέδων Β12 σε ένα οργανισμό που πάσχει από έλλειψή της. Χρειάζονται μεγάλες δόσεις, από 125 – 2000 μg καθημερινά και πιθανότατα και ενδομυϊκές ενέσεις για κάποιο διάστημα. Πριν προχωρήσετε σε συμπληρωματική λήψη της καλό θα είναι να έχετε κάνει τη σχετική εξέταση αίματος και να έχετε την έγκριση του γιατρού σας.

Εγώ κατά την περίοδο που - στα πλαίσια πειραματισμών με τη διατροφή μου - απέφευγα εντελώς τα ζωικά προϊόντα, έπαιρνα ένα συμπλήρωμα της Jarrow Formulas 2-3 φορές την εβδομάδα. Δεν ξέρω αν με ωφέλησε, αν ήταν απαραίτητο ή αν χρειαζόταν μεγαλύτερη δοσολογία, αλλά θεώρησα ότι θα ήταν καλό να το πάρω.

Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι παραπάνω δόση από αυτή που μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός αποβάλλεται χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ανεπάρκεια πολλές φορές κρύβεται λόγω διαφόρων αιτιών, κι έτσι χωρίς τα προειδοποιητικά συμπτώματα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε σοβαρή ανεπάρκεια.

Γι αυτό θεωρώ απαραίτητη την παρουσία κάποιων ζωικών προϊόντων στη διατροφή μας, έστω σε μικρές ποσότητες. Στο θέμα της Β12 αλλά και σε κάποια ακόμη, η φύση μας δείχνει ξεκάθαρα ότι είμαστε παμφάγα όντα, που δεν πρέπει να απαρνούνται εντελώς τις ζωικές τροφές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ό,τι διαβάσατε ως τώρα είναι κάποιες πρακτικές πληροφορίες που μου έκαναν εντύπωση από τη μελέτη του θέματος της Β12 που όμως απέχουν μακράν από το να είναι πλήρης ενημέρωση για το θέμα. Αν θέλετε μία πληρέστερη ενημέρωση θα πρέπει να διαβάσετε τα ελληνικά άρθρα που βρίσκονται λίγο παρακάτω, μετά τα βίντεο.

Ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα το γεγονός ότι το ελληνικό ίντερνετ σε αντίθεση με άλλα ζητήματα υγείας, έχει πολύ μεγάλο πλούτο κειμένων για τη Β12, γι αυτό δε θα γράψω κάτι παραπάνω, αλλά θα παραθέσω επιλεγμένα βίντεο και άρθρα.


Επιλεγμένα βίντεο

Εδώ ένα μέρος αγγλικού ντοκιμαντέρ για ένα γιατρό που έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο με χορήγηση Β12, αλλά αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από συναδέλφους του.

 

Μία απλή παρουσίαση βασικών θεμάτων γύρω από τη Β12



Αυτό είναι ένα κατατοπιστικό βίντεο μεγάλης διάρκειας (51 λεπτά). Στα πρώτα 15 λεπτά αναφέρεται και στο ζήτημα του φολικού οξέος, το οποίο όταν χορηγείται σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να αποκρύψει την έλλειψη Β12, κι έτσι να οδηγήσει σε μεγάλη ζημιά. Αναφέρονται διάφορες περιπτώσεις και αναφέρονται οι δυσκολίες της σωστής διάγνωσης.


Και εδώ κάποια αντιπροσωπευτικά βίντεο διάφορων χορτοφάγων που τάσσονται κατά της ανάγκης λήψης ζωικής τροφής για την αποκατάσταση επιπέδων Β12. Νομίζω όμως ότι τα επιχειρήματά τους είναι πενιχρά.

 



Προτεινόμενα συμπληρώματα

Κυκλοφορούν σε παστίλιες που τις αφήνουμε να λιώσουν κάτω από τη γλώσσα και σε σπρέυ με τα οποία ψεκάζουμε κάτω από τη γλώσσα και τα αφήνουμε για μισό λεπτό να αποροφηθούν πριν καταπιούμε. Η σωστότερη μορφή είναι η methylcobalamin, ενώ η Cyanocobalamin δεν συνιστάται.

Από λεπτομερή μελέτη των διαθέσιμων συμπληρωμάτων της αγοράς έχω καταλήξει στα εξής δύο:
Pure Advantage, B-12, 500 mcg Spray  και Jarrow Formulas, Lozenges. Για δοσολογία ακολουθήστε τις οδηγίες κάθε προϊόντος.


Δείτε εδώ πώς μπορείτε να παραγγείλετε φθηνά και ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής (σε τιμές ως 1/4 των ελληνικών φαρμακείων).


Αξίζει να πάρουμε συμπλήρωμα; Θα έλεγα ότι πιθανόν είναι μία καλή δοκιμή αν έχετε τα συμπτώματα που περιγράφησαν παραπάνω και υποψιάζεστε έντονα ότι πάσχετε από έλλειψη Β12. Επίσης κάθε χορτοφάγος αξίζει να παίρνει ένα συμπλήρωμα Β12 λίγες φορές τη βδομάδα ως προφυλακτικό μέτρο. Η απόφαση είναι δική σας. Πάντως δεν είναι καλή ιδέα να τα λάβετε έτσι απλά “για περισσότερη ενέργεια”, αν δεν έχετε κάποιο επίμονο σύμπτωμα.

Υπάρχει κίνδυνος από τα συμπληρώματα Β12; Από όσες πηγές μελέτησα αναφέρεται ότι είναι απολύτως ασφαλή και ότι ακόμα και υπερβολική λήψη, γίνεται διαχειρίσιμη από τον οργανισμό χωρίς πρόβλημα. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες ούτε από εντατικές χρήσεις ετών.

Ενέσεις Β12. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για άμεση επαναφορά των υγιών επιπέδων Β12 σε κάποιον που έχει διαπιστωμένη από εξετάσεις ανεπάρκεια. Χορηγούνται με ιατρική συνταγή αφού κάνετε τις αντίστοιχες εξετάσεις.


Ενδεικτικές πηγές

- Update on vitamin B12 deficiency

- Metabolic vitamin B12 status on a mostly raw vegan diet with follow-up using tablets, nutritional yeast, or probiotic supplements

- Vitamin B12 sources and bioavailability

- Vitamin B12 deficiency (αποτελεσματικότητα συμπληρωμάτων)

- Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay

- A randomized, double-blind, placebo-controlled study of oral vitamin B12 supplementation


Λινκς για περαιτέρω μελέτη

επειδή παραθέτονται πολλές σελίδες στα ελληνικά, διάλεξα για επιπρόσθετη ανάγνωση και κάποιες που είναι στα αγγλικά.

b12d.org
Πολύ περιεκτική ξένη σελίδα αφιερωμένη στο πρόβλημα της ανεπάρκειας Β12.

Wikipedia

whfoods.com

Στην παρακάτω σελίδα ένα αναλυτικό άρθρο με επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει γιατί μια μακροχρόνια χορτοφαγική δίαιτα αποτυγχάνει να παρέχει επαρκή ποσότητα Β12. Το άρθρο είναι σε 5 μέρη. Μόλις τελειώνει κάθε μέρος, πατήστε το λινκ “go to the next part of the article” Vitamin B-12: Rhetoric and Reality

What Every Vegan Should Know About Vitamin B12



© 2014 Θανάσης Αποστόλου - Skeftomai.gr




Άλλα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Βιταμίνη Κ2: Ο Αόρατος Σωματοφύλακας

Μαγνήσιο: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Β12 και Αλτσχάιμερ
« Reply #1 on: April 18, 2013, 04:57:35 PM »

Επιλεγμένα άρθρα στα Ελληνικά

Quote
Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βασική πρωτεΐνη, που παίζει πολλούς ρόλους στον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιούς του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Καθώς γερνάμε, όμως, ελαττώνεται η ικανότητα του οργανισμού να την απορροφά από τα τρόφιμα, με συνέπεια να παρουσιάζεται ανεπάρκεια σε αυτήν, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
 
Η ανεπάρκεια μπορεί να υπάρχει επί χρόνια και να προκαλεί πλειάδα συμπτωμάτων, τα οποία είναι πιθανό να εκληφθούν λανθασμένα ως κάτι άλλο ή να αποδοθούν στα γηρατειά.

Η σοβαρή ανεπάρκειά της οδηγεί σε αναιμία, την οποία μπορούν εύκολα να διαγνώσουν οι αιματολογικές εξετάσεις. Ομως στα λιγότερο χαρακτηριστικά συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται μυϊκή αδυναμία, κόπωση, τρέμουλο, ασταθής βάδιση, ακράτεια, υπόταση, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, καθώς και νοητικά προβλήματα όπως η κακή μνήμη.

Αν και τα φυσιολογικά επίπεδά της διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, σε γενικές γραμμές ανεπάρκεια της Β12 θεωρείται στους ενηλίκους κάθε επίπεδο κάτω από 250 πικογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου ορού αίματος (pg/ml).

Αποθήκευση και πηγές Οπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έτσι και η Β12 είναι υδατοδιαλυτή, αλλά ο οργανισμός αποθηκεύει τις έξτρα ποσότητές της στο ήπαρ και σε άλλους ιστούς.

Αν ένας άνθρωπος έχει επαρκή αποθέματα και ξαφνικά αρχίσει να την καταναλώνει σε ανεπαρκείς ποσότητες, η ανεπάρκεια μπορεί να εκδηλωθεί έπειτα από χρόνια. Αν, όμως, ένας άνθρωπος δεν έχει επαρκείς ποσότητες αποθηκευμένες στον οργανισμό του και μειώσει την κατανάλωσή της από τα τρόφιμα, η ανεπάρκεια μπορεί να εκδηλωθεί πολύ πιο σύντομα – συνήθως μέσα σε έναν χρόνο για τους ενηλίκους, πιο γρήγορα για τα νήπια.

Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις της βιταμίνης είναι 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα για τα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, 2,6 μικρογραμμάρια ημερησίως για τις εγκύους και 2,8 μικρογραμμάρια για τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Στη φυσική της μορφή, η βιταμίνη Β12 υπάρχει σε σημαντικές συγκεντρώσεις μόνο στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, κυρίως στο συκώτι (83 μικρογραμμάρια ανά μερίδα των 100 γραμμαρίων). Καλές διατροφικές πηγές της είναι επίσης τα άλλα κόκκινα κρέατα, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα οστρακόδερμα. Μικρότερες ποσότητες διαθέτουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κοτόπουλο.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου Οι καλές φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12 είναι ελάχιστες, μάλιστα η βιταμίνη απορροφάται δύσκολα από αυτές. Οι περισσότεροι αυστηρά χορτοφάγοι και τα νήπια που θηλάζουν πρέπει να καταναλώνουν συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό ώστε να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες της Β12.

Ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως το βακτήριο σπιρουλίνα και ορισμένα φύκια, περιέχουν μια ψευδομορφή της, την οποία δεν μπορεί να αξιοποιήσει ο οργανισμός, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος τιμή τη μέτρησή της στο αίμα. Αξιόπιστη πηγή της δεν αποτελούν ούτε τα φύκια και το κριθάρι.

Στα ζωικά τρόφιμα, η Β12 είναι ενωμένη με τις πρωτεΐνες και πρέπει να απελευθερωθεί με τη βοήθεια των πεπτικών οξέων και ενός ενζύμου, για να μπορέσει να απορροφηθεί. Ετσι, οι χρόνιοι χρήστες αντιόξινων φαρμάκων, καθώς και φαρμάκων για το έλκος, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ανεπάρκειας της Β12 και συχνά χρειάζονται καθημερινό συμπλήρωμα της βιταμίνης.

Επιπλέον, τα επίπεδα των πεπτικών οξέων μειώνονται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών δεν διαθέτουν αρκετά πεπτικά οξέα ώστε να απορροφούν τη Β12 από τα τρόφιμα. Γι’ αυτό και συχνά συνιστάται στα άτομα αυτά να παίρνουν συμπλήρωμα ή να επιλέγουν εμπλουτισμένα με τη Β12 τρόφιμα.

Πότες και φολικό οξύ Αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας της Β12 διατρέχουν επίσης οι πότες (το αλκοόλ μειώνει την απορρόφησή της), όσοι έχουν χειρουργηθεί για παχυσαρκία ή πεπτικό έλκος και όσοι παίρνουν αμινοσαλικυλικό οξύ (για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή φυματίωση) ή το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη. Κινδυνεύουν επίσης όσοι παίρνουν τα αντιεπιληπτικά φάρμακα φαινυτοΐνη, φαινοβαρβιτάλη ή πριμιδόνη.

Οι μεγάλες δόσεις φολικού οξέος μπορεί να καλύψουν την ανεπάρκεια της Β12 και να προκαλέσουν μόνιμη νευρολογική βλάβη. Η λήψη συμπληρωμάτων καλίου, τέλος, σε μερικούς ανθρώπους εμποδίζει την απορρόφηση της Β12.

Η συνθετική Β12 που υπάρχει στα συμπληρώματα και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα, δεν εξαρτάται από τα πεπτικά οξέα για να απορροφηθεί. Είτε συνθετική, όμως, είτε φυσική, δεν απορροφάται εξ ολοκλήρου από τον οργανισμό. Γι’ αυτό και η θεραπεία της ανεπάρκειας συνήθως απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες στην πραγματικότητα θα χρειαζόταν ο οργανισμός. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι σε μορφή ενέσεων, υπογλώσσιων δισκίων και δερματικών επιθεμάτων.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία



Quote
Βιταμίνη Β12: Απαραίτητη για την τρίτη ηλικία

Η βιταμίνη Β12, ή αλλιώς κοβαλαμίνη, ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην πραγματοποίηση διαφόρων αντιδράσεων του οργανισμού. Βοηθάει στην αποφυγή της πρώιμης εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποφρακτικής καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών. Επιπλέον, προστατεύει τα γονίδια, αποτελώντας σύμμαχο κατά της γήρανσης, ενώ είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών και λευκών κυττάρων, αλλά και την συντήρηση του νευρικού ιστού.

Στο παρελθόν, υπήρχε η πεποίθηση ότι μόνο οι αυστηρά φυτοφάγοι και οι ασθενείς με μεγαλοβλαστική αναιμία διέτρεχαν τον κίνδυνο της έλλειψης βιταμίνης Β12. Ωστόσο, από έρευνες διαπιστώθηκε ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους ηλικιωμένους των εύρωστων χωρών και ακόμα συχνότερο σε φτωχότερες χώρες.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται η εκθετικά αυξανόμενη, σε σχέση με την ηλικία, συχνότητα εμφάνισης ανεπάρκειας κοβαλαμίνης. Ενδεικτικά, στις Η.Π.Α.(1999-2002), ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των ηλικιωμένων χαρακτηρίζεται από οριακή εξάντληση των αποθεμάτων της βιταμίνης του οργανισμού.
Γιατί όμως παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στους ηλικιωμένους, τη στιγμή που η κατανάλωση τροφίμων μπορεί να παραμένει ίδια, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους;
Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε φυσιολογική οργανική δυσαπορρόφηση, εξαιτίας του γήρατος. Αυτή προκαλείται από τη σταδιακή μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος στο στομάχι, το οποίο απελευθερώνει τη βιταμίνη από την τροφή και την καθιστά απορροφήσιμη.
Άλλη σημαντική αιτία είναι η συνύπαρξη έλκους. Σπανιότερα, αυτή μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη απορροφητική επιφάνεια του ειλεού, τμήμα του λεπτού εντέρου, σε γαστρίτιδα, σε κακοήθη αναιμία και παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων για τη θεραπεία ατόμων με έλκος ή με γαστροοοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό; Τελευταία δεδομένα…
Σημαντική επίπτωση της έλλειψης Β12 είναι η εμφάνιση μεγαλοβλαστικής μακροκυτταρικής αναιμίας. Συμπτώματά της είναι η ωχρότητα του δέρματος, η κόπωση, η δυσκολία στην αναπνοή, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια μνήμης, ο αποπροσανατολισμός, και οι ταχυκαρδίες.
Επιπλέον, νεότερα δεδομένα, υποστηρίζουν ότι ηλικιωμένα άτομα, με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, εμφανίζουν μικρή ανταπόκριση στη θεραπεία κατά της κατάθλιψης. Αξιοσημείωτη επίπτωση είναι και η εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων στο 75-90% των ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η έλλειψη κοβαλαμίνης συσχετίζεται με γνωστική εξασθένηση και ελλιπή πνευματική εγρήγορση. Σε μία από τις πιο μεγάλες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, σε δείγμα 1.648 ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που κατοικούσαν στην Οξφόρδη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε ότι μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο πλάσμα, οδηγούν σε αύξηση του ρυθμού εξασθένησης της μνήμης από 30% έως 50%!

Επιπλέον, στη μελέτη «Banbury B12 study», βρέθηκε ότι τα άτομα που βρίσκονταν στα χαμηλά φυσιολογικά επίπεδα κοβαλαμίνης, παρουσίασαν σημαντικά αυξημένες βλάβες στον εγκέφαλο. Με ποιο τρόπο προκαλείται η γνωστική εξασθένιση; Δύο μηχανισμοί εμπλέκονται στην εκφύλιση των εγκεφαλικών ιστών, με συνέπεια τη μείωση της πνευματικής εγρήγορσης.

Ο πρώτος είναι η ατροφία του εγκεφάλου. Έρευνα με επικεφαλή την Άννα Βογιατζόγλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμπέρανε ότι φανερό κατώφλι της βιταμίνης κάτω από το οποίο ξεκινάει η ατροφία δεν υφίσταται. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με επίπεδα πλάσματος βιταμίνης Β12 στο χαμηλότερο φυσιολογικό τριτημόριο, είχαν διπλάσιο ποσοστό ατροφίας σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Ο δεύτερος μηχανισμός που προάγεται από τα χαμηλά επίπεδα κοβαλαμίνης, είναι η βλάβη της λευκής ουσίας του νωτιαίου μυελού. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη Rotterdam scan study, η απώλεια λευκής ουσίας, όχι μόνο συνδέεται, αλλά και μπορεί και να προηγείται της γνωστικής εξασθένισης.

Είναι οι βλάβες αναστρέψιμες;
Η χορήγηση βιταμίνης Β12 σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση μπορεί να βοηθήσει σε μια ελαφρά μείωση των συμπτωμάτων, αλλά κυρίως να επιβραδύνει το ρυθμό απώλειας μνήμης. Ωστόσο, τα άτομα με ήδη εγκατεστημένη νόσο Alzheimer ή άνοιας δε φαίνεται να επωφελούνται με ανάλογο τρόπο.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα ήταν συνετό να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους, σε μία ικανοποιητική πρόσληψη της βιταμίνης κοβαλαμίνης, μέσω της διατροφής. Οι καλύτερες πηγές είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και ο κρόκος των αυγών, ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχονται στο γάλα και το τυρί.

Η Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη (DRI) για τους ηλικιωμένους είναι 2,4mg, αν και, λόγω της οργανικής δυσαπορρόφησης σε 10 έως 30% των υπερήλικων, συστήνεται πρόσληψη εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.

το άρθρο από την Γιαννακούλια Δήμητρα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγο.



Quote
Αποτροπή συρρίκνωσης εγκεφάλοου

Αποδείξεις για τη σπουδαιότητά της και το ρόλο της στην αποτροπή της εγκεφαλικής συρρίκνωσης (ατροφία) δίνουν τα ευρήματα μελέτης του Παν/μίου της Οξφόρδης. Σημειωτέον ότι η ατροφία ευθύνεται για την απώλεια μνήμης και τη μείωση των πνευματικών ικανοτήτων, ενώ επίσης συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η έρευνα...
Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 107 υγιείς εθελοντές, 61-87 ετών, που όλοι αρχικά είχαν κανονικές γνωστικές δυνατότητες. Τέθηκαν υπό παρακολούθηση για διάστημα 5 ετών και υποβάλλονταν ετησίως σε κλινική εξέταση, μαγνητική τομογραφία, αναλύσεις αίματος και τεστ αξιολόγησης γνωστικών δυνατοτήτων όπως η μνήμη.

...και τα αποτελέσματα
Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο παρακάτω συμπέρασμα: όσοι από τους εθελοντές είχαν χαμηλότερα του μέσου όρου επίπεδα βιταμίνης Β12 αντιμετώπιζαν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους συγκριτικά με εκείνους που είχαν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης.
πηγή: απόσπασμα από τη σελίδα womenonly.gr



Quote
(...)
Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 γίνεται ως εξής: αρχικά η βιταμίνη Β12  που βρίσκεται στην τροφή ενωμένη με πρωτεΐνες μεταφοράς εισέρχεται στο στόμαχο, όπου υπό την επίδραση του όξινου γαστρικού pH αποδεσμεύεται από αυτές και ενώνεται με τις λεγόμενες R-δεσμεύουσες πρωτεΐνες. Στο δωδεκαδάκτυλο πρωτεολυτικά ένζυμα που εκκρίνονται από το πάγκρεας αποδομούν τις R-δεσμεύουσες πρωτεΐνες και η βιταμίνη Β12 συνδέεται κατόπιν με τον ενδογενή παράγοντα ο οποίος παράγεται από τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου.
Το σύμπλεγμα: ενδογενής παράγοντας-βιταμίνη Β12 φτάνει μέχρι τον τελικό ειλεό, όπου δεσμεύεται από ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων του εντερικού επιθηλίου. Ακολούθως, εντός των εντερικών κυττάρων η Β12 συνδέεται με την τρανσκοβαλαμίνη ΙΙ και εξέρχεται με αυτήν τη μορφή στην αιματική κυκλοφορία.

Ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1% από μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β12, πού παίρνουμε από το στόμα, απορροφάται με ένα μηχανισμό ανεξάρτητο από τον ενδογενή παράγοντα και από την ακεραιότητα του τελικού ειλεού.
Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό μπορεί να συμβεί επομένως είτε λόγω μειωμένης πρόσληψης είτε λόγω διαταραχής σε κάποιο από τα προαναφερθέντα στάδια που οδηγούν στην απορρόφησή της.

(...)


1. Μειωμένη πρόσληψη: υποσιτισμός, χορτοφαγική δίαιτα
2. Διαταραχές της απορρόφησης
α)  Στόμαχος: ανεπαρκής αποδέσμευση της βιταμίνης Β12  της διατροφής από τις πρωτεΐνες μεταφοράς λόγω μειωμένης γαστρικής οξύτητας, ανεπαρκής έκκριση του ενδογενούς παράγοντα (κακοήθης αναιμία, γαστρίτιδα, λοίμωξη από H. pylori, γαστρεκτομή, συγγενής έλλειψη ενδογενούς παράγοντα)
β) Παγκρεατική ανεπάρκεια
γ)  Λεπτό έντερο: φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος crohn), σύνδρομο δυσαπορρόφησης (κοιλιοκάκη), λέμφωμα, αμυλοείδωση, βακτηριακή υπερανάπτυξη, σύνδρομο τυφλής έλικας, εκτομή ειλεού, παρασιτικές λοιμώξεις (λάμβλιες, βοθριοκέφαλος ο πλατύς)
3.  Ενδογενείς διαταραχές μεταφοράς και μεταβολισμού της Β12: έλλειψη ή ανωμαλία της τρανσκοβαλαμίνης ΙΙ, σύνδρομο Imerslund-Grasbeck, διαταραχή σύνθεσης μεθυλκοβαλαμίνης
4.  φάρμακα: αναστολείς αντλίας πρωτονίων και ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης, μετφορμίνη, Ν2Ο, ασπιρίνη, χολεστυραμίνη, νεομυκίνη, ζιδοβουδίνη.

πηγή: αποσπάσματα από τη σελίδα emedi.gr/2770/aneparkeia-vitaminhs-v12/
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Quote
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β 12

Η Βιταμίνη Β12 είναι η μόνη βιταμίνη που περιέχει το ιχνοστοιχείο κοβάλτιο, που της δίνει και το χημικό της όνομα Κοβαλαμίνη. Οι άνθρωποι χρειάζονται το κοβάλτιο, αν και αφομοιώνεται μόνο με τη μορφή βιταμίνης Β12.

Ανακαλύφθηκε το 1948 μετά από μελέτες των χημικών Κάρλ Φόλκερς (ΗΠΑ) και Αλεξάντερ Τοντ (Αγγλία) και αποτελεί μια κρυσταλλική ένωση.

Παράγεται από μικροοργανισμούς και η σύνθεσή της γίνεται στο ανθρώπινο λεπτό έντερο (στον ειλεό), το οποίο είναι και η κύρια περιοχή της απορρόφησής της. Εφόσον τα βακτηρίδια των εντέρων μας έχουν κοβάλτιο παράγουν βιταμίνη Β12. Επίσης η βιταμίνη Β12 εκκρίνεται στη χολή και απορροφάται εκ νέου αποτελεσματικά. Αυτό είναι γνωστό σαν εντερο-ηπατική κυκλοφορία.

Χρησιμότητα: Είναι απαραίτητη για:
 Η Βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των Κυττάρων και συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών του πυρήνα των κυττάρων.
 Είναι συστατικό πολλών ένζυμων.
 Για το σχηματισμό και την αναζωογόνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 Είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξη του σώματός μας.
 Δρα κυρίως στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.
 Αυξάνει την ενεργητικότητα.
 Διατηρεί γερό το νευρικό σύστημα, βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση, την πνευματική ισορροπία, την ασθενή μνήμη, την ευερεθιστότητα και βοηθά στη μελαγχολία.
 Προστατεύει από τοξικές ουσίες, όπως το κυάνιο που βρίσκεται σε τροφές και στον καπνό του τσιγάρου.
 Διεγείρει την όρεξη και βοηθά στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.
 Είναι η βιταμίνη κατά της κούρασης.
 Βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η έλλειψή της, από μητέρες που θηλάζουν και τρέφονται με φυτικά τρόφιμα, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους. Επίσης βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών. Και

 Η βιταμίνη Β12 προλαμβάνει την απώλεια της μνήμης: Μια βιταμίνη Β12, που εμπεριέχεται στο κρέας, τα ψάρια και το γάλα, μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μνήμης στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία. Οι ηλικιωμένοι με χαμηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα βιταμίνης Β12 έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική συρρίκνωση, διαπιστώνουν ερευνητές μετά από παρακολούθηση 107 προφανώς υγιών εθελοντών για πάνω από μια πενταετία. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι δύο στα πέντε άτομα έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12. Το πρόβλημα είναι εντονότερο μεταξύ των ηλικιωμένων, και πρόσφατες προσπάθειες ενίσχυσης των σκευασμάτων άρτου με συμπληρώματα φυλλικού οξέος έχουν προκαλέσει ανησυχίες, καθώς μπορεί να καλύψουν τα συμπτώματα της ανεπάρκειας Β12 στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Είναι δε πιθανόν να έχουν σημάδια εγκεφαλικής συρρίκνωσης σε διάστημα πέντε ετών. Μάλιστα αυτή η παρατήρηση οδήγησε την ερευνητική ομάδα να σχεδιάσει μια μελέτη για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β στην τρίτη ηλικία με στόχο την διερεύνηση της λήψης συμπληρωμάτων στην επιβράδυνση της εγκεφαλικής συρρίκνωσης. Πάντως τα παρόντα στοιχεία έρχονται να δώσουν μια άλλη διάσταση στην κατανόηση των επιδράσεων της βιταμίνης Β στον εγκέφαλο, καθώς το ποσοστό της συρρίκνωσης του εγκεφάλου καθώς γερνάμε μπορεί εν μέρει να επηρεάζεται από την διατροφή μας. Η συρρίκνωση έχει σχετιστεί άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και η κατανάλωση βιταμίνης Β12 μέσω κρεατικών, ψαριών και εμπλουτισμένων δημητριακών ή γάλακτος στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο. Πάντως το συκώτι και τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε Β12.

 Προστατεύει από τη Νόσο Αλτσχάιμερ: Η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, επιβεβαίωσε νέα σουηδική έρευνα, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νεύρο-εκφυλιστική πάθηση. Ο επικεφαλής της μελέτης διαπίστωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, όμως επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β, θα <φρενάρουν> την εκδήλωση της νόσου. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από εκατοντάδες άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 65-79 ετών. Μετά από επτά χρόνια, μια νέα εξέταση έδειξε ότι το 6% των ηλικιωμένων είχαν εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 και χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης, είχαν τις μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν την ομοκυστεΐνη, το υψηλό επίπεδο της οποίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος. <Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν φτάσουμε σε οριστικό συμπέρασμα για το ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ>, δηλώνει ο ερευνητής.

 Η βιταμίνη Β12 προλαμβάνει τα ελλείμματα του νευρικού σωλήνα: Πριν την εγκυμοσύνη οι γυναίκες μαζί με το φυλλικό οξύ θα πρέπει να παίρνουν και συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 για την μείωση του κινδύνου απόκτησης παιδιού με σοβαρό γεννητικό εγκεφαλικό ή σπονδυλικό έλλειμμα, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με έλλειμμα του νευρικού σωλήνα, συγκριτικά με εκείνες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα. Τα ελλείμματα του νευρικού σωλήνα μπορεί να συντελέσουν σε δια βίου ανικανότητα ή και θάνατο. Τα αναπτυξιακά γεγονότα που εμπλέκονται σε αυτά τα ελλείμματα, λαμβάνουν χώρα τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της κύησης. Οι πιο συχνές εκφάνσεις είναι η δισχιδής ράχη, όπου η σπονδυλική στήλη και οστά της πλάτης δεν αναπτύσσονται σωστά και η ανεγκεφαλία, μια κατάσταση όπου ο εγκέφαλος και τα οστά του κρανίου δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.200 γυναίκες, που είχαν δώσει δείγμα αίματος κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της κύησης, τα οποία και αναλύθηκαν για τα επίπεδα Β12. Οι γυναίκες, που ανήκαν στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με έλλειμμα νευρικού σωλήνα. Η μελέτη δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι παράγοντας κινδύνου για ελλείμματα του νευρικού σωλήνα ανεξαρτήτως του φυλλικού οξέος, μια άλλη βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Πολλές γυναίκες γνωρίζουν ήδη τη σημασία του φυλλικού οξέος και επομένως είναι λογικό να παρατηρείται μια πτώση στις περιπτώσεις ελλειμμάτων του νευρικού σωλήνα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα στοιχεία για τον ρόλο της βιταμίνης Β12 μπορεί να συντελέσουν σε περαιτέρω μείωση των περιπτώσεων. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εμπεριέχεται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα ενισχυμένα δημητριακά. Επίσης μπορεί να ληφθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα. Οι γυναίκες που δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να πρέπει να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12, σε περίπτωση ανεπάρκειας. Αντίστοιχη προτροπή ισχύει και για τις γυναίκες που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, περιλαμβανομένης και της βιταμίνης Β12. Οι ερευνητές συστήνουν στις γυναίκες να έχουν πάνω από 300 νανογραμμάρια ανά λίτρο βιταμίνη Β12 πριν την εγκυμοσύνη.

Ανεπάρκεια-Προβλήματα: Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι μια σοβαρή διαταραχή, όταν δε εμφανιστούν οι ενδείξεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές. Στον άνθρωπο είναι δύσκολο να εμφανιστεί καθαρή μορφή αβιταμίνωσης Β12, συνήθως συνοδεύεται με έλλειψη φυλλικού οξέος και άλλων παραγόντων.
¨ Για την απορρόφησή της από το πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητη η παρουσία ενός ενδογενούς παράγοντα, όταν δε λείπει αυτός δεν απορροφάται και έτσι εξηγείται η εμφάνιση της κακοήθους αναιμίας ή Μεγαλοβλαστικής Αναιμίας ( αναιμία Bierner ).
¨ Στους ενήλικες η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ζάλη, χλομάδα, ανορεξία, απώλεια βάρους, μερική διανοητική σύγχυση, εριστικότητα ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παραισθήσεις, αυταπάτες, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και παράνοια.
¨ Επίσης η έλλειψή της Διαταραχές Νεύρων, καθυστέρηση στην Ανάπτυξη.
¨ Μπορεί να επηρεάσει το παιδί στην ανάπτυξη της ικανότητας προσοχής και να προκαλέσει καθυστερημένη ικανότητα μάθησης.
¨ Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προέλθει από τα αντιβιοτικά, το οινόπνευμα, το κάπνισμα και το στρες, από αποκλειστική χορτοφαγία ή από ασθένειες του παχύ εντέρου, όπως εκκολπώματα και άλλες παθήσεις του λεπτού εντέρου, που επιδρούν στην απορροφητική ικανότητά του. Το οινόπνευμα προκαλεί ζημιά στο συκώτι και έτσι οι πότες χρειάζονται περισσότερη Β12. Το κάπνισμα και όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε υψηλή θερμοκρασία αυξάνουν τις ανάγκες σε Β12.

Τρόφιμα: Βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές, καλύτερη πηγή του είναι το συκώτι διάφορων ζώων και οι καλλιέργειες κάποιων μικροοργανισμών και γι’ αυτό τα φυτοφάγα άτομα κινδυνεύουν να εμφανίσουν συμπτώματα έλλειψής τους. Είναι η μόνη βιταμίνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στον οργανισμό μας. Η χορήγησή της αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή της κακοήθους αναιμίας και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα οιστρογόνα και το ηλιακό φως καταστρέφουν τη βιταμίνη Β12.

γράφτηκε από την κα Τσαμπούρη Περιστέρα συνταξιούχος εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας



Quote
Β12 Vs Αλτσχάιμερ

Η μελέτη, υπό τον δρ. Μπάμπακ Χούσμαντ του φημισμένου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, όμως επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β, θα «φρενάρουν» οπωσδήποτε την ανάπτυξη της νόσου.

«Περισσότερες έρευνες χρειάζονται πριν φτάσουμε σε οριστικό συμπέρασμα για το ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από εκατοντάδες άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 65-79 ετών. Μετά από επτά χρόνια, μια νέα εξέταση έδειξε ότι το 6% των ηλικιωμένων είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ, αλλά όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 και χαμηλότερα επίπεδα του αμινοξέος της ομοκυστεΐνης, είχαν τις μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν την ομοκυστεΐνη,το υψηλό επίπεδο της οποίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα άνοιας, εγκεφαλικού και εμφράγματος.
πηγή: zougla.gr


Quote
το παρακάτω πρόσφατο κείμενο, μου έκανε εντύπωση, καθώς αναφέρεται σε έναν πολύ ενεργό ρόλο της Β12 στην αποτοξίνωση. Το παραθέτω με επιφύλαξη, καθώς δεν έχω βρει ακόμη χρόνο για να το διασταυρώσω. Η πηγή του: b12d.org

Removing Toxins
Submitted by HugoMinney on Sun, 03/10/2013 - 22:25
What is probably one of the major causes of B12 deficiency?  Removing Toxins from the blood. This is the most immediate thing that B12 does - it gets from the small intestine (ileum) into the blood stream, and it's in an active state.  It is designed to attach to anything that may poison the body, wrap itself around that substance, and then excrete that substance in the urine - at the same time sacrificing itself.

You will remember that the structure of B12 is a "square" of organic pentagons around a central Cobalt ion, and an organic tail protects one side of the Cobalt ion

This cobalt ion is able to combine with a wide variety of "R" groups, all the way from the small and relatively unreactive Methyl group (CH3) which turns out to be absolutely crucial in so much of the body's biochemistry, up to the relatively gigantic adenosyl- group, and to strongly charged ions like cyanide (C≡N-).  Interestingly, the Cobalt ion is important because it can bind to -ve charged ions and +ve charged ions, and to -1, -2 or -3 charge on the ions.

B12 will wrap itself around most environmental toxins.
Environmental toxins include Cyanide as mentioned above, also Lead, Arsenic, and the heavy metals and keep them away from the delicate biochemistry of the body.

B12 will also attach itself to the active sites of toxic components in alcohol, to tobacco products, and hallucinogenic drugs, and to many organic molecules like solvents.

The only medication that B12 interacts with is anaesthesia - and that's because anaesthesia is in fact a poison, designed to poison you just the right amount that you can't feel anything.  So NO2 (gas used by the dentist in days gone by) was a classic toxin that B12 protected youfrom - and of course it meant that the anaesthesia didn't work and you needed more of it.

The problem with B12's activity protecting the body against toxins is that for each molecule of toxin that B12 removes, it removes one molecule of itself.  So if your body is exposed to toxins, then your body is very likely to be short of B12 because all of the B12 has been lost in wrapping around the toxins.

How much B12 will I lose to environmental toxins?
Of course, that depends on how much environmental toxin you exponse yourself to.  Will B12 cure a hangover?  It might. Will it save you from the effects of smoking?  You probably need to take an awful lot.  What about radiation from radioactive sources?  We have no idea, it is likely that B12 will identify any "radical" floating around the blood stream and remove it, but many of the cancers from radiation occur in bone marrow which means the radicals can't be flushed out quite so easily.

If I have no energy because the B12 can't get through, why does it wrap itself around toxins in the blood?
Don't imagine that B12 is a clever little thing thinking to itself "I must save myself for the mitochondria".  It's just a molecule.  When it's in the blood, it sees a dangerous chemical, and it wraps itself around it.  B12 can't make a value judgement.

Since the blood stream is the first point on the long journey into the cell and mitochondria, probably most of the B12 that gets into your body gets used flushing out toxins from your blood before it even gets to the cells.  That's why people who suffer from B12 deficiency need such big supplements.



Quote
B-12 στη σπιρουλίνα και τις άλλες φυτικές τροφές

Microbial assays for B-12 are unreliable. A common misconception in vegan circles is that fermented foods and spirulina contain B-12. This claim may, at times, be supported by lab tests for B-12 based on the USP (U.S. Pharmacopeia) assay methods.
Unfortunately, as explained in Herbert et al. [1984] and Herbert [1988], the USP assay method for B-12 is unreliable. The assay measures total corrinoids--that is, true B-12 plus analogues (forms of B-12 that are not metabolically active in the body)--and the analogues have the potential to block the absorption of true B-12 by occupying B-12 receptor sites. A preferred, reliable test that can differentiate between true B-12 and corrinoids is provided by differential radioassay. The assay problem must be considered in evaluating "old" studies on B-12.
Spirulina and tempeh contain mostly analogues of B-12. Herbert [1988] reports that tests on tempeh, a fermented soy product, and spirulina revealed that they contained almost no true B-12, i.e., the "B-12" they contained (per USP assay test) was predominantly analogues. Herbert [1988, p. 857] reports:
We suspect that people taking spirulina as a source of vitamin B-12 may get vitamin B-12 deficiency quicker because the analogues in the product block human mammalian cell metabolism in culture [i.e., in the lab] and we suspect that they will also do this in the living human.
The presence of analogues, rather than true B-12, in fermented foods makes them unreliable sources for B-12.


(...)
Μειώνει το μαγείρεμα τη Β12;
Εν ολίγοις τα παρακάτω αναφέρουν πως πιθανόν το μαγείρεμα μειώνει λίγο τη Β12 της τροφής, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί. Αναμενόμενο άλλωστε, αφού μιλάμε για μία ουσία για την οποία μετράμε τα ίχνη της.

Effects of cooking and processing on B-12 in foods
Available information not well-controlled enough to provide definitive answers. Recognizing that some vegans advocate raw-food diets, the question of the effect of cooking and processing on B-12 levels is relevant. The information on this topic (available to this writer) is less clear than desired. That is, for a reliable comparison to be made, tests must be made on both raw and cooked samples from the same base lot of raw foods, and a reliable assay method must be used. Comparison of B-12 levels, raw vs. cooked, via standard nutritional tables, is not an optimal comparison method, as it may not be clear whether the above conditions for comparison are met, and/or if reliable assay methods were used in the table analysis.

The limited evidence available, though, suggests that cooking reduces B-12 levels, though the exact extent is, unfortunately, unclear.

    Herbert [1984] reports that dehydration at 200°C (392°F) for 6 days reduced B-12 levels by approximately one-third. Note that 200°C is well above normal boiling/steaming temperatures.

    Herbert [1984] also reports that boiling in alkali destroys 85% of the corrinoid content, per L. liechmanni (USP, bacterial assay) test. This result is difficult to interpret, as typical cooking practices do not involve boiling in alkali, and the USP test, as discussed above, is not a reliable measure of true B-12.

    Banerjee and Chatterjea [1963] report wide variation in B-12 losses in cooking various types of fish, meat, and milk. B-12 losses, when they occurred, ranged from 23.7-96.4%. However, one fish species in their study showed no loss of B-12, and samples from three fish species (and also goat liver) showed increases in B-12 levels from cooking. (The authors suggest the increase may be caused by cooking increasing the B-12 level in the extraction solvent.) The result that B-12 level for some species increased via cooking, of course, raises questions regarding the overall reliability of their experimental methods and results. Also, their study measured B-12 via microbial assay (Euglena gracilis var. bacillaris), which today is regarded as a less-reliable assay method (does not/may not distinguish analogue forms from true B-12). Banerjee and Chatterjea [1963] also tested 20 types of plant foods, and found no B-12 activity in any of the raw plant foods.

    Heyssel et al. [1966] report that liver boiled in water for 5 minutes lost only 8% of its vitamin B-12 content (vs. raw liver), while muscle meat broiled at 171°C (340°F) for 45 minutes lost 27% of vitamin B-12 (vs. raw meat). [Note: The paper mentions 340°F in one place and 340°C in another. Given that 340°C = 644°F (an unusually high cooking temperature), that figure is probably a typo, and the correct figure is most likely 340°F (171°C).] They note that some of the B-12 they record as lost might actually be contained in the drippings (liquids discarded) in cooking. Their paper also used a Euglena gracilis assay for B-12.

πηγή beyondveg.com
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Μην παίρνετε συμπλήρωμα Β12 αν υποψιάζεστε ότι έχετε υδράργυρο στο σώμα σας!

Τυχαία έπεσα σε ένα μικρό κειμενάκι ενός διάσημου οδοντιάτρου που ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην αποτοξίνωση από τον υδράργυρο που περιέχουν τα γνωστά μαύρα σφραγίσματα, που πλέον σπάνια χρησιμοποιούνται. Αυτά τα σφραγίσματα απελευθερώνουν απειροελάχιστες ποσότητες υδραργύρου, οι οποίες όμως είναι πολύ βλαπτικές. Πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απελευθερώνονται κατά την εξαγωγή των σφραγισμάτων και αντικατάστασή τους με λευκά! Κι αυτό διότι η εξαγωγή αυτή πρέπει να γίνει με ειδικό τρόπο από έναν οδοντίατρο που γνωρίζει το θέμα. Θα αναφερθώ σε αυτό σε άλλη δημοσίευση.

Αυτό που θέλω να σας πω προς το παρόν, είναι ότι η Β12 μετατρέπει τον υδράργυρο που υπάρχει στο σώμα, σε μία πιο επικίνδυνη μορφή, τον μεθυλυδράργυρο γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη Β12 από άτομα που υποψιάζονται ότι έχουν αυξημένο υδράργυρο στον οργανισμό τους. Ποια είναι αυτά τα άτομα;
- Όσοι είχαν ή έχουν αρκετά μαύρα σφραγίσματα και
- ιδίως όσοι βρίσκονται σε διαδικασία αποτοξίνωσης από τον υδράργυρο, η οποία τον κινητοποιεί στην αιματική κυκλοφορία (από τα μέρη στα οποία ήταν με ασφάλεια αποθηκευμένος στο σώμα).

Παρακάτω σας παραθέτω την παράγραφο στην οποία διάβασα πρώτη φορά το θέμα και κάποιες σελίδες στις οποίες συζητάται.

Quote
8. Why is vitamin B-12 as a supplement or additive dangerous?
Many Universities have published articles on the ability of Vitamin B-12 to convert mercury vapor into the much more deadly "Methyl mercury". Methyl mercury knows no barriers, and creates far more havoc than other mercury chemicals, because of its ability to travel anywhere in the body without inhibitions. Sometimes the effects of high doses of Vitamin B-12 (over 50 micrograms) take months to correct.
πηγή: εδώ

- φόρουμ 1

- φόρουμ 2


Μπορείτε επίσης να ψάξετε στο γκουγκλ για τη φράση "Vitamin B12 methalizes mercury"
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline stratos35

  • Περαστικός
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Gender: Male
Καλησπερα!
Παιρνω εδω και ενα 2 μηνο συμπληρωμα β12 εχω αρκετα μαυρα σφραγισματα στα δοντια! Αν συνεχισω με ενεσεις ειναι το ιδιο? ή μονο τα στα συμπληρωματα β12 υπαρχει προβλημα?